Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

Orvosok vallanak: szükséges rossz a hálapénz, alacsony a bér

Hogyan választja valaki a mai egészségügyi viszonyok mellett az orvosi hivatást? Mik a szakma legnagyobb nehézségei és örömei? Összeegyeztetethető-e, ez a hivatás a családdal? Mi a helyzet paraszolvenciával? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk fiatal orvosokkal.
Ha valaki tudományos sikereket ér el, vagy esetleg az arra rászorulónak méltányossági alapon ingyen végez méregdrága kezelést, vagy a kezdő fizetése nem éri el azt a szintet, amit kevésbé felelős beosztású emberek lazán megkeresnek, erre általában két válasz létezik. Az egyik, hogy menjenek ki külföldre. A másik, hogy ne menjenek ki, mert az állam pénzén tanultak az országban, és különben is tudták, hogy mire számíthatnak. Mindkét attitűd indiszkréten kikerüli a helyzet megoldását.

Vitát képez - sok más mellett - az is, hogy az orvoslást sokan, mint hivatást és nem, mint szakmát ítélik meg. Az igazság az, hogy tulajdonképpen ezt a klisét minden foglalkozásra rá lehet húzni, a pedagógustól a rendőrig. Mi a különbség a hivatás és a szakma közt? Az egyiket szívből teszi az ember, még a másikat kötelességből. Elválasztható egymástól ez a két fogalom? Nem igazán, egyikből következik a másik, legalábbis a delmagyar.hu-nak nyilatkozó pályakezdő orvosok szerint.

- Hogyan választja ma valaki az orvosi hivatást, amikor nagyjából tudja, mire számíthat?
- Az a helyzet, hogy 18 évesen az ember még nem tudja mi vár rá – mondta dr. Farkas Tamás. - Ott vannak a motivációi, a lelkesedése a gyógyítás iránt és ez lendíti előre. Ahogyan egyre inkább belelát felnőtt fejjel az egészségügybe, azzal arányban kezdi érezni a megbecsültség hiányát és azt, hogy mekkora teher és felelősség van egy orvoson, ehhez mekkora megbecsülés társul, és hogy nőként mennyire nehéz ezt egy életen keresztül tenni, összeegyeztetve a családdal.

- Milyen a jó orvos?
- Egyrészt jó szakember, másrészt emberséges. Tud felelősséget vállalni, megvan benne az empátia, megértés mind a betegek, mind a hozzátartozók felé. Manapság egyre fontosabb, hogy jó kommunikációs képessége legyen.

- Mik a legnagyobb nehézségek a gyógyításban?
- A betegekkel való együttműködés mindenképpen nehéz; megérteni azt, hogy ők min mentek/mennek keresztül, valamint a beteg elvesztése, illetve egy gyógyíthatatlan betegség feldolgozása, és a hozzátartozókkal való közlése nagyon nehéz dolog.

Milyen örömei vannak az orvoslásnak?
Öröm egyfelől az, hogy az ember láthat érdekes eseteket, mert az orvosi hivatás egyik motivációja, hogy az orvost érdekli a tudomány és a biológia. A másik fontos örömforrás a sikerek megélése, látni azt, hogy megvan a munka gyümölcse, mert valaki meggyógyult.

- Hogyan gondol egy orvos a hálapénzre?
- Szükséges rosszként, mert ameddig ennyire alacsonyak a fizetések, addig másként nem lehet megélni.

A hálapénzről dr. Faragó Sára így vélekedett:
- A hálapénz az, amikor a beteg meggyógyul, és ténylegesen hálából ad valamit - italt, virágot, pénzt stb. - az orvosnak, de csak a kezelés lezárulása után. Nem a gyógykezelés közben, hanem a kezelés végeztével. A paraszolvenciakérdést nem lehet összemosni azzal, amikor valakit előre lefizetnek, az nem hálapénz, hanem kenőpénz.
Addig, még az egészségügyi ellátórendszer stabilizálása nem történik meg, örüljünk, hogy vannak, akik képesek ilyen körülmények között dolgozni; pihenőnapok nélkül éjszakai ügyeleteket vállalni, felelősségteljes döntéseket hozni, és empatikusan kommunikálni, és jó orvosként működni ebben az értelemben:
“A legjobb orvosok: dr. Elégedettség, dr. Higgadtság és dr. Jókedély."
(C.H. Spurgeon)

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. la-za 2012. május 16. 08:51
  „Azért ne felejtsük el, hogy vannak nagyon sokan, akik önként adják.....sőt. Több ismerősömmel is vitáztam már erről: szerintük a pénzt adni kell, "mertkülönben".... Mindezt persze anélkül, hogy az orvos bármilyen utalást tett volna erre.

