Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

71 milliárdos támogatás a Bács-Kiskun megyei ivóvizekre

Az Észak-Bács-Kiskun megyében rendelkezésre álló felszín alatti vízkészletek minősége a magas arzén-, ammónium-, vas- és mangántartalom miatt nem felel meg az uniós elvárásoknak.
A kormány legutóbbi ülésén jóváhagyta az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló „Kék-víz" Észak-Bács-Kiskun Megyei Ivóvízminőség-javító Program c. projektjavaslatot. A fejlesztések 30 település mintegy 250 ezer lakosa számára biztosítanak tiszta, egészséges ivóvizet.

Az Észak-Bács-Kiskun megyében rendelkezésre álló felszín alatti vízkészletek minősége a magas arzén-, ammónium-, vas- és mangántartalom miatt nem felel meg az uniós elvárásoknak. A települések derogációs kötelezettségének teljesítését az Új Széchenyi Terv nettó 7,5 milliárd forinttal támogatja. A káros anyagoktól mentesített, folyamatosan ellenőrzött ivóvíz fogyasztása egyetlen korosztály számára sem jelent egészségügyi kockázatot.

A Kék-víz programnak köszönhetően négy település (Lajosmizse, Nyárlőrinc, Orgovány és Városföld) önálló vízművel gyarapodik, napi 60 ezer köbmétert meghaladó új tisztítási technológiai kapacitás épül ki. A további helységek ellátásához 171,5 km vezeték létesül, térségi rendszereket alakítanak ki. Az összes költség ötöde a meglévő hálózatok felújításában, tisztítási csomópontok és körvezetékek építésében hasznosul. A projekt eredményeként eddig ellátatlan településrészek kapcsolódhatnak be a vezetékes ellátásba.

Az Új Széchenyi Tervben kiemelt törekvés az egészséges, tiszta települések és élhető lakókörnyezet létrehozása. A korszerű hulladékgazdálkodásra, ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre fordítható pénzügyi keret összesen 730 milliárd forint. A fejlesztések az ország teljes lakosságát érintik, fő céljuk az uniós csatlakozás során vállalt környezeti normák teljesítése.

A „Kék-víz" projektet is tartalmazó Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program a legnagyobb jelentőségű célirányos fejlesztés az országban. A nettó 71,7 milliárdos költségigényű Program három megye összesen 207 településén mintegy 1,2 millió lakos számára biztosít a hazai és nemzetközi követelményeknek megfelelő, jó minőségű ivóvizet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiderült: egy másik nőt is agyonvert a mészáros

Újabb elképesztő bűntényre derült fény, melyet ugyanaz az E. Tamás követett el, aki 2009-ben… Tovább olvasom