Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Újabb 30 milliós önkormányzati támogatást kapott a KSE

Kecskemét - A napokban kirobbant számlázási botrány ellenére újabb 30 millió forintos támogatást szavaztak meg a KSE Kft.-nek. Így elkerülheti a csődöt a sportegyesület. Online tudósításunk.
Ezzel a nyílt ülés végére értünk. Ebéd után zárt körben folytatódik az ülés, majd különböző beszámolókat hallgathatnak meg a képviselők. Köszönjük olvasóink figyelmét, online tudósításunk véget ért.

12:03: elfogadta a közgyűlés az idei Európai Autómentes Nap programtervezetét. A rendezvényt Kecskeméten szeptember 22-én tartják, az idei jelmondat: „közlekedj ÖKOsan". A rendezvény keretében idén is lesz kerékpáros felvonulás, amelyre 12.30-tól 17 óráig lehet majd regisztrálni. Az autómentes nap részletes programjáról, az autósok számára fontos információkról hamarosan részletesen is beszámolunk olvasóinknak.

11:59: jövőre is csatlakozik Kecskemét önkormányzata a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjrendszerhez - erről döntöttek a képviselők az elmúlt percekben. Ehhez a 2012-es költségvetésben 5 millió forintot biztosít, amely a 2011-2014-es évekre megállapított pályázati támogatásokat is tartalmazza.

11:45: a közgyűlés döntése értelmében kettős ügyvezetés lesz a Hírös Sport Kft. élén november 15-től. Ennek oka, hogy várhatóan november végére teljes egészében elkészül az új kecskeméti élményfürdő és versenyuszoda, ezzel pedig jelentősen megnövekednek a feladatok. Király József (MSZP) javasolta, hogy inkább egy külön gazdasági társaságot hozzanak létre. Szintén aggályosnak vélte, hogy öt évre nevezzenek ki valakit. Javaslata szerint előbb egy évre kellene kinevezni az új igazgatót, és ha megfelel az illető, majd hosszabbítsák meg a szerződését. Falusi Norbert (LMP) a vita során felvetette az igazgatók prémiumrendszerének vizsgálatát is. Az LMP támogatta Király József felvetését. Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester válaszában elmondta, hogy elég komoly feltételrendszer alapján pályáztatják meg az igazgatói állást, egy évre pedig nem fognak megfelelő szakembert találni. Ezen némi vita alakult ki, de végül a Fideszes többség megszavazta az előterjesztést.

11:32: miután eredménytelen lett az a pályázat, amelyet a város korábban egy Jókai utcai, egy Ferenczy Ida utcai, és egy Csongrádi utcai ingatlan, valamint a Városföldi Vendégház értékesítésére írt ki, most újabb kiírásról döntöttek a képviselők. A négy ingatlan összértéke mintegy nettó 178 millió forint.

11:19: a Rudolf laktanya és a fedett uszoda hasznosítására beérkezett pályázatokról számol be Zombor Gábor. Minderről korábban már részletesen is beszámoltunk. Most egy grémium felállításáról döntöttek, akik tárgyalnak majd a befektetőkkel. A tagok:
- Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város Alpolgármestere
- Vörösmarty Attila önkormányzati képviselő, térségi és koordinációs tanácsnok
- Király József önkormányzati képviselő, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Városrendezési, Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottságának társelnöke, Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke
- Szalay Gábor önkormányzati képviselő, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Városrendezési, Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási
Bizottságának elnöke
- Öveges László főépítész.

11:18: 10 perce megy a vita azon, az önkormányzat értékesítse-e mezőgazdasági területeit. Az ellenzék ezt ellenzi, végül le is veszik a napirendről a szavazást, a szakbizottságokban folytatódik majd a vita.

11:05: a képviselők megszavazták, hogy az önkormányzat nyújtson be pályázatot a Csalánosi út melletti kerékpárút építésére. Egy szakasz már korábban elkészült, most csak a folytatására van szükség, amely csatlakozik az 5218-as jelű út melletti, a Károly Róbert körút melletti, valamint az 52-es út melletti kerékpárutakhoz. A beruházás tervezett költsége 64,5 millió forint, amelynek 85 százaléka az elnyerhető támogatás. A pályázat előkészítésével, lebonyolításával, a projektmenedzsment ellátásával a grémium a tulajdonában lévő Kecskeméti Városfejlesztő Kft.-t bízta meg.