  Addig, amíg a betegek nagy része adja a borítékot (akkor is ha ezért nem eszik hetekig vagy esetleg kölcsönt kér), addig az erre "szakosodott" orvosok el fogják várni a többi betegtől is....és lehet utána rájuk mondani, hogy elpofátlanodtak....”
 • 68. la-za 2012. május 16. 08:50
  „hahahaha62!

  Eszméletlen baromságokat írsz! 2 évig voltál tanár...??? Komoly idő! Sok mindent megtapasztalhattál, ezért vagy ilyen szakértő. Nem teszik az osztáyzás? Írasd a gyereked waldorfba vagy olyan más alternatív iskolába, ahol nincs osztályzás. Mindenre van megoldás, de gondolom a folyamatosan fikázó elméd elnyomja az ilyen "fölösleges" infókat.
  Nem tudom, hogy mikor lehettél tanár, de az általad írt 9 hónap a 12-vel szemben nem állja meg a helyét. A tanév általában szeptember 1-től június közepéig tart, de a tantestület tagjai általában július közepéig bent vannak, majd augusztus közepétől ismét....magyarul az a 9 máris 11....és gyakorlatilag marad az egy hónap szabi, ami mindenkinek jár, de tanév közben a tanárok nem kapják meg...... A hétvégi és az évközi szünetekben megtartott órákért, kiránduláskért pedig semmi plusz nem jár.....

  Aki nem ért hozzá az miért magyaráz...???”
 • 67. hahaha62 2012. május 16. 08:03
  „47.GER 2012.05.15. 19:26

  Az országod leköp-megaláz és csak adózól ....adózzéskussoljnak kellesz---az a válaszod-hogy oké...még-még...rúgj még belém...adj még több adót...........ha ez így van...vagy naív vagy...nagyon finoman fogalmaztam vagy pedig mazochista!....---akkor persze egészségedre!!!

  értsétek már meg....az unió felülírja a nemzetállamokat...persze viktátória az más---de csak szólok-előre...a kuruczok nagyon csúnyán vesztettek már 1711-ben is!!!

  JOG ÉS KÖVETKEZETESSÉG KÖZBIZTONSÁG?HITELESSÉG?...STB STB...HOL VANNAK?????”
 • 66. hahaha62 2012. május 16. 07:38
  „45.maci53 2012.05.15. 19:19

  Tudsz ilyenről????????...jelentsd fel-amúgy is írigy nép a maygar-----ne habozz!!!!!!

  DE ATTÓL TE MÉG NEM LESZEL GAZDAGABB!!!!!!!!SEM SZELLEMILEG SEM ANYAGILAG.
  91-BEN NŐSÜLTEM -FELESÉGEM MÁR AZ ELSŐ SZILVESZTERÉT ÉS A KARÁCSONY MÁSNAPJÁT IS A KÓRHÁZBAN DOLGOZTA ....és utána minden más vagy harmadnap ügyelt.........na!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  a kedves tanárok 12 hónapja 9 hóna sincs...pl....stb...............furcsa egy nép vagytok!

  Nevetséges ami itt megy sok munkanélküli és munkahelyén mélyen aluldokumentált osztja az észt....a 2-3 diplomás s-szakvizsgásnak....na ....szép--persze röhejországban minden lehetséges.”
 • 65. hahaha62 2012. május 16. 07:33
  „42.norad 2012.05.15. 18:32

  Az én tapasztalatom alapján..jobb lenne -ha én tanítanám a gyerekem itthon és nem lenne kötelező értelmetlen baromságokat megtanulni...lexikális böszmeségek tárháza a mai iskolai könyvek tömkelege......a lényeg-az életre nevelés...az ismeretek meglelésének és feldolgozási képességét átadni kéne....nem osztályzatokkal---AMELYEK BRUTÁLISAN SZUBJEKTÍVEK!!!!---és egy olyan írigy csoprtnál történik-mint a tanárság---voltam 2 évig-láttam mi és hogy megy....sajnos!

