Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Egy Forma 1-es közvetítés kulisszatitkai - fotók

Kecskemét - Vasárnap betekintést nyerhettünk egy Forma1-es közvetítés kulisszatitkaiba, ugyanis az RTL Klub a kecskeméti Hovány Mercedes autószalonban rendezte be stúdióját, ahová a delmagyar.hu stábja is meghívást kapott.
Vasárnap délután a kecskeméti Hovány Mercedes autószalonból közvetítette az RTL Klub a monzai Forma1-es futamot, így éltünk a lehetőséggel, megnéztük, hogyan is néz ki élőben egy ilyen közvetítés.
A műsorvezető Gyulai Balázs és két szakértője, Wéber Gábor és Szabó Róbert délután negyed 2 után esett át az ilyenkor kötelező sminkelésen, ezzel kezdődött el az úgymond hivatalos procedúra. Itt megjegyeznénk, hogy az egész délután folyamán a sminkelés közben tapasztaltuk a legnagyobb szigort, a műsorvezetőket ugyanis ekkor nem engedték fotózni, egyébként a stáb egyáltalán nem volt szigorú. Ezen kívül meglehetősen nagy volt a lazaság, igaz, végig érződött, itt egy profi, összeszokott csapat munkálkodik.

Fél 2-re az igencsak csinos hostessek segítettek leültetni a közönséget, eközben kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a kamera által mutatott részeken minden széken üljön valaki. Az ideiglenes stúdió köré három Mercedes személyautó volt kiállítva, köztük a legújabb SLR modell is, ami láthatóan a szakértők figyelmét is felcsigázta.

Kecskemétről közvetítette a monzai futamot az RTL - GALÉRIA (Koller István)

A felvezető műsor stúdiója, illetve a két riporter „közvetítő boxa" az autószalon két szomszédos sarkában volt felállítva. Délután fél 2-re mind az öt főszereplő elfoglalta helyét, és feszülten várta a közvetítés kezdetét. Természetesen ezt senki ne úgy képzelje, hogy remegő kezekkel várják a bekapcsolást. 13.34-kor például Wéber Gábor még a telefonját pötyögtetett, míg Gyulai Balázsnak és Szabó Róbertnek még nevetgélni is maradt ideje egy poénon. 13.36-kor csendült fel a közvetítés jól ismert szlogenje, majd Gyulai elkezdte a beharangozó műsor vezetését.

A 20 perces felvezető műsor bejátszásai ideje alatt a műsorvezetők jegyzetelik az információkat, illetve ilyenkor egyeztetnek az operatőrökkel a megfelelő beállásról. Szabó Róbertnek például rögtön az első „adásszünetben" meg kellett igazítania ingét, és kissé változtatnia kellett az üléspozícióján. Időközben az ideiglenes stúdió is megtelt emberekkel, bár az némi csalódást okozhatott a vendégeknek, hogy a VIP szektorba bebocsátást nem kapó közönség mindössze két átlagos méretű LCD TV-ről követhette csak a Monzában történteket.

A delmagyar.hu stábja azon két operatőr mögött helyezkedett el, aki a két szakértőt vette folyamatosan. Ők váltogatva pihentették végtagjaikat, hiszen amíg náluk volt a piros lámpa kivilágítva, egy hajszálnyit sem mozdulhattak. Eközben a riporter Czollner Gyula, és segítője, Walter Csaba a legfrissebb híreket, információkat böngészgette, Walter még az eléjük kiállított SLR-t is lefotózta gyorsan telefonjával. Ekkor már nemigen láthattuk mosolyogni az egyébként jó kedélyű csapatot, látszott, itt bizony kőkemény munka van.

Így dolgoznak az RTL-esek a közvetítés alatt - GALÉRIA (Koller István)
A szalonban egy mozgatható-, illetve három sima kamerával forgattak. A mozgatható kamerát vezérlője néha úgy bevitte a közönség soraiba, hogy simán meg is simogathatták volna az emberek. Mint kiderült, később a felvételek miatt többen is kaptak hívást, illetve sms-st ismerősöktől, hogy látták őket a televízióban. Ezen aztán mentek később a sztorizások a közönség sorai között, volt ugyanis, aki rendesen beleizzadt abba, hogy az utolsó pillanatban lenémítsa még telefonját, ne kelljen a mintegy másfél millió nézőnek az ő csengőhangját hallgatnia…

A három műsorvezető egy földre helyezet televízión keresztül követte a Monzában történteket. Gyulai Balázs egy jegyzettömböt használt, Szabó Róbert elé pedig egy laptop volt bekészítve, azon keresztül kapják a legfrissebb információkat. Később erről nyomtattak is ki adatokat, amelyet átvittek a másik sarokból közvetítő riporter-párosnak, akik egy reklám alatti mikrofonpróba után 13.53-kor vették át az élő műsor vezetését. Ahogy a műsorvezetői stúdióból elkapcsoltak, a két szakértő fel is pattant és felrohantak gyorsan az emeletre egy-egy adag, hatalmas csészényi fagylaltért. A vénasszonyok nyara ugyanis Kecskeméten is kellemes hőmérsékletet varázsolt a Mercedes szalon üvegpalotájába.

Kecskemétről közvetítette a monzai futamot az RTL - GALÉRIA (Koller István)
Míg a Czollner-Walter páros az eseményeket közvetítette - Czollnert rendkívüli élmény volt élőben látni és hallgatni, a rajt utáni balesetkor például túlkiabálta a hangfalakat - a másik sarokban folyamatosan jegyzetelték a legfrissebb információkat. Ekkor a három kinti operatőr is köztük ült már, és a nagy hőséget szintén fagylalt segítségével próbálták átvészelni, igaz, a szalonvezető látva az izzadó homlokú embereket állított a légkondicionálón, így hamarosan kellemes hűvös lett a teremben. Volt még egy vidám jelenet, amikor a közvetítés közben a bezárt irodában dolgozó Czollner Gyuláék elé beállt Szabó Róbert, és némi éllel, mosolyogva mutatta nekik hatalmas adag fagylaltját, amire viszont nem sok reakciót kapott a benn ülőktől.

A futam elhúzódása miatt a leintést követően a stúdióba már csak néhány percre kapcsoltak vissza, és a szervezők munkáját dicséri, a televíziónézők nem sokat vehettek abból észre, hogy a közönség nagy része ekkorra már elhagyta a szalont.

Végül megjegyeznénk, hogy bennünket kecskemétieket büszkévé tehet, hogy a Hovány Autoszalon lett tavaly az év Mercedes kereskedése, éppen emiatt fizette be a hazai importőr cég a kecskeméti céget a közvetítési helyszínnek, ami a kinti kameraállásokat utólag elnézve bizonyára jó reklámnak is bizonyult.

Olvasóink írták

  • 1. Golfer 2011. szeptember 12. 21:19
    „Csak a pontosság kedvéért:
    A képeken látható autók közül egyik sem SLR. Amire a cikkíró utal, az valószínűleg az SLS. Az SLR már nincs a kínálatban, befejeződött a gyártása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyaterápia és táncház a Juhar utcai intézményben

Különleges módon indult a BKMÖ Integrált Közoktatási Intézményben az új tanév: a témahéten gyerekek, szülők és pedagógusok tevékenykedtek együtt. Tovább olvasom