Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Amit Halloween ünnepéről tudni érdemes

Szépen lassan hazánkba is begyűrűzött az ősi kelta hagyományokból kialakult Halloween. Ma már sokak ajtaja előtt ott mosolyog a vidám töklámpás.
Mára az egész világon elterjedt a Halloween, az ősi kelta hagyományokból eredő ünnep. A hiedelem szerint ma éjjel, a mindenszentek előtti estén boszorkányok, kísértetek és szellemek kelnek útra. Egykor az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet, vagyis a nyár végét, és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt.

A hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek és addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és megpróbálnak visszatérni a világba. A kelták ezen a napon eloltották házaikban a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket. A papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be. Mikor eljött a reggel, szétosztották a parazsat a családok között, akik azzal hazatérve új tüzeket gyújtottak, hogy távol tartsák az ártó szellemeket és elűzzék a hideget.

Miután az első században a rómaiak elfoglalták Britanniát, hazavitték onnan ezt a hagyományt, így keveredett a római Pamónával, ami a kertek és gyümölcsök istennőjének ünnepe volt. Majd a kereszténység elterjedése után, a katolikus egyház 835-ben november elsejét mindszentek ünnepének, másodikát halottak napjának nevezte ki.

A Halloweent a kivándorlók vitték Amerikába, ahol elsősorban a gyerekek ünnepe lett. Az aprónép ezen az estén töklámpásokkal felszerelkezve, rémisztő jelmezekbe öltözve járja végig a házakat, hogy édességet és cukorkát gyűjtsön.

A lámpás története

Halloween legismertebb szimbóluma a töklámpás, vagyis a Jack-lámpa. Jack a hiedelem szerint egy részeges, de leleményes kovács volt. Még az ördögöt is megviccelte, amikor az eljött érte. Jack ugyanis felzavarta egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög irtózott a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Azonban amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, de a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó széndarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt marharépába, és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. Az amerikaiak ezt a répát később tökre változtatták, ami a Halloween szimbólumává vált.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. vári 2011. november 02. 11:56
  „VásárhelyiÁgi

  Magyarázd el, kérlek, hogy a "halloweenozás" miért akadályoz meg abban, hogy emlékezz a szeretteidre. Először is, Halloween október 31-én, halottak napja november 2-án van, már csak azért sem összekeverendőek.
  Van egy olyan érzésem, hogy azok közül, akik azért aggódnak, hogy majd halottaknapi emlékezés helyett jelmezbe öltözötten, vihorászva fog mindenki rohangálni, sokan azt sem tudják, hogy mikor van a halottak napja illetve a mindenszenteké. (Kinek nem inge, ne vegye magára.)
  Ha vannak gyerekeid, magyarázd el a kettő közti különbséget, hidd el, meg fogják érteni.”
 • 33. Pimpa42 2011. november 02. 08:29
  „30. VásárhelyiÁgi 2011.11.01. 22:13
  "Rossz keresztény vagyok, de ne keverjük már össze a halottakra való emlékezést"

  Akkor ne keverd!
  Ugyanis te magad kevered össze őket. Jó hogy nem augusztus 20-át meg március 25-öt kevered össze.”
 • 32. THK 2011. november 01. 23:08
  „30,
  miért érzed jobban magad attól, ha ellentétet kreálsz ott, ahol nincsen?!

  Halloween: okt. 31., Halottak napja: nov. 2. = sehol nem ütközik a kettő egymással, gyenge próbálkozás előbbire fogni utóbbi hanyagolását...”
 • 31. Power 2011. november 01. 22:16
  „Ismerjük a Halloween-t, de... nálunk nincsenek "tökös programok" (http://www.delmagyar.hu/kecskemet/tokos_programok/2247392/) ... tisztelvén más nemzetek szokásait mi nem teszünk ki az ablakba töklámpást.
  A mécses, vagy a gyertya lángját semmi nem pótolja.”
 • 30. VásárhelyiÁgi 2011. november 01. 22:13
  „3. Pimpa42 2011.11.01. 11:18 , 8. hurkagyurka 2011.11.01. 13:41 , 10. Bendegúz007 2011.11.01. 15:13 ! Rossz keresztény vagyok, de ne keverjük már össze a halottakra való emlékezést a nagy amerikai gyermekbulival! Ők sem ünneplik a mi Mikulásunkat, és ugye azt nem szeretnéd, ha ez kimaradna a gyermekeid életéből? Egyébként abból a korosztályból származom, akit annak idején még megtiszteltek március nyolcadikán egy szál hóvirággal és még a kislányaim sem kaptak semmit Bálint napján, sőt, soha senkitől nem hallottam, hogy a Valentin nap jelentene neki valamit! Sajnos a mai fiataloknak már a nőnap sem jelent semmit. Akkor miről beszélünk? Néhány év múlva a hozzátartozók ki sem mennek majd a temetőbe, mert a Hullavén-töklámpás ünnep miatt inkább otthon buliznak?”
 • 29. Pimpa42 2011. november 01. 21:21
  „"Attól hogy a dédöreg apám ükapja is ezt ünnepelte.Attól."
  Nos, karácsonyfát jó eséllyel nem állított, mint írták lentebb.
  Ellenben valószínű, hogy faragott töklámpást, rátűzte egy botra, vagy maszkot húzott és ment ijesztgetni.

