Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Négylábúak a fagy fogságában: ellenőrzik a tanyákat

Egy üres fémhordó, egy csörgő lánc és egy tál befagyott víz. Sok kutyának bizony csak ennyi jut. Ezen próbál változtatni a gyakori ellenőrzésekkel a Menhely az Állatokért Alapítvány.
Hetek óta járják a Kecskemét környéki tanyákat a Menhely az Állatokért Alapítvány képviselői. - Nagyon sok bejelentés érkezett az utóbbi időben, ezért kezdtünk fokozott ellenőrzésbe a környező tanyákon – tudtuk meg Szabó Attilától, az Állatvédelmi Őrszolgálat vezetőjétől. – Sok helyen látjuk, hogy a kutyáknak csupán egy üres vashordó szolgál menedékül. Nem elég hosszú a lánc, amin tartják az állatokat, nem kapnak enni a jószágok, és a vizet sem cserélik elég sűrűn a gazdák, ami ebben a hidegben nagyon gyorsan megfagy – tette hozzá Szabó Attila.

Ha magára hagyott vagy nem megfelelően tartott állatot találnak az ebrendészek, megpróbálnak azonnal segíteni. Ha tudják, a kerítésen keresztül megetetik a jószágokat, a gazda pedig felszólítást kap. Ebben a fagyos időben a türelmi idő azonban csupán egy nap. Ennyi idejük van az állattartóknak arra, hogy gondoskodjanak kutyáikról. Amennyiben ezt nem teszik meg, az Állatvédelmi Őrszolgálat munkatársai elkobozzák a jószágot. Szabó Attila azonban kiemelte: nem ez a céljuk, hanem az, hogy mindenki tisztában legyen a felelős állattartás szabályaival.

Mostoha körülmények között tartott négylábúak Kecskeméten - GALÉRIA

Az ebrendészeknek azonban nem csak sanyarú sorsú kutyákról kell gondoskodniuk. Sokszor lovak, tehenek vagy éppen birkák szorulnak a segítségükre. A napokban egy Mindszenti körúti telepen egy rackajuhot találtak, ami étlen, szomjan próbálja átvészelni a fagyos napokat. – Szegény jószágnak a körme sincs visszavágva. A szomszédok ácsoltak neki egy kis ólat, hogy egyáltalán fedél legyen a feje felett. Ha a gazdája nem hajlandó változtatni az állat tartási körülményein, a rendőrség segítségét kérjük – emelte ki Szabó Attila.

Gondoskodjunk állatainkról a fagyban

A kutyaházat – még akkor is, ha szigetelt - béleljük ki rongyokkal, szalmával, hogy az állatok be tudják vackolni magukat. Fontos, hogy kedvenceink ilyenkor ne csak száraz tápot kapjanak, hanem meleg ételt is, ami egy kicsit átmelegítheti őket. A vizüket naponta többször is cserélni kell, mert gyorsan megfagy. A láncon tartott kutyákat felügyelet mellett gyakrabban el kell engedni és átmozgatni, hogy egy kicsit átmelegedhessenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videó: elakadt autóbuszt mentenek a tűzoltók

Ítéletidő tombolt csütörtökön Bács-Kiskun megye déli területein. Egy autóbusz mentéséről készült… Tovább olvasom