Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Mit (ne) vegyünk a gyereknek karácsonyra?

Karácsony közeledtével a tévé, a hirdetések, az üzletek plakátjai szüntelenül ontják magukból a szebbnél szebb csodajátékok reklámjait. De valóban a legnépszerűbb, a legrózsaszínűbb, a leghangosabb, vagy éppen a legcsillogóbb játékra van szüksége a gyerekeknek?
Ha visszagondolunk a gyerekkorunkra, valószínűleg nem sokunknak volt annyi játéka, mint a mai gyerekeknek. Egy átlagos gyerekszoba viszont ma hemzseg a babáktól, póniktól, vagy éppen a kisautóktól és játékfegyverektől. Az ünnepek alkalmával ezek száma általában még tovább gyarapszik, de nem árt odafigyelnünk, mivel is bővítjük a gyűjteményt.

Nagy legyen és színes

Ma már egyre népszerűbbek a fejlesztő játékok, amik a legkülönbözőbb területeken képesek csiszolni az apróságok készségeit. Stábunk a Varázspalota játékboltban próbálta felmérni, miből is válogathat, aki tartalmas ajándékkal szeretné meglepni idén gyermekét, vagy éppen kisunokáját. A legkisebbeknél egy a fő: nagy, és színes összetevőkből álljon, mint például az építőjátékok. - Ezek a játékok nagyban fejlesztik a szem-kéz koordinációt, éppúgy, mint a térlátást és a képfelismerést – tudjuk meg az üzlet tulajdonosától, Pinczésné Csonka Bernadettől.

Mit (ne) vegyünk a gyereknek karácsonyra? - GALÉRIA

A nagyobbaknak már hatékonyan fejleszthető a gondolkodásuk különböző logikai játékok segítségével. Egyet mi is kipróbáltunk: különböző kockákat kellett egymás mellé helyeznünk aszerint, hogy milyen kép található rajtuk. A kutya nem kerülhetett a cica mellé, a cica az egér mellé, az egér a sajt mellé, és így tovább. Hamar rá kellett jönnünk: ez a játék nemcsak egy ötévesnek jelenthet kihívást.
- A hét-nyolc éveseknek készült játékok már egy felnőttet is jól elszórakoztatnak. Ezek már a térlátás és a logikai készségek mellett a stratégiai előretervezést is igénylik, sőt, sokhoz az ügyességünkre is szükség van – mondja Bernadett, amit mi is hamar megtapasztalunk, mikor harmadszorra sem sikerül beletalálnunk a lyukba a megfelelő négyzettel.

Hattól kilencvenkilenc éves korig

Bernadett elmondása szerint a szülők egyre inkább nyitottak az ehhez hasonló játékokra, és a tapasztalat az, hogy hosszútávon a gyerekek is emellett teszik le a voksukat. - Egy kislány legtöbbször jobban örül egy póninak, mint egy társasnak – öt percig. A saját gyerekeimnél is az a tapasztalat, hogy sokkal jobban lekötik őket a fejlesztő játékok, és nagyon élvezik a kihívásokat és az együtt játszást.

Mit (ne) vegyünk a gyereknek karácsonyra? - GALÉRIA

Osztja ezt a véleményt az a házaspár is, akik éppen unokáiknak keresgélnek karácsonyi ajándékot az üzletben. - Mindig is igyekeztünk értelmes játékokat venni nekik, szerintem nincs szükségük a huszadik plüssbabára is – mondja az öt kisgyermek büszke nagypapája. – Ezekkel bármeddig el tudnak játszani, és jó tudni, hogy olyat kaptak tőlünk, ami a javukra válik.

A játékok jelentőségét Novákné Cseh Ibolya is kiemelte, aki 38 éves óvónői tapasztalattal a háta mögött immáron második éve játékpedagógiát tanít a MIOK Szegedi Szakképző Iskolában. Szerinte a játék a gyermeket megtanítja önmagán uralkodni, másokkal együttműködni, bizonyos szabályokat betartani, és egy adott célra összpontosítani.  - A játék által az egész személyiség fejlődik: a kézügyesség, az érzelmi élet, a beszéd, a fantázia, a gondolkodás, a szocializáció – sorolja Ibolya, mi mindent is köszönhetünk a játéknak.

A játék a lelket táplálja

Ibolya azt is kiemeli: nem csak a kifejezetten erre a célra tervezett játékok fejleszthetik a gyerekeket. A szerepjátékokhoz például a leghétköznapibb tárgyak is elegendőek: egy seprű lehet ló, egy fedő pajzs, anya szoknyája pedig a világ legszebb királylány ruhája – és kész is a lovagos játék.

Mit (ne) vegyünk a gyereknek karácsonyra? - GALÉRIA

A szerepjátékok során fejlődik a fantázia, a konfliktuskezelés és az improvizációs képesség is, éppen ezért elengedhetetlen része a gyermekkornak. Ez azonban szerinte mit sem ér a szülők megfelelő hozzáállása nélkül:  - Az együttjátszás, a közös öröm megsokszorozza a játék hatását, nem is beszélve arról a szoros kötelékről, ami ilyenkor kialakul szülő és gyerek között.

A „hagyományos" játékokat sem kell tehát kárhoztatni, noha van köztük olyan, amit Ibolya sem tart praktikusnak. - Sajnos sok esetben azt látom, hogy a gyerekek például távirányítós autót kapnak, amivel nincs "dolguk". Akár egy helyben állva vagy ülve nyomkodhatják, így a fejlesztő hatás elmarad – mondja. – Az ingerszegény környezetben a gyermek fejlődése megakad. A játék semmi mással nem pótolható örömforrás, ami a lelket táplálja. Nem véletlen, hogy Bruno Bettelheim azt írja : „A játék a gyermek titkos nyelve, a gyermeki lélek tükre."– foglalja össze a lényeget Ibolya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mitől biciklibarát egy város?

A kerékpárral való közlekedés gyors és olcsó megoldás, azonban megfelelő infrastruktúra nélkül több érv szól ellene, mint mellette. Nyeregbe pattantunk, és megnéztük, Kecskemét bicklibarátabb-e, mint tavaly ilyenkor. Tovább olvasom