10:54: a képviselők döntése értelmében új óvoda épülhet Kecskeméten. A The English Garden Pre-School fordult kérelemmel az önkormányzathoz, miszerint a Szent Család Plébánia mögött megvásárolná az egyik ingatlan 2500 négyzetméternyi részét, ahol jövőre óvodát építene. A közgyűlés ezért úgy döntött, hogy a terület értékesítésére nyilvános pályázatot ír ki, amelyben a minimális értékesítési ár nettó 37,5 millió forint.

10:44: időközben szeresztőségünk kapott egy mobiltelefonnal készített fotót, ahogy a képviselők a városháza udvarán ismerkednek az új kecskeméti Mercedes B osztállyal. Ez az autó az első, ami legördült a gyártószalagról. A minőségért elnézést kérünk, de mint korábban arról beszámoltunk, a sajtó képviselőinek megtiltották, hogy fotózzanak az eseményen.

A képviselők mustrálják az új B-s Mercedest a városháza udvarán.
A képviselők mustrálják az új B-s Mercedest a városháza udvarán.

10:39: a képviselők 15 igen, 5 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta a költségvetés módosítását. Így a KSE újabb 30 millió forintot kap az önkormányzattól, a korábbi 54 millió forint után.

10:34:
Zombor Gábor válaszában elmondta, hogy félelmek azok megvannak, de az eddigi könyvizsgálói jelentések nem állapítottak meg szabálytalanságokat. Hozzátette, amennyiben nem kapja meg az egyesület a plusztámogatást, a csapatok el sem tudnak utazni a mérkőzéskre.

10:32: Marczi Albert (MSZP) értetlenkedve fogadja, hogy a számlázási botrány után miként kaphat a KSE újabb 30 millió forint támogatást. Mint fogalmazott, a vizsgálóbizottság eredményét talán célszerű lenne megvárni. Addig egy kicsit visszásnak tűnik az újabb támogatás.

10:30: Falusi Norbert (LMP) a KTE költségvetésének megnyírbálása kapcsán azt kérdezte, hogy az önkormányzat most az utánpótlást, vagy a profi sportot támogatja?

10:25: a költségvetési rendelet módosítása keretében kiderült, a Kecskemét SE Kft. 30 milliós póttámogatást kérvényezett a működéséhez. A Stadion Kft. pedig 10 millió plusztámogatást kaphat. Zombor Gábor javaslata alapján a KTE évi támogatásából csoportosítanak át 10 milliót a Stadion Kft.-hez, részben azért, mert a stadiont főként a labdarúgók használják, másrészt a KTE új főtámogatót kapott.

10:20: egyelőre a napirend sorrendjéről szavaznak a képviselők.

10:16: Trungel Ilona hetényi borfesztiválra való meghívójával véget értek a napirend előtti felszólalások. Összesen 59 napirendi pont a mai menüsor, elhúzódó ülésre lehet számítani.

10:11: Pászti András (Fidesz) a hunyadivárosi napok kapcsán jelenti be SP és Kozsó érkezését.

10:08: folytatódik az ülés, továbbra is napirend előtti felszólalásokkal.

10:01: a képviselők megcsodálták az új B osztályú Mercedest a városháza udvarán. A fekete színű gépkocsi osztatlan sikert aratott a politikusok köreiben.

Frank Klein a közgyűlés előtt.
Frank Klein Mercedes gyárigazgató a közgyűlés előtt.

09:48: a képviselők most élőben is megnézik a járművet. Sajnos a Mercedes képviselői megtiltották, hogy a sajtó lefényképezze az eseményt, így olvasóinknak sem tudunk képeket mutatni az első kecskeméti Mercedesről...

09:44: némi meglepetésre Frank Klein, a kecskeméti Mercedes gyár igazgatója lépett a mikrofonhoz. Az igazgató beszámolt arról, hogy 3 évvel a gyárépítés bejelentését követően ezen a héten Frankfurtban hivatalosan is bemutatta a kecskeméti Mercedest. Frank Kein bejelentette, elhozták a mai közgyűlésre az első B osztályú kecskeméti Mercedest. Ez a gyár első autója.

09:41: Zombor Gábor válaszában elmondta, hogy amennyiben az ellenzék nem elégedett a megjelenési arányokkal a közmédiában, forduljanak nyugodtan a megfelelő intézményhez. A KSE ügyről elmondta, kizárja a Fideszes belharc lehetőségét, és sejtelmesen hozzátette, ő már sejti mi állhat a háttérben.