  "A mai >>sikeres<< nemzetek, mind egytől egyig, büszkék a hagyományaikra."
  Ezek szerint mi már annyira nem vagyunk sikeres nemzet, hogy a saját hagyományainkat is elfelejtettük. Azt hisszük, hogy a töklámpás, az ijesztgetés idegen szokás, ráadásul azt sem tudjuk mikor mit ünneplünk.

  "de sosem hívtuk halloween-nek minden szent estéjét."
  Mint már lentebb ezt is leírták, sehol nem is hívják úgy, leszámítva néhány magyar fórumot.
  Ugyanis különböző napokon van halloween, mindenszentek és halottak napja.
  Még jó, hogy a húsvéti ünnepet vagy Szent Iván éjét nem félti senki tőle. (Jut eszembe, ez utóbbival senkinek nincs baja?)

  "Ez egy KELTA eredetű..."
  Igen. Leginkább kelta eredetű. Annál is inkább lehet igen régi hagyomány errefelé, persze ehhez tisztában kellene lenni vele, milyen kapcsolatunk is van a keltákkal. (Annyit elárulok segítségképpen: nem csak a brit szigeteken éltek kelták.)
  Mellesleg alapvetően a karácsony sem keresztény ünnep (tényleg, magyar=keresztény ünnep?). De ha megkapirgáljuk, gyakorlatilag szinte minden ünnepünkről kiderül, hogy átvett, nem magyar szokás. Akkor most dobjuk el őket?

  Egyébként az is érdekelne, hogy miért zavar egyeseket, ha mások jól érzik magukat, vagy egyszerűen ünnepelnek olyasmit is amit ők nem. Mi baj van vele, ha más halloweent, hanukát, ramadánt, ortodox vagy kínai újévet ünnepel?”
 • 28. manstein 2011. november 01. 21:01
  „Micsoda ocsmányság már ez. Miért kéne nekem tudni a Helóvinról bármit is? Ez egy KELTA eredetű AMERIKAI ünnep, ami rettentően elüzletiesedett az idők folyamán. Egyébként olyan mint a farsangunk, de azt meg tudtommal az amerikaiak nem nyomatják ennyire. Ez a helóvinezés csak az elmúlt kb. 5 évben gyűrűzött be, gondolom filmek miatt, meg mert jó üzlet. Szimpatikus dolog, hogy valakik a halottak napját vidáman ünneplik, de ez a módi attól még ocsmány. Mellesleg egy filmben se láttam még, hogy kimentek volna a temetőben, magyarul semmi köze a mi hagyományunkhoz. Ha az újságnak ez nem tetszik, akkor inkább ne írna semmit, de ez a tudatos kultúragyilkosság felháborító. A hírekben volt, hogy Győrben is valami állatkerti helóhepaj volt tegnap - gyomorforgató az is. Ezt nem a "magyarkodás" miatt mondom, szerintem a halottak napja temetőjárással nem speciálisan magyar jelenség. De ez az Amerika-majmolás gusztustalan. Van, amiben viccesek és jók az amerikai dolgok, egy szintig jók is (lásd: gyorsétterem bizonyos határok között), de a korlátlan átvétele mindennek elfogadhatatlan. Komolyan, holnap már az angol nyelvet akarjuk majd hivatalosként bevezetni...”
 • 27. Apátfalvi** 2011. november 01. 20:27
  „A "halloween" kifejezés meghonosításával én sem értek egyet, de azzal sem, hogy pár nagyokos azt hiszi, hogy a magyar hagyományok szenvednek csorbát attól, hogy páran kiraknak töklámpát az ablakukba, és mondjuk egyes szórakozóhelyeken maskarába öltözve bulizgatnak... Nem hiszem, hogy ez a legnagyobb gondunk, az meg külön szánalom, hogy a 3-as számú hozzászóló (Pimpa42) által nagyon szépen leírt és kifejtett magyar vonatkozásra senki sem reagált, helyette nyomták ezt a "magyarokat el akarják pusztítani, és kulturális genocídiumnak vannak kitéve" nevezetű, selejt sódert.

