Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Kitört a botrány a földosztások miatt Bács-Kiskunban is

Király József, az MSZP Bács-Kiskun megyei elnöke sajtótájékoztatón ismertette, hogy egy cukrász vitte el a földet egy 9000 sertést tartó gazdálkodótól.
Király József a Bács-Kiskun megyei MSZP elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem érti, hogy hol volt Balogh József, Bányai Gábor, Kerényi János, de leginkább Font Sándor Fideszes Bács-Kiskun megyei képviselő, amikor egy kecskeméti földpályázat során 128 hektárnyi területet kívánnak elvenni egy olyan gazdától, aki több mint 10 éve bérli az adott területet és ezzel több ezres sertéstelepét tartja fenn.

A parlamentben lezajlott kérdés-felelek második felvonására került sor szerdán Kecskeméten. A minap lezajlott parlamenti vitában Gőgös Zoltán az MSZP képviselője Budai Gyulához intézett kérdésében említette meg, hogy Kecskeméten egy cukrász nyert földpályázaton 128 hektárnyi területet, amit egy olyan gazdálkodó bérelt korábban, aki a terület melletti telephelyén évente 9000 sertést nevelő gazdaságot tartott fenn. Érdemi válasz nem érkezett Budai Gyulától, de felajánlotta segítségét az ügyben.

Király József a sajtótájékoztató során elsősorban a parlamentben a mezőgazdasági bizottság elnöki tisztségét betöltő Font Sándornak a fellépését hiányolta. Mint elmondta, a korábbi bérlő a Nemzeti Földalap Kezelőtől a beadott pályázatára azt a választ kapta, hogy mivel nem ő adta be a legkedvezőbb pályázatot, így az NFA nem kívánja neki bérbe adni a területet. Ha nem tarthatja meg a vállalkozó ezt a földet, akkor az állatállományát 50 százalékkal kell csökkentenie, amivel arányosan a foglalkoztatottak felét is el kell küldenie. Mindezt méltánytalannak tartja.

Király József kijelentette, hogy nem az a fontos, hogy cukrász, vagy nem cukrász aki a pályázaton nyertes, hanem az hogy akik eddig részt vettek a termelésben és pozitív befizetései vannak az állam felé, azoktól nem szabad elvenni a földet. Ennek kapcsán elmondta, hogy ha és amennyiben a következő választáson nyer az MSZP ezeket a földbérleteket vissza fogják venni.

Király elmondta továbbá, hogy mélységesen megdöbbenti, hogy Font Sándor aki a mezőgazdasági bizottság megyebeli elnöke, illetve a többi megyei képviselő, akik már több ciklus óta azok, és két éve kijelentették, hogy a megye mezőgazdaságát tartják szem előtt ilyetén jártak el. Főleg Font Sándor személye kapcsán hangsúlyozta Király, hogy méltánytalanná válik abban az esetben, hogy ha ettől az embertől, aki bizonyítottan az elmúlt húsz évben jól gazdálkodott, engedi, hogy elvegyék ezt a földet.

A tájékoztató további részében Baky Lajos, a MSZP megyei agrártagozatának kecskeméti képviselője kijelentette, hogy aki járja a vidéket az láthatja, hogy a nagybirtok erősödésével a tanyák megszűnnek, így gyakorlatilag ez a második tanyarombolás, ami most folyik. Baky ezután kistermelők ellehetetlenülését vázolta, mivel a kialakuló “Döbrögikkel” nem tudják felvenni a versenyt, így ők a jövőben legfeljebb cselédek lehetnek, hiszen a tanyavilág és a falu elszegényedik, a fiatalok pedig elmennek. Ő is elmondta, hogy vissza kívánják vonni az igazságtalan földosztásokat, amennyiben nyer az MSZP 2014-ben.

Olvasóink írták

 • 4. xenopus 2012. november 17. 11:07
  „Borul lassan a bili, de csak az a baj, hogy lassan!
  Ha kiborul, kiderül hogy volt-e mutyi vagy sem.
  Az hogy cukrász "nyerjen pályázaton" az már nem kicsit érdekes és meglepő!”
 • 3. tótkomlósi 2012. november 16. 14:57
  „1. maci53 2012.11.16. 14:09

  Kezeltesd magad!”
 • 2. pirosmedence 2012. november 16. 14:25
  „A cukrász jól tud nyalni, az biztos!”
 • 1. maci53 2012. november 16. 14:09
  „Az MSZ/M/P 2014-ben sem ,meg vagy 100 évig nem nyer.Volt főnökötök megmondta,ellehet húzni innen akinek nem tetszik a rendszer.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyó Demszkyt hiányolja a vádlottak padjáról

A Kecskeméti Törvényszéken tegnap folytatódott a büntetőeljárás Hagyó Miklós és társai ügyében. A… Tovább olvasom