Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Csík: a kotta nem adja vissza az ízt, ami a dalt egyedivé teszi

Kecskemét - A Csík Zenekar névadó tagjának, Csík Jánosnak régi álma vált valóra, amikor idén szeptemberben szülővárosában, Kecskeméten kezdhette el a városban elsőként a népzene oktatását vonós hangszereken. A neves művész betekintést engedett a delmagyar.hu-nak egy hegedű órába, ahol két tehetséges növendékével is találkozhattunk.
Ahogy Csík János fogalmaz "élményszerű játékot" szeretne nyújtani kecskeméti tanítványainak, akiknek a hagyományos népzene fortélyait igyekszik továbbörökíteni. Mindez azonban nem valósulhatott meg egykönnyen: Kodály városába mindeddig nem sikerült becsempészni az iskolákba a műfajt.

- Kicsit kínos volt, hogy Kalocsán, Kiskőrösön, Baján, vagy Kiskunhalason már rég foglalkoznak népzeneoktatással, csak épp nálunk nem. Sokan próbálkoztak már ezzel, sok éven keresztül, köztük én is, de vagy a jogszabályokba, vagy pénzügyi nehézségekbe ütköztünk – panaszolja a prímás.

Végre Kecskeméten is oktatnak népzenét vonós hangszerekre.
Végre Kecskeméten is oktatnak népzenét vonós hangszerekre.
Fotó: Koller István.

Azt is megtudjuk tőle, hogy a képzésnek helyet adó Kodály Zoltán Ének-zenei iskola alapító okiratát is módosítani kellett, hogy megvalósulhasson az ötlet. Azóta viszont teljes gőzzel folyik a munka, amit a tanítványok egy cseppet sem bánnak. Erről árulkodik legalábbis a két ifjú hegedűs lelkesedése, akiket megleshettünk óra közben.

Amíg ők skálázással melegítenek, a Tanár Úr elárulja nekünk, hogy a népzenei oktatás nem csupán abban különbözik a klasszikus módszerektől, hogy magyar népi dallamok kerülnek terítékre.
- A dalok tanulása alapvetően kotta nélkül történik. Természetesen nem nélkülözzük teljesen a nyomtatott hangjegyeket, de az új dalokat én mutatom meg nekik, és hallás, illetve az én ujjmozgásom alapján „másolják" le azt – árulja el nekünk.

Erről a házi feladat bemutatása után meg is győződhetünk: a Hej, Dunáról fúj a szél a mai lecke, és valóban, a lelkes diákok pár perces ismételgetés után maguktól játsszák el a frissiben tanult darabot. Csík Tanár Úr szerint mindez azért fontos, mert így tudja átadni a gyerekeknek azt az élményt, amit a népzene jelent.

- A kotta sosem tudja visszaadni azt az ízt, ami minden dalt egyedivé tesz. Így találnak rá legkönnyebben a megfelelő hangulatra. Emellett a népzenénél fontos, hogy érzésből jöjjenek a dolgok: a díszítések, a felfutások, ezeket pedig nem lehet kottában rögzíteni, és nem is kell.

Csík János: a dalok tanulása alapvetően kotta nélkül történik.
Csík János: a dalok tanulása alapvetően kotta nélkül történik.

A már begyakorolt daloknál a kíséretet is szokniuk kell a növendékeknek, mert, ahogyan azt az elismert prímás mondja, az együttzenélés a népzene lényege, ez adja meg az élményt, amit ez a műfaj nyújtani képes. Ennek szellemében nem titkolt szándéka, hogy tanítványai húzzák majd többek közt a Kodály iskola néptáncosainak a talp alá valót. Ahhoz azonban, hogy összeálljon egy zenekar, még természetesen sok időre és gyakorlásra van szükség. Mindez pedig megadhatja az alapot ahhoz a stílushoz, amit maga a Csík Zenekar is képvisel.

- Ahhoz, hogy jól fel tudjuk dolgozni a könnyűzenei számokat, tökéletesen kell ismernünk a saját műfajunk minden csínját-bínját. Ez adja tulajdonképpen a zenekar sikerének alapját: megszólalnak azok a dallamok, amiket a rádióból ismerhetünk, csak valahogy másképp. Átvarázsoljuk úgy, hogy a sajátunknak érezzük – kicsit emberibbnek, kicsit közelibbnek, kicsit melegebbnek.

Olvasóink írták

  • 2. Queenmargareth 2011. október 15. 19:01
    „1.A szövegnek igenis van értelme, mint minden Quimby szám esetében. Azért Kiss Tibi, szerintem korunk egyik költője...”
  • 1. VásárhelyiÁgi 2011. október 15. 16:15
    „Félreértés ne essék! A Csík zenekar törekvését nagyon is helyénvalónak és szépnek találom, de! a legnagyobb slágerük a Quimby dala, amit, ha valaki nem csak meghallgat, de értelmez is, csak egyre gondolhat: az este túl sok káposztás-hagymásbabot ettem, ezért csavarnak a gázok odabent! Mielőtt valaki vitába száll velem, hallgassa meg a szöveget is, ne csak a dalt. A szövegnek nem túl sok értelme van, ellenben a magyar zene egyszerű, a szöveg egyértelmű, ettől szép! Na, meg a wc-n sírni??? De azért a József Attila Születésnapomra című versét szebben nem lehetne előadni! Egyszóval a dallamvilágot Csíkék maximálisan továbbadják, de meg kellene válogatni, hogy milyen szöveghez adják a nevüket...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan írják helyesen azt, ami az Országos Széchenyi Könyvtárból való?

Kevés könnyebb dolog van annál, mint amikor -i képzőt kell ragasztunk egy tulajdonnévhez. Talán ennek csak az elrontása az egyszerűbb... Tovább olvasom