Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Már gyerekeket is bevetnek a bűnözők!

A rendőrök több mint 300 féle trükkel találkoztak már eddig, például túlfizetésre hivatkoznak, vizet kérnek és még hosszasan lehetne sorolni, hogyan terelik el áldozataik figyelmét a rafinált tolvajok.
A Martonosi Pál Városi Könyvtár szervezésében a Szilády Áron utcai Idősek Klubjában bűnmegelőzési előadást tartottak, különös hangsúlyt helyezve a szinte naponta történő trükkös lopásokra. A klub tagjai közül többeknek már volt ilyen esete. Egy asszony elmesélte, hogy vizet kérve mentek be hozzá és amíg ő nem figyelt oda egy 12 éves kislány besurrant a szobába és elvitte onnan a mobiltelefont, valamint a töltőjét. Egy másik néni éppen vásárolt, amikor elcsenték a tárcáját, a mögötte állók szóltak neki.

Szerencséje volt, mert akadt aki a tolvaj után futott, míg más elállta az útját, így sikerült visszaszerezni a néni értékeit. A csalók többnyire az idős embereket próbálják megkárosítani, főként az egyedül élőket. A piacon, a temetőben, a bevásárláskor is óvatosnak kell lenni, ha elérhető, látható helyen van a pénztárca, könnyen elvehetik. Farkasné Wodring Zsuzsanna a rendőrség kiemelt bűnmegelőzési főelőadója sok példát és hasznos tanácsot megosztott a klub tagjaival. Elmondta, hogy az elkövetők általában megnyerőek, az idősekkel beszélgetve elterelik a figyelmüket, míg a társuk addig észrevétlenül felkutatja az értékeiket, általában ketten vagy többen vannak és szinte mindig jó érzékkel megtalálják a rejtekhelyet.

Farkasné arra is felhívta a figyelmet, hogy akinek megtakarított pénze van, az ne otthon rejtegesse, hanem inkább pénzintézetben helyezze el. Ha járatlanok a banki ügyintézésben akkor kérjék családtagjaik segítségét. A rendőrök gyakran felhívják a figyelmet arra, hogy az ismeretlenekkel legyenek bizalmatlanok az idős emberek. Nem csak a családi házakban, hanem a társasházakban élők is zárkózzanak be és ne nyissanak ajtót idegeneknek.

A hivatalos személyek igazolvánnyal rendelkeznek, ezt nyugodtan kérjék el tőlük, a szolgáltatók pedig személyesen nem visznek ki például túlfizetésből származó pénzt.

Olvasóink írták

 • 5. jozko 2012. október 07. 20:05
  „ÓÓÓÓÓÓÓ....
  Kedélyeskedünk?
  Elcsenték.....
  Lopnak, rabolnak, markecolnak a rohadékok, nem "csennek"...
  Legalább kimondani kellene merni, ha a kezüket nem merik leverni...”
 • 4. vélemény 2012. október 07. 19:18
  „"A rendőrök több mint 300 féle trükkel találkoztak már eddig .."
  Nem számolgatni kellene, hanem megelőzni és a büntethetőség korhatárát levinni.”
 • 3. Vörcsi 2012. október 07. 13:31
  „"...és még hosszasan lehetne sorolni, hogyan terelik el áldozataik figyelmét a rafinált tolvajok..."

  Na, én ezekre lennék nagyon kíváncsi. Nem lehetne kiadni pl: füzet formájában? Sokkal hasznosabb lenne, mint pl: néhány reklámújság! Azt is bele lehetne venni, hogy mely éghajlat szülötteire kell fokozottan ügyelni, ha a környezetünkbe kerülnek. Mert abban biztos vagyok, a rendőrségnek van erről tapasztalata. A "szolgálunk és védünk" szlogenbe ez a kiadvány nagyon beleillene.”
 • 2. SunCityZs 2012. október 07. 13:25
  „Már??? Ez nem új keletű sajnos.Anno a falukon sok tisztességes gazda járt úgy, hogy a füstre aggatott sonka és kolbász helyén gyerek lábnyomokat talált. Mert ugyebár csak Ők férnek be a rácsok között, és ezt a nem kimondottan iskolázott, messzi országból ideszármazott "honfitársaink" is felismerték.”
 • 1. StencilAtya 2012. október 07. 09:28
  „a FIDESZ-KDNP rendet tett.. Magyarország 2012”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivilágítatlan lovaskocsi okozott balesetet

Két Renault személygépkocsi karambolozott szombat este Kerekegyháza közelében egy kivilágítatlan… Tovább olvasom