  Azt meg jó lenne tudomásul venni, hogy echte magyar ünnep nagyon kevés van, nem is tudom, hogy nemzeti ünnepeinken kívül van-e egyáltalán. Minden ünnep és hagyomány Európa szinte minden népénél hasonlít valamiben, hiszen egymástól vettük át, egymástól tanultuk. Jó lenne néhányszor kultúrtörténészeket is megkérdezni ezzel kapcsolatban a "hazafiaknak", mivel akkor rájönnének, hogy nagyon sok mindenben hasonlítanak hagyományaink a többi néphez, csak persze ezt a fene nagy melldöngetés közben nem olyan jó belátni...”
 • 26. fili-busz 2011. november 01. 20:15
  „24. vári 2011.11.01. 19:32

  fili-busz

  "Attól hogy a dédöreg apám ükapja is ezt ünnepelte.Attól."
  "Az lehet, de karácsonyfát jó eséllyel nem állított a dédöregapád ükapja. A dédöregapád már igen."
  Az lehet(egyébként nem is állítottam ilyet), de nem is ez a lényeg, hanem ez:

  "25. szpirigonzálesz 2011.11.01. 19:50
  Régebben is faragtunk töklámpásokat, de sosem hívtuk halloween-nek minden szent estéjét.
  Ezt a elnevezést nem kellene honosítanunk. Idegesítő bulvárkulturális szó ez a magyar környezetben."

  Örülök, hogy más is így látja.”
 • 25. szpirigonzálesz 2011. november 01. 19:50
  „Régebben is faragtunk töklámpásokat, de sosem hívtuk halloween-nek minden szent estéjét.
  Ezt a elnevezést nem kellene honosítanunk. Idegesítő bulvárkulturális szó ez a magyar környezetben.”
 • 24. vári 2011. november 01. 19:32
  „fili-busz

  "Attól hogy a dédöreg apám ükapja is ezt ünnepelte.Attól."

  Az lehet, de karácsonyfát jó eséllyel nem állított a dédöregapád ükapja. A dédöregapád már igen.”
 • 23. Power 2011. november 01. 19:30
  „20. vári 2011.11.01. 18:38
  Nem érzem magam báránynak, nem is hat rám a nyáj-szellem.
  A gyertya lángot sem a tök, sem az álarc, stb. nem pótolja. Egyébként imádom a sült tököt.”
 • 22. Hőbörödött 2011. november 01. 19:21
  „Ez is csak olyan hülyeség, mint a Valentin-nap. Nekem nem ünnep egyik sem. Az, hogy más annak tekinti szíve joga, nem érdekel.”
 • 21. fili-busz 2011. november 01. 19:06
  „17. THK 2011.11.01. 17:39
  "mert a karácsony mitől a "sajátunk"?"

  Attól hogy a dédöreg apám ükapja is ezt ünnepelte.Attól.
  Akinek nincs múltja, nincs jövője sem.
  A mai "sikeres" nemzetek, mind egytől egyig, büszkék a hagyományaikra.
  Nézz meg egy franciát, németet, angolt vagy...amerikait.
  Én még egytől sem hallottam(pedig elég sok félével találkozom, igen gyakran), hogy szégyenli a nemzetiségét.
  Egy jó pár ideírogatóval ellentétben!!!!!!!!!!!!

