Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Tudj meg mindent a népszámlálásról!

Kecskemét - Október elsején elkezdődött a népszámlálás. Az egy hónapig tartó összeírás újdonsága, hogy idén már interneten is ki lehet tölteni a kérdőíveket.
Elkezdődött Magyarország történetének tizenötödik népszámlálása. Az egy hónapon át tartó összeírásban országszerte közel negyvenezer, Kecskeméten csaknem ötszáz számlálóbiztos dolgozik. A város belterületén száz-száznegyven, külterületen hetven háztartás tartozik egy kérdezőbiztoshoz.

A kérdőívekre háromféleképpen válaszolhatunk. A papír kérdőívet kitölthetjük önállóan, vagy interjú keretében a számlálóbiztos segítségével, illetve a hazai népszámlálások történetében először válaszolhatunk a kérdésekre interneten keresztül is. Az utóbbihoz szükségünk van egy egyedi azonosítóra, melynek október 1-jéig minden címre meg kellett érkeznie az adatfelvételi csomagban. Az internetes válaszadásra október 16-ig van lehetőség a www.enepszamlalas.hu weboldalon.

Elkezdődött Magyarország történetének tizenötödik népszámlálása.
Elkezdődött Magyarország történetének tizenötödik népszámlálása.

Mária Terézia rendelte el az első népszámlálást

Magyarországon az első teljes körű népességösszeírást Mária Terézia rendelte el. Az 1777-ben hozott intézkedés, vagyis a népszámlálás megszervezése és végrehajtása a királynő halála miatt fiára, II. Józsefre maradt. Az összeírás 1784 és 1787 között zajlott. 

 
Mivel az adatfelvételi csomag egy lakás és egy személyi kérdőívet tartalmaz, így a papír alapú kitöltéshez a számlálóbiztostól kell megfelelő számú kérdőívet kérni. A nyomtatványt letölthetjük az internetről, de hozzájuthatunk a polgármesteri hivatalokban is. A kitöltött kérdőíveket egy előre egyeztetett időpontban lehet a számlálóbiztosnak átadni.
Az sem vesz igénybe sok időt, ha interjú formájában válaszolunk a kérdésekre. Egy kérdőív kitöltése ugyanis csupán öt-hat percet vesz igénybe. Nem kell a család minden tagjának otthon lennie, egy felnőtt minden családtag helyett válaszolhat.

A kérdezőbiztosok igazolvánnyal rendelkeznek, melyen rajta van saját aláírásuk valamint a jegyző kézjegye is. Emellett kérhetjük, hogy mutassák meg személyi igazolványukat is. A kérdezőbiztosok nem kérdezhetnek olyat, ami nem szerepel a kérdőíven, és a nyomtatványra nem jegyezhet fel semmilyen plusz információt. Több bizalmas kérdés is szerepel a nyomtatványon a vallásra, egészségre vonatkozóan, de ezekre nem kötelező válaszolni.

Az összeírás egy hónapig tart. Akit október 31-ig nem érnek el a kérdezőbiztosok, annak november 1 és 8 között kötelező jelentkeznie az illetékes polgármesteri hivatalban. A hiteles válaszadás fontos, hiszen a következő tíz évben a népszámlálás adatai lesznek mérvadóak a gazdasági, társadalom- és szociálpolitikai, egészségügyi, oktatási és kulturális döntésekben.

Kecskemét 2001-ben

Hazánkban a legutóbbi népszámlálás 2001 februárjában volt. Kecskeméten akkor a lakosság száma 107749 fő volt. A népesség 1990 és 2001 között 5233 fővel növekedett. Római katolikusnak a város 58,5 százaléka, reformátusnak 13,9 százaléka, evangélikusnak 1,3 százaléka, görög katolikusnak 0,5 százaléka vallotta magát. A lakosság 22,9 százaléka dolgozott az iparban, 16,5 százaléka a kereskedelemben, 6,3 százaléka az építőiparban, 5,4 százaléka a közlekedés, szállítás, hírközlés területén, 2,8 százaléka a mezőgazdaságban vagy az erdőgazdálkodásban.

Olvasóink írták

  • 1. unknown 2011. október 03. 10:11
    „Részemről egy információ az internetes kitöltés segítéséhez. Október 1-én reggel léptem be a rendszerbe minden gond nélkül. Rákattintottam a Lakáskérdőív nyomtatvány lekérés gombra és az előjött. Begépeltem az adatgyűjtő által a hozzám eljuttatott nyomtatványon található lakás azonosító számomat és a kódot, s elő is ugrott a lakcímemmel előre kitöltött lakás lapom. Oké, percek alatt ki is töltöttem azt. Itt jött a bukfenc, ami miatt fennakadtam. Keresni kezdtem az internetes szoftver használatban megszokott megoldást, a "Tovább" gombot, hogy rákattintva előjőjjön a következő, a Személyi lap. Na, ilyen nincs. Megnyomtam az "Ellenörzés" gombot, hogy miért nem megy tovább a rendszer a Személyi lapra? Azt írta ki, hogy: Hiba. annyi személyi lapot kell kérni... Hiba, hiba! Mi a hiba? E-mailban jeleztem ezt az illetékesnek, hogy most mi van? Közben szemem rápillantott a kitöltés fejsorra, s észrevettem, hogy ott van a Személyi kérdőív lekérő gomb. No, megint e-mail az info.nepszam...@ksh.hu-ra jelezve, hogy ne az jelenjen meg a lakás adatlap kitöltés Ellenörzés gomb lenyomására, hogy "Hiba.", hanem az, hogy oké, most nyomja meg a személyi adatlap lekérő gombot. És az annyiszor kínál fel üres lapot, ahányszor újat kér. Nem tudom, módosítottak-e az általam észrevételezett tájékoztató szövegen. Remélem segíthettem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási dugó az M5-ösön Budapest felé

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópálya Budapest felé vezető sávjait hétfőn kora reggel. Tovább olvasom