Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Víztározók építésébe kezdene a kormány

Baja környékén a tavalyi átlagnak a fele az idén betakarított kukorica mennyisége, de így van ez szinte az egész országban.
A forró nyár és a hosszan tartó, rendkívül száraz időjárás miatt a szakértők előtt már világos, hogy a tavalyi, hektáronkénti 6 tonnával szemben idén országos átlagban 2,7 tonnás kukoricaterméssel lehet számolni. A hiány miatt emelkedett az ára, tonnánként 65 ezer forintot is adnak érte. Ám nem mindenki képes a legjobb árat kivárva eladni a termését.

Akinek például kevés a tárolóhelye, kénytelen gyorsan túladni terményen. Vancsura Kornél elmondta, tavaly jó volt a termés, de két éve nem, így a korábbi nyereségeket az idei szárazság elvitte. – 2010-ben az 1100 milliméteres csapadéknál minden úszott a vízben. A termést nem lehetett betakarítani, veszteséget könyveltek el a termelők. Tavaly a belvizek még ott voltak a szántóföldeken, de kezdett visszavonulót fújni a nagy csapadék. A talajok fel voltak nedvességgel és rendkívül jó termésátlagok születtek.

Bár a napraforgó a kukoricánál jobban tűri a forróságot, ennél a növénynél is 25-30 százalékos a terméskiesés.
Európai Uniós támogatásokkal szeretnék kiépíteni a hazai víztározók rendszerét. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban megépíthetők azok a víztározók, amelyekkel az ideihez hasonló aszályos években enyhíthetnék a mezőgazdaság kárát. Magyarországon összesen 400 millió köbméterrel kellene növelni a tározók befogadóképességét. Középtávon mintegy 120 tározó megépítésére, illetve bővítésére nyílhat lehetőség. Ennek összes költsége 46 milliárd forint. A miniszter azt mondta, hogy a jelenlegi, összesen 100 ezer hektárnyi öntözött mezőgazdasági terület nagyságát 15-20 év alatt legalább 2 millió hektárra kell növelni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz új bérlakás épülhet Kecskeméten

Hozzájárult a kecskeméti közgyűlés ahhoz, hogy az önkormányzat tulajdonába kerüljenek a júliusi… Tovább olvasom