  Nem gondolkodni tanítanak---hanem értelmetlen képleteket bemagolni....volt egy egyszerű kémia példa én kiszámoltan egy sorban...érthetően JÓZAN PARASZTI ÉSSZEL.....NEM ÍGY KELL....HANEM 4 SORBAN-ÉRTLEMETLEN LEVEZETGWETÉSSEL...............ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá

  Minden tiszteletem az Önöké.....de sajna sokszor értelmetlen-mert a tananyag egy nagy rakás értelmetlen baromság!”
 • 64. tol 2012. május 15. 23:58
  „itt senki se gondol arra, hogy civilizált társadalmi törvények alapján is lehet élni? Ez elképesztő! Nem értitek, hogy egészen brutális egyszerűséggel abba kell hagyni a - egyébként súlyosan büntetendő - hálapénzt és normálisan be kell fizetni, valamint működtetni a társadalombiztosítást? Mi az olyan bonyolult ebben? Mondja már meg nekem valaki, hogy praktikusan az egyetlen ország - a baráti Romániával karöltve - Magyarország, ahol az átkozott hálapénzrendszer dúl, a civilizált világban értetlenül néznek, ha ezt az agyamenést szóba hozzák, mi pedig nem tudunk leszokni róla, pedig mindenki szenved tőle. Ugyanolyan infantilis szembehunyást játszik a magyar társadalom a hálapénzrendszerrel, mint az egész rendszerváltással. Sajna.”
 • 63. adamantium 2012. május 15. 22:49
  „48. bebo11 2012.05.15. 19:28
  egyetlen orvos sem kap több százezres fizetést, nézd meg a közalkalmazotti bértáblát mielőtt hülyét csinálsz magadból
  50. Zoan 2012.05.15. 20:04
  álmaidban, a kedves beteg a hálapénzért olyan szolgáltatásokat vár el amik egyébként soha nem járnának
  54. norad 2012.05.15. 20:40
  miért ha nincs fogadott orvosod akkor benned marad a gyerek, ki fog az jönni az ügyeletes orvossal, csak pontosan azt kapod ami a biztosításodért jár, azt amit te szeretnél az nem jár a biztosításodért, azt a kedves beteg extra megvette. külföldön a szülő nő orvost sem lát, csak ha császárra kerül a sor, ezt vedd alapnak”
 • 62. norad 2012. május 15. 21:50
  „a 42-es hozzászólásom úgy tűnik egy-két embernél nagyon betalált
  azt gondolom az reagál ilyen hevesen, aki találva érzi magát
  a sértegetésekre nem reagálnék, hisz önmagát minősíti...”
 • 61. hemoglobin 2012. május 15. 21:24
  „56. norad- ne írj már ilyen valótlanságokat, hogy az orvosok bosszút állnak a betegeken. Te vagy megkeseredve, és ezért itt a fórumon ARCTALANUL neki esel az orvosoknak. Azt sem tudod felfogni, mi az ő munkájuk, felelősségük. Még egyszer kérlek, ne hasonlítsd a szorzótábla tanítást a műtétekhez, egyéb orvosi tevékenységekhez. Mit mutatnak a felmérések (Pisa) a munkátokról? Csapnivaló a tanulók szövegértése, matematikai alaptudása stb...Megkockáztatom: lehet, hogy a tanítóiké is hasonló...”
 • 60. dokmed 2012. május 15. 21:19
  „57. Koszta 2012.05.15. 20:55
  Érdekes, hogy a volt NDK területén nem ismert a hálapénz. A szoc időkben sem volt.
  Ez inkább magyar találmány:
  -feketén áron alul
  -feketén ócsóbb
  -hivatalosan meg fizetünk valami éhbért, hogy mégse mutasson má olyan rosszul... stb
  és nemcsak az EÜ- ben (engedélyek, szakik, szervíz, piac, stb)”
 • 59. wtoni 2012. május 15. 21:06
  „Folyamatosan összekeverednek a dolgok. A halapenz nem az, amiröl itt beszeltek. A halapenzt a beteg a kezeles utan adja, vagy nem adja, attol függöen, hogy elegedett volt-e az orvosaval.
  Amiröl ti itt regeltek, atz elöre adott, ne adj isten elkert penz az bizony megvesztegetes, avagy az orvos reszereöl eppenseggel zsarolas. Ez nem jellemzö az atlagra, meg mindig azt mondom, kb 10-15%-ra inkabb, nyilvan szakmankent valtozo aranyban. Ezt en magam is erkölcstelennek tartom, jollehet, miutan bö tizenevet lehuztam odahaza, megvolt a kisertes, sok beteg megkerdezte elötte, hogy mit kerek, stb... ezektöl mindig csak megkerdeztem, fizetnek-e tb-t? Persze, ha utolag adtak en is elfogadtam, nem vagyok se hülye, se alszent. De kerni sose kertem. Hala istennek, nem kell mar ezzel foglalkoznom, mert mocskosul megalazo dolgog, sokkal inkabb, mint borravalot adni pincernek, taxisnak, fodrasznak, vagy szamla nelkül fizetni mesterembereknek....pedig valahol vannak hasonlosagok, persze nyilvan mas nagysagrendekben.”
