Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Jogsigyár: 119 hamisított jogosítványt adtak el Kalocsán

A kalocsai nyomozók több évre visszamenőleg bekérték a nyilvántartóból a honosított szerb vezetői engedélyeket, és 119 darab hamis jogosítványt találtak.
Ugyan a rendőrség március 5-ig hivatalosan egyetlen szót sem erősített, vagy cáfolt meg az üggyel kapcsolatban, korábbi médiaértesülésekből kiderült, hogy február 10-én a Kalocsai Városi Bíróság két gyanúsított ellen előzetes letartóztatást, egy további személy esetében pedig lakóhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A döntést azonban nem sokkal később a Kecskeméti Törvényszék megváltoztatta.

A hivatalos állásfoglalás szerint „az előzetesben lévő, illetőleg a tilalommal sújtott gyanúsítottak esetében valóban fennáll a terhükre rótt bűncselekmény gyanúja, azonban nincs olyan törvényben szabályozott ok, amely indokolná a kényszerintézkedések fenntartását", fogalmazott a Korona Rádiónak adott interjújában Dr. Sárközy Szabolcs nyomozási bíró, aki egyébként elsőként közölt – minimális mennyiségben ugyan, de – hivatalos személyként részleteket az eljárásról, megerősítvén, hogy hamis szerb vezetői engedélyek honosítása történt.


A bíró február 17-én nyilvánosságra hozott nyilatkozatán kívül, a rendőrség részéről továbbra is csend volt az ügyben, egészen március 5-ig, amikor is a kapitányság hivatalos közleményben tárta fel az eljárás újabb részleteit. Eszerint a kalocsai rendőrök intellektuális közokirat hamisítás bűntette miatt nyomoznak.
– Az ügyletben szereplő felhajtók 300-400 euró ellenében azt ígérték a megrendelőknek, hogy olyan szerb vezetői engedélyt fognak kapni, ami Szerbiában szerepel a nyilvántartásban. A hitelességet azzal támasztották alá, hogy valaki fizikailag le fog vizsgázni helyettük, csak fényképet kell mellékelni – nyilatkozta Répási Tamásné szóvivő. – A kialkudott pénz és a fényképek átadása után néhány héten belül meg is érkezett a szervezőkön keresztül a szerb vezetői engedély. Ezt már csak honosítani kellett valamelyik okmányirodában és megkapták a minden közúti kategóriára érvényes, nyilvántartásban szereplő vezetői engedélyt – folytatta. – A nyomozás során kiderült, hogy a szerb vezetői engedélyek hamisak és nyomdai úton állították azokat elő, és meglehetőségen jó minőségű hamisítványnak számítanak – összegezte a referens.

A nyomozók ezután bekérték a nyilvántartóból több évre visszamenőleg a honosított szerb vezetői engedélyeket, és 119 darab hamis jogosítványt találtak, amelyek tulajdonosai ellen közokirat hamisítás miatt indítanak eljárást.

- Szeretném felhívni mindazok figyelmét, akik ilyen módon jutottak vezetői engedélyhez és azt használják, hogy újabb szabálysértést követnek el, nevezetesen engedély nélküli vezetést, ami automatikusan feljelentést von maga után – hangsúlyozta Répási Tamásné.

Az is kiderült, hogy főként a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén, de összességében egész Bács-Kiskunra kiterjedően akadnak érintettek az ügyben, helyi közreműködője is volt az „akciónak", azonban a kihallgatások jelenleg is folynak, így az elmondottaknál több információval továbbra sem szolgálhat a rendőrség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KTE: Ebala is Kazahsztánba igazolt

Ebala már a DVTK elleni bajnokin sem kapott lehetőséget, ami nem véletlen, hiszen a kazah FK… Tovább olvasom