Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Nemzetközi betlehemes kongresszus és diáktalálkozó Kecskeméten

Kecskemét - Nemzetközi betlehemes kongresszusnak és diáktalálkozónak ad otthont szerdától vasárnapig Kecskemét. Az eseményt most első alkalommal szervezi meg az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány.
Floszberger Dorka, az esemény igazgatója az MTI-nek elmondta: az alapítvány hét éve ír ki pályázatot Kárpát-medencei magyar diákcsoportoknak egy karácsonyi időszakhoz kötődő népszokás, a betlehemezés megőrzése, népszerűsítése érdekében.

Hangsúlyozta: e hagyomány a szervezők meggyőződése szerint a mai világban jelentőségénél kevésbé megbecsült, maradandó emberi értékeket és mintákat közvetít. A misztériumjáték mondanivalója a maga egyszerűségével és őszinteségével örömet közvetít és utat talál az emberek szívébe – fogalmazott.

A pályázatok elmúlt hétéves ciklusának lezárását, a résztvevők tapasztalatcseréjét és munkájuk elismerését szolgálja a kecskeméti találkozó, amelynek a piarista gimnázium ad otthont. A témához képest szokatlan időpontválasztást elsősorban az indokolta, hogy a mozgalomba bekapcsolódó fiataloknak és pedagógusoknak – számuk az elmúlt télen megközelítette az ezret – kizárólag a nyári szünetben nyílik lehetőségük elutazni egy többnapos seregszemlére – magyarázta az igazgató.

Szólt arról is, hogy a betlehemezéshez kapcsolódó előadások, bemutatók mellett más színes programok is várják az előzetes visszajelzések alapján az ország minden tájáról, valamint a Vajdaságból és Erdélyből érkező mintegy 220 vendéget.

A kongresszus résztvevői pénteken Budapestre kirándulnak, és a Parlamentbe is ellátogatnak, ahol Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke fogadja őket. Az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány ünnepélyes keretek között ott adja át a korábbi pályázatokon legeredményesebben szereplő tanároknak járó elismeréseket – közölte Floszberger Dorka, jelezve: a diákcsoportok legjobbjának ítélt fődíj nyaralás az adriai tengerparton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A játék minőségén változtatna a KTE-Phoenix Mecano új edzője

Megtartotta első edzéseit a KTE-Phoenix Mecano új vezetőedzője, a Budaörsről szerződtetett Bekő… Tovább olvasom