  Akinek meg nincs múltja-hagyománya, meg lehet nézni, mit "szenved", hogy legyen. Lásd:északi szomszédaink.
  Aki nem veszi át kritikátlanul, ami nyugatról bejön, az már nem is ember kis hazánkban?!
  Itt kizárólag a néphülyítésről beszélek és nem az okos dolgokról!!!, mert azokat IGENIS át kell venni, a fejlődés érdekében.
  Mint ahogy a nyugat átvette(képletesen szólva és sarkítva) a helikopter, a golyóstoll, a számítógépet stb. tőlünk, de érdekesmód, ennek ellenére sehol sem rendeznek aug. 20-án tűzijátékot és nem ünneplik Szent Istvánt.
  (És ha végeznél egy felmérést, akkor még a térképen sem tudná megmutatni MO-t a nagy többség)

  15. JungHeinrich 2011.11.01. 17:00
  "Semmit nem kell megvenni,senki nem szorit a fejedhez fegyvert hogy megtedd."
  Ez sajnos, nem ennyire egyszerű. A "zátlag pógár" agya, az utóbbi 20 évben alaposan át lett "programozva", hála a kereskedelmi tévéknek IS. Ennek folytán a többség már nem azt teszi, ami talán a helyes és ésszerű lenne számára, hanem amibe "belehajszolják", azt a látszatot keltve, hogy önként tette meg és ez milyen jó neki.
  A kereskedelmi csatornákon futó, jóformán összes műsort, meg lehet nézni eredetiben az angolszász csatornákon is. Ezek nagyon jól, pszichológusok hada által ,kidolgozott műsorok, amit el lehet adni a "népnek" és vele együtt a közte lévő reklámidőt is,LEGFŐKÉPPEN. És amikor már minden megvettünk, amit meg kellett venni (kölcsönre, önként és dalolva) , akkor majd megnézhetjük magunkat.A következményeket, már most, mindenki láthatja.
  Na itt van a nagy baj!
  Arról nem is beszélve, hogy ezek a "kulturális"műsorok egyike sem, a tisztességes és kitartó munkán alapuló eredményeket propagálja, hanem a gyors, könnyű, "izzadság mentes" gazdagodást- életet állítja példaképp, a fiatalok elé.
  Ez a másik nagyon nagy baj!”
 • 20. vári 2011. november 01. 18:38
  „Power

  Magyarországon az első karácsonyfát a XIX. században állították. Ez sem ősi szokásunk tehát. Azóta beépült a hagyományainkba, pedig tiltakozhattak volna ellene sokan azon az alapon, hogy idegen.
  De egyetértek dodonival is, sajnos a Halloweent (amikor hozzánk került) eleve megfertőzte a fogyasztás "szelleme", ahogy a többi ünnepünket is.”
 • 19. vári 2011. november 01. 18:34
  „lidocain

  Mit is váltana fel a Halloweennek? A halottak napját nem, két különböző ünnep, nem is egy napon vannak. Halloween: október 31., halottak napja: november 2.
  Én még sosem "halloweeneztem", de ha lesznek gyerekeim, valószínűleg fogok. Miért kellene, hogy ez megakadályozzon abban, hogy a szeretteimre emlékezzek halottak napján?”
 • 18. dodoni 2011. november 01. 17:42
  „15.

  "Nem a bejovot kell fikazni es tiltani hanem esetleg a sajat kepunkre formalni ..."

  Úgy, ahogy az USA-ban is csinálták: egy kicsit arrébb tolták Szent Miklóst a múltban, egy kicsit visszább a jelenben meg és így ő hozhatja a karácsonyfát.”
 • 17. THK 2011. november 01. 17:39
  „16,
  mert a karácsony mitől a "sajátunk"?
  Azt a téli napforduló ősi ünnepére húzta rá az egyház - pont úgy, mint a mostanira a halottak napját... éppoly jövevény, idegen kultúrából átvett az is.”
 • 16. lidocain 2011. november 01. 17:05
  „és nemsokára a karácsonyt felváltja a hanuka. mert az olyan más...mert ami a sajátunk az már nem is olyan jó.”
 • 15. JungHeinrich 2011. november 01. 17:00
  „"Meg fizethetik a "nyugati módon élünk-minőségi cuccokkal", amerikai konyhás házak kölcsöneit." ...mert a magyar konyas olcsobb? Semmit nem kell megvenni,senki nem szorit a fejedhez fegyvert hogy megtedd. Nem a bejovot kell fikazni es tiltani hanem esetleg a sajat kepunkre formalni a maga hazai hagyomanyaval. Ami tortenik termeszetes dolog, szokasok jonnek mennek es valtoznak szinte emberoltonkent.Ha nincsenek konnyek mar nem is kell?”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halottak napi miserend Kecskeméten

Halottak napján mindenki megemlékezik elhunyt szeretteiről. Ilyenkor nemcsak a temetőbe látogatunk… Tovább olvasom