Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

A szerelem vakká teszi azt, aki a bűvkörébe kerül

Kecskemét - Mire képes a szerelem? Többek között erre a kérdésre ad választ a Katona József Színház legújabb darabja, az Átváltozások. Ezen kívül azt is megtudhatjuk belőle, hogy milyen törékeny a határ komédia és tragédia között.
Tegnap este volt a premierje a Katona József Színház legújabb darabjának, a Rusznyák Gábor rendezte Átváltozásoknak. A reneszánsz szerelmi történet Thomas Middleton és William Rowley darabja, mely egyike a legjobbak között emlegetett angol reneszánsz színműveknek. Sir Henry Herbert mutatta be először 1622. május 7-én, nagy sikert aratva. Az időtálló történet mit sem vesztett azóta szépségéből és jelentőségéből.
Mondanivalója ma is érvényes, hiszen a szerelem minden korban és helyen képes átváltoztatni az embert. Vakká tesz bárkit, aki a bűvkörébe kerül. Hatására van, aki képes álruhát öltve befurakodni az őrültekházába, hogy megszerezze egy asszony szerelmét, akit féltékeny férje bezárva tart. Mások szabadulnának jegyesüktől, mert valaki másra vágynak. De akad olyan is, aki szó szerint bármit megtenne a szeretett nőért.

Átváltozások - premier a kecskeméti a Katona József Színházban - GALÉRIA

Szereposztás

A darabban színpadra lép Orth Péter, Ferencz Bálint, Réczei Tamás, Szokolai Péter, Trokán Nóra, Hajdú Melinda, Szikszai Rémusz, Körtvélyessy Zsolt, Decsi Edit, Sirkó László, Hegedűs Zoltán, Kiss Zoltán, Aradi Imre, Jablonkay Mária, Puskás Gyula, Fejes Szandra, Kristóf István, Sirkó Anna, Patyi Szilvia, Kertész Kata, Domján Sándor és Török Tünde. 
 
A két szálon futó történet a komikum és a tragikum határán egyensúlyoz. Nevethetünk a szerelmesek próbálkozásain, de közben kétségbeesetten figyelhetjük az ármánykodást, az érzelmi viharokat, és a szerelem nevében elkövetett gyilkosságot. Rusznyák Gábort a színház vezetése kérte fel arra, hogy állítsa színpadra ezt a 17. századi, talán sokak számára ismeretlen darabot. A rendezőnek ez egyáltalán nem volt ellenére, ugyanis nagyon megtetszett neki a mű. - Ez a darab költői, írói színvonalban talán elmarad Shakespeare-től, de mint előadás-alapanyag izgalmas és gazdag. Ebben is a reneszánsz dráma tipikus elemeivel találkozunk, van benne szerelem, vér és ármánykodás. Itt is két párhuzamos cselekményszál fut: az egyik egy szerelmespár története, a másik pedig a bolondokházában játszó események sora. Ez a két szál végül összefonódik - mondta a delmagyar.hu-nak Rusznyák Gábor rendező.

A reneszánsz darabok általában saját korukban játszódnak, de a kecskeméti előadást a rendező időben közelebb hozta hozzánk. – A történetet körülbelül az 1910-es, 1920-as évekbe helyeztük át, de a helyszín sokkal fontosabb ebben az előadásban, mint a korszak. Egy olyan közeget kerestünk, amelyben a történetnek mind a két szála megjelenhet. Lipótmező jutott eszünkbe, ahol egy klasszikus épület adott helyet egy elmegyógyintézetnek – avatott be a díszlet ötletének megszületésébe a rendező.

Átváltozások - premier a kecskeméti a Katona József Színházban - GALÉRIA

A darabnak helyszínt adó színpadkép egy csarnok lett, ebben találkoznak a történet szereplői, és itt ér össze a két szál. - Az előadásban van két jól elkülöníthető világ. Egy hétköznapi, melyben egy lányt, hozzá akarnak adni valakihez, akihez nem szeretne feleségül menni, ezért elkövet egy drámai vétséget. Illetve van egy másik világ, a betegeké. Ennek a kettőnek az összemosódása érdekelt legjobban, valamint az, hogy mennyire vékony a mezsgye köztük – tette hozzá a rendező, aki szerint a mű gazdag anyag, a színészeknek bőven akad feladatuk vele.

Az Átváltozások fő mozgatórugója a szerelem. A darab szól a vágyról, a vágyakozásról, a sóvárgásról, és mindennek következményeiről. Minden szereplőben működik valamiféle vágy, a magány feloldásának vágya, az élni vagy éppen szeretni vágyás. A bolondokházában pedig mindennek a következményével, az út végével találkozunk. - Azzal lennék elégedett, ha az előadás után kérdésekkel mennének haza a nézők. Nem szeretem azt a fajta színházat, ami válaszokat ad. Az áll közel hozzám, ami elindít bennük valamit, és nem érzik azt, hogy feleslegesen töltöttek a színházban három órát – fogalmazott a rendező, akinek ez a második kecskeméti munkája a tavalyi Szentivánéji álom után.

Átváltozások - premier a kecskeméti a Katona József Színházban - GALÉRIA

Az előadás női főszerepét Trokán Nóra alakítja. A szép színésznőnek cseppet sem könnyű feladattal kellett megbirkóznia. - Minden szerep kivívás számomra. Ezt is megpróbáltam minél személyesebbre fogalmazni, mivel nagyon fontosnak tartom, hogy a színész a saját gondolatait, reakcióit belevigye egy-egy helyzetbe. Ebben a darabban nagyon szélsőséges szituációk vannak, úgyhogy ez nem volt könnyű feladat. Az Átváltozások egy nehéz, de érdekes előadás – fogalmazott Nóra.

A színésznő a főpróbahéten elismerte, egy ilyen szerep bizony nyomasztóan hat az ember lelkére. – Próba után jólesett egy kicsit egyedül lenni, ugyanis nem tudom hirtelen eltávolítani magamtól a karaktert. Szeretek Rusznyák Gáborral együtt dolgozni, bizalom van közöttük, ami nagyon fontos. Ha a színészek átállnak az ő tempójára, gondolkodására, akkor bizony nagyon jó dolgok születnek – tudtuk meg Nórától, aki elárulta, nem izgult a premier előtt. - Nem vagyok nagyon izgulós típus, megpróbálom lazán felfogni. Ha nézek egy előadást, akkor én sem szeretem látni egy színészen, hogy izgul. Az a jó, ha magabiztos, és el akarja hitetni velem a történetet. Akkor lehetek a legjobb, ha biztos vagyok a dolgomban. Ezt nem mindig sikerül megvalósítani, de erre törekszem – jegyezte meg Nóra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP 12 pontja a nemzeti mutyi ellen

Az LMP egyik politikai célkitűzése, hogy gátat szabjon a gazdasági és politikai korrupciónak. 12… Tovább olvasom