Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Szelektív gyűjtés: Kecskemét az utolsók közt

Kecskemétre érkezett az ÖKO-Pannon interaktív rendezvénykamionja, amely egy hónapon át járja az országot, hogy a hulladékok újrahasznosítását népszerűsítse. Szükség is van rá: a megyeszékhelyek közül az utolsó helyen kullogunk e téren.
Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. mozgó kiállítása 2007 óta minden szeptemberben útra kel, hogy interaktív játékokkal, élményszerű formában ismertesse meg a gyerekeket a szelektív gyűjtéssel, a hulladékok újrahasznosításával. Az Újrahasznosítási Hónap idén 19 településen várja a közönséget, a kamion szeptember 6. és október 5. között minden városban egy-egy napra áll meg. Az interaktív kiállítás Kecskeméten a TESCO parkolóban települt le.

Az esős idő ellenére sem maradt üresen a pavilon, több óvodás és iskolás csoport is kipróbálta a kiállítóeszközöket, amelyeket a Csodák Palotája tervezői készítettek. Az interaktív tárlaton többek között kipróbálhatták a papírmerítést, de a tudásukat is tesztelték számítógépes kérdezz-felelek formájában. A mini hulladékválogató és mágneses szeparátor kicsiben mutatta meg, hogy ipari méretekben miként válogatják a szelektíven gyűjtött hulladékokat, a sorbarakó játékban pedig a szeméttől eljuthattak a kész újrahasznosított termékig a gyerekek.

Több óvodás és iskolás csoport is kipróbálta a kiállítóeszközöket.
Több óvodás és iskolás csoport is kipróbálta a kiállítóeszközöket.

Nagy sikert arattak a játékos eszközök a széchenyivárosi óvodások körében is. Ludányiné Farkas Mária, az intézmény óvónője a delmagyar.hu-nak elmondta, az óvodában is igyekeznek a környzettudatosságra nevelni a gyerekeket.

- Az épület mellett van egy szelektív hulladékgyűjtő, mindig oda visszük a szemetet. Emellett igyekszünk a gyerekekben és a szülőkben is tudatosítani az újrahasznosítás fontosságát – mondta el az óvónő.

Amint azt Kancsár Mónikától, az Öko-Pannon kommunikációs koordinátorától megtudtuk, nem ez a jellemző Kecskemétre. Egy friss felmérés szerint ugyanis az országban a tíz vizsgált megyeszékhely közül Kecskeméten és Salgótarjánban a legrosszabb a helyzet a szelektív hulladékgyűjtés terén. Ez Kancsár Mónika szerint leginkább annak tudható be, hogy nem épült még ki megfelelő apparátusa az újrahasznosításnak: ha nincs szelektív kuka, akkor nincs mibe dobni a szemetet sem. Ennek javítása érdekében idén kötöttek szerződést az önkormányzattal. A feladatuk az lesz, hogy megszervezzék a szelektíven összegyűjtött hulladék további sorsát, így a városnak nem kell a feldolgozással kapcsolatos problémákkal törődnie.

Nem tudni azonban, hogy a jövőben is működhet-e ilyen formában a szervezet. A kormányzat ugyanis átalakítani készül a hulladékgazdálkodást, ami azt jelenti, hogy az eddig piaci alapokon működő szervezet pénzét az állam kezeli majd.

- Még nem tudjuk, hogy sülnek el a változtatások, mivel pontos törvénytervezet sincs még. Jó dolog lehet az, hogy a jelenlegi hat koordináló szervezet helyett egy helyen összpontosul majd minden. Ugyanakkor kiveszik a kezünkből az ellenőrzés lehetőségét, így a befolyt összegeket másra is felhasználhatják – fejezte ki aggodalmát az Öko-Pannon munkatársa.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kés alá fekszik VV Anikó

Nádai Anikó úgy döntött, hogy kés alá fekszik: orrsövényferdülése miatt vár rá műtét. Tovább olvasom