09:41: Király József (MSZP) szintén a KSE számlázási botrányával kapcsolatban szólalt fel. Először elmondta, értetlenkedve fogadta, hogy annak ellenére, hogy külön interjút is kértek tőle, valaki a városházáról letiltotta az anyagot a Kecskeméti Televízióban. Felháborítónak tartja, hogy a közpénzből finanszírozott helyi sajtótermékek nem számolnak be az ellenzék munkájáról. A KSE ügyről elmondta, hogy a szocialista frakciónak nincs köze az iratok napvilágra kerülésének. Király József szerint Fideszes belharc miatt kerültek ki a szerződések.

09:37: Kósa József (Fidesz) a hétvégére tervezett, a Turné elnevezésű road-show lefújása kapcsán kapott felszólalási lehetőséget. A képviselő elmondta, hogy a háromnaposra tervezett rendezvény szervezőitől szerdán kapott egy e-mailt, amely alapján lemondták a rendezvényt. A képviselő felolvasta a levelet, melyben technikai okokra hivatkoztak a szervezők.

09:31: Zombor Gábor válaszában elmondta, hogy Kecskemét megyei jogó státusza megmarad, bár azt még nem tudni, ez pontosan mit jelent. Hozzátette, a város adóbevételeihez tudomása szerint nem nyúl a kormány. 

09:25: Brúszel László (MSZP) az önkormányzati törvény átalakítása kapcsán megjegyezte, hogy két nagy módosítási csoport készül. Ennek keretében egyik az önkormányzatok feldatkörének szűkítését, a másik az önálló gazdálkodás megnyírbálását tartalmazza. Ennek oka nyilván a centralizáció - teszi hozzá a képviselő. Brúszel László nem érti, hogy amellett, hogy a megyei önkormányzatok feladatait szinte teljesen leveszik, hogyan képzelik a város hatáskörének szűkítését.

09:24: Zombor Gábor válaszában elmondta, egyet ért, pontot kell tenni az ügy végére. A kipattant botránnyal kapcsolatban rengeteg probléma alakult ki, hiszen a szponzorok most döntenek a támogatásról, és így nehéz helyzetbe kerültek az egyesületek. Partnerséget ígért a vizsgálatokhoz.

09:22: Falusi Norbert azzal folytatja, mi lesz a KSE-vel, és javasolja a teljes átvilágítást, valamint átszervezést. Ennek érdekében vizsgálóbizottság felállítását javasolja pártja. Hozzáteszi, reméli, a fideszes többség nem szavazza le.

09:19: Falusi Norbert (LMP) kezdi a KSE-vel kapcsolatos kérdéseket. Azt nehezményezi, hogy a keddi sajtótájékoztatójuk nem szerepelt a Kecskeméti Televízió esti adásában, pedig forgatott náluk a stáb. nem érti, a közpénzből működtetett csatorna miért nem számmolt be a KSE-val kapcsolatos botrányról.

09:15: Marczi Albert (MSZP) kezdi a napirend előtti felszólalásokat. A képviselő helyi lakossági ivóvízszolgáltatás kapcsán vetette fel, hogy a fogyasztókra ma pluszterheket ró a szolgáltató.

09:12: a szavazógépek próbájával elkezdődött az érdemi munka a kecskeméti városházán.

09:06: a helyszíni hírek szerint az LMP és az MSZP is foglakozni fog napirend előtt a Kecskemét SE számlázási ügyével. Informátorunk szerint Zombor Gábor válaszolni is fog a kérdésekre, az viszont még nem biztos, hogy nyílt ülés keretében.

09:02: az augusztus 20-án kitüntetetettek vehetnek át oklevelet Zombor Gábortól. A napirend előtti felszólalások várhatóan jó 10-15 perc múlva kezdődnek.

08:58: viharos őszi kezdés várható, hiszen a héten az ellenzéki pártok külön sajtótájékoztatón foglalkoztak az önkormányzati tulajdonban lévő Kecskemét SE sportegyesület körül kialakult botránnyal. Várható, hogy a történet ma az ülésteremben folytatódik.

Köszöntjük Olvasóinkat a kecskeméti közgyűlés online tudósításán. A városháza dísztermében már gyülekeznek a képviselők, hamarosan kezdődik az ülés!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb baleset és teljes útzár az 54-es főúton

Ketten sérültek meg abban a BMW személygépkocsiban, amely egy pótkocsis traktornak ütközött csütörtök délelőtt az 54-es főúton. Tovább olvasom