 • 58. Koszta 2012. május 15. 21:04
  „56. norad,
  Tényleg azt akarod, hogy kezdjünk el a pedagógusokon is csámcsogni? Mert gyorsan össze lehetne szedni ilyen kommenteket, amik a pedagógusok dilettantizmusáról zengenek... Láttunk már ilyet...
  És arra is csak azt tudom mondani, hogy az általánosítás HIBA!
  "Az orvostársadalom felsőbbrendűségi képzelgése" egy olyan jellegű általánosító duma és analógia, mintha szerinted minden német náci volna...
  Ugye érted?”
 • 57. Koszta 2012. május 15. 20:55
  „Már látom is, midőn az aneszteziológus, avagy a kórboncnok, netán a labororvos ,,kierőszakolja" a paraszolvenciát... Vegyünk egy kalap alá mindenkit?
  Az orvos a ,,pénzre megy"? Ki nem? Az orvos is pénzzel fizet a boltban. Mint mindenki... Az orvosnak nem kell ,,megélni"?
  Csak ugye azt el szoktuk felejteni, hogy a szocializmus hajnalán, az elvtársak új pénzének újfajta elosztása, új elvek alapján született... Miszerint a ,,jattos szakmák" alapfizetéseit (benzinkutas, pincér, orvos...) úgy határozták meg (olyan alacsony szinten), hogy arra ,,rákalkulálták a ,,jattot is". Így próbáltak ,,egyenlőséget" teremteni... Ezt azóta senki nem ,,orvosolta", nem vizsgálta felül, nem korrigálta... Ergo ezen szakmák alapbérei mesterségesen alulkalkuláltak. Az egészségügyben alapvető igazság, hogy a gyógyításhoz fel kell ismerni a betegség, a kór kiváltó okát. Pusztán a tünetek kezelése nem eredményes. A tüneti kezelés csak rövid távon nyomja el a tüneteket... A paraszolvencia olyan tünet, amit nem az orvosok találtak ki, nem azok követeltek... Hanem a korai elvtársak hozták létre. A szocializmus előtt és azon kívül (lásd nyugati kapitalizmus)nincs is... Nálunk is a szocialista tévelygés csökevénye. Ha már a ,,szocialista" kezdeteknél ,,jattosra" kalibrálták az orvosi pályát, fizetéseket és azóta ezt nem vizsgálta felül senki, akkor mitől várjuk, hogy ez a ,,jattos" helyzet ,,meg fog gyógyulni"? A néhai politikusok hibás elosztás politikáját miért a mai orvosokon akarjuk ,,leverni"???
  Mert amikor a nyolcvanas évek végén a tejiparban az én kezdő fizetésem 4500 Ft volt, akkor a velem együtt dolgozni kezdő orvos nejem gyakornoki pénze 3600 Ft. 25% körüli különbség... 1/4 fizetés... Ami akkortájt mást jelentett... Hiszen egy igazgató ,,csak" 7x, 8x keresett többet, mint a melós... Ma ez 20x-os vagy több is lehet... Tehát míg nyugaton az orvos fizetése közel van egy vezető beosztású dolgozó fizetéséhez, addig nálunk a melós szint alatt stagnál... Annyit ér? Akkor inkább menjünk a sámánokhoz, kuruzslókhoz, fényadókhoz és más csodatevőkhöz... Ott is adott a tarifa és a minőség...”
 • 56. norad 2012. május 15. 20:49
  „52. hemoglobin 2012.05.15. 20:29
  Hát éppen ez a gond! Az orvostársadalom felsőbbrendűségi képzelgése. Sokan elpofátlanodtak.
  Az, ami ma az egészségügyben folyik az arcpirító. A betegeken állnak bosszút a problémáik miatt.
  Talán nekünk pedagógusoknak is a gyerekek orra alá kéne dörzsölni, hogy ennyi befizetett adóért ennyi gondoskodás jár???”
 • 55. dokmed 2012. május 15. 20:42
  „50. Zoan 2012.05.15. 20:04
  Hát kisujjviszketéshez meg derékfjáshoz nem is köteles ügyeleti időben- gy.k: hétköznap 16:00- 8:00 és hétvégén, ünnepnapokon- egész nap- bemenni/ kimenni.
  Persze, mivel viszont mindenkinek, minden jár, az orvosi ügyelet 90%- ban ilyen esetekhez rohangál. Meg gyógyszertár helyett még ki is viszi ingyen és be is adja!

  Óránkénti 1000 Ft- ért nincs napszámos, de az orvos havi 350 ft/ óra- ért dolgozoon- SZTE Klinikai Központ, ügyeleti órabér.
  Szóval aki ennyi pénzért legalább 10-ed ennyi felelősséggel járó munkát végez, az nyilatkozzon csak...
  Amúgy csak aki nem dolgozik, az nem hibázik, és ők is osztják legjobban az észt.”
 • 54. norad 2012. május 15. 20:40
  „46. adamantium 2012.05.15. 19:2
  Erőteljesen sántít a teóriád! A női klinikán elvárják, hogy legyen az embernek fogadott orvosa, különben levegőnek nézik, és senki nem áll vele szóba. Ezt a saját szememmel láttam. Nem a betegek igénye a "fogadott orvos", hanem az orvosoké. Másképp nem lenne jogcímük a lejmoláshoz.... :-(”
 • 53. Zoan 2012. május 15. 20:40
  „51. lingua 2012.05.15. 20:21
  Amit írtam, azt a hálapénzzel összefüggésben értettem, vagyis ilyen "plusz" szolgáltatásokra nem számíthat senki a hálapénzért cserébe, csupán megfelelő ellátásra. Félreértés ne essék, én kívánok az orvosoknak tisztességes fizetést, amiből rendesen meg tudnak élni, nekem mindössze annyi a problémám, hogy ezt az egész hálapénz dolgot nem tartom etikusnak, egyszerűen nem tudom szó nélkül hagyni a témát, akárhányszor felmerül.”
 • 52. hemoglobin 2012. május 15. 20:29
  „42. norad - ne hasonlítsd a szorzótábla tanítását egy orvos munkájához. Kik mennek ma tanítónak? Akiket máshová nem vennének fel. Jó közepessel be lehet jutni a tanítóképzőbe. Tudnék arról mesélni, mit tanítanak meg a mai tanítók (bocs a kivételnek...). Ha a szülő nem ül a gyereke mellé, vagy nem fogad mellé kicsi kortól tanárt, akkor az könnyen lemarad. Hallottam több olyan iskoláról, ahol az intézmény területén magánórákat adnak ottani tanárok, ottani tanulóknak, pénzért. Erről mi a véleményed?”
 • 51. lingua 2012. május 15. 20:21
  „Zoan, nagyon tévedsz..Be fog menni hajnali 3-kor ha hívják..Ha mondjuk az adott orvos transzplantációs osztályon dolgozik és jön a hívás, hogy van egy szerv amit fel lehet használni, fogja magát és megy, legyen az akárhány óra..Vagy ha érkezik egy beteg akinek ömlik a gyomrából a vér, be fog jönni az orvos, akárhány óra is legyen, mert ha nem megy vagy későn ér oda, a beteg meghal..Ez csak két példa volt...
  A tanár itt azért nem jó példa, mert ők ugye egész nyáron otthon vannak és kapják a fizetést..Nem szakadnak meg a munkában, de ez mindegy is, én nem akarok itt senkire sem mutogatni, csak azt szeretném, hogy az orvost ne tekintsék már a legalja szakmának..A nép úgy van vele, hogy ha nem akar börtönbe kerülni az orvos, kénytelen ellátni a beteget kapjon bármennyit és bánjanak akárhogy vele..Az orvos meg el fogja látni, mert ezért tanult..(cak így jegyzem meg, hogy ismerősöm mondta, hogy nem kapnak napszámost 1000!!! forintos órabérért, ők ennyiért nem dolgoznak, az orvos mikor utasított el bármit így, hogy ő akkor ma nem megy be, mert nem xy a fizetése)”
 • 50. Zoan 2012. május 15. 20:04
  „46. adamantium 2012.05.15. 19:22
  Attól, hogy az orvos elrakja a hálapénzt még nem adja meg a telefonszámát, nem hívhatom bármikor, nem fog bejönni hajnali 3 órakor (ott az ügyeletes orvos), nem fog elvégezni olyan beavatkozásokat, amit nem lát indokoltnak, és nem fog veled többet foglalkozni. A hálapénzért cserébe az jár, hogy tisztességesebb ellátásban fogsz részesülni. A tanár is arra törekszik, hogy legjobb tudása szerint megtanítsa a gyereket írni, olvasni, matekra, törire stb. Ha buta marad a gyerek az a tanár szégyene is, és én nem hiszem, hogy ezért a szülőktől hálapénzt kérnének...”
69 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres rablás Bács-Kiskunban

Fegyvernek látszó tárggyal kirabolták a helyi takarékszövetkezetet hétfő délután a Bács-Kiskun… Tovább olvasom