Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

10 éve bombázta a NATO Szerbiát

Szerbia - A szerb iskolákban ma egy perc csenddel emlékeztek meg a NATO bombák áldozatairól az első tanítási óra előtt.
Szerbiában kedden délben megszólaltak a légvédelmi szirénák. 60 másodpercig a "veszély elmúltát" jelezték. Este 18 óra 45 perckor megszólelnak a harangok a Szerb Pravoszláv Egyház templomaiban. Az ártatlan áldozatokra emlékeznek.

A szerb Press című napilap néhány civil történetét dolgozta fel. Van aki lábát, és van, aki gyermekét veszítette el NATO légicsapásokban.

Ratko Bulatović a civil védelem tagjaként sietett egy lebombázott épület romjaihoz 1999-ben.

- A Belügyminisztérium romjaihoz rendeltek minket a támadás után. Mi voltunk ügyeletben éjszaka. A sebesültek ellátásában és a tűzoltásban kellett segítenünk a mentőknek és a tűzoltóknak. A gépek azonban visszatértek és újabb bombákat dobtak le. Két erős robbanást hallottam, aztán elsőtétült a világ - emlékszik vissza a férfi, aki 40 évesen mindkét lábát elveszítette azon az éjszakán. Most 3 évente cserélni kell a műlábait. A férfi nagyon csalódott, mert szerbia már nem követel kártérítést a NATO-tól. Holott ő úgy érzi, nagyon is tartozik neki a katonai szervezet.

Ratko Bulatović úgy érzi, nagyon is tartozik neki a katonai szervezet. - Foto: Press
Ratko Bulatović úgy érzi, nagyon is tartozik neki a katonai szervezet. - Foto: Press

Május 7-én Nis városának központját érte találat. 15 ember meghalt, köztük egy terhes asszony, Ljiljana Spasić. 70-en megsebesültek aznap. Egy fiatalember, Mladen Đurović így emlékszik vissza:

Milica Rakić nevét ma utca viseli Batajnicán
Milica Rakić nevét ma utca viseli Batajnicán
- A bombák áttörték a tetőt. Az egyik gyakorlatilag kettévágta a mosógépet. Felrobbant a másik kettő is, én pedig éreztem, ahogy a szilánkok a testembe fúródnak. Egy évig tartott, amíg a testemből kiekerültek a repeszdarabok.

A 2500-ra saccolt civil áldozat közül 89 gyerek volt. Egyikük, a batajnicai
(Belgrád elővárosa) Milica Rakić. Az akkor 3 éves kislány éppen a bilin ült, amikor egy bomba repesze kioltotta életét. Milica Rakić nevét ma utca viseli Batajnicán.

A szerb állam, bár néhány áldozatnak akkoriban juttattak segélyt, ma többnyire csak koszorúkkal és egy perc csenddel intézik el március 24-ét, a NATO légicsapások első napját. Minden évben március 24-én egy perc csöndet kapnak az áldozatok és a túlélők. A NATO-tól ennyit sem.

78 napon át hullottak a bombák

A NATO 78 nap alatt szinte minden szerb várost bombázott. A katonai áldozatok mellett számos civilnek is az volt az utolsó tavasza. Az akció ideje alat szerb források szerint 2300 légicsapásban, több mint 4000 bomba által 1002 katona, és 2500 civil halt meg. Köztük 89 kiskorú. 10 000 ember szenvedett valamilyen sérülést.

Olvasóink írták

 • 15. szikora 2009. március 26. 11:07
  „Kedves PEPE !
  Teljesen igazad van, egy NATO-s gazemberről trljes bizonyossággal állíthatom, hogy megérett a kötélre, névszerint Morillon tábornok, aki teljes egészében felelőssé tehető Sarajevó polgári negyedeinek bombázásáért (ahelyett, hogy megállította volna Mladić tábornokot, Ő videózgatott a szállodájának az ablakából, másrészt a Srebrenicai vérengzéseket személy szerint is Ő idézte elő, mert a menekülteknek azt mondta, hogy az ENSZ és a NATO megvédi őket és ne menjenek sehova a városból ! Két nap múlva megérkeztek a Szerb csapatok, az ENSZ behúzta fülét farkát és sorsára hagyta avárost. A többit már tudjuk.”
 • 14. szikora 2009. március 26. 10:43
  „Kedves BSC és Heritage !
  Nem ismerlek benneteket, de anyit megállapítottam, hogy meglehetősen felületes ismereteitek vannak az elmúlt 20 évről, gondolom időben leléptetek, magatok mögött hagyva őseitek sírjait, templomait és saját történelmeteket is !
  Minden esetre érdekes egy "honvédő" háború az ahol a nemzetiségi kissebbségeket sorozzák be, önkéntesekből toborzott szabadcsapatokat hoznak létre melyeknek nem parancsol senki, a fizetségük pedig a sarc (szabad rablás), és végül érdekes hadászati manőver az amikor egy "ország" harárait par 100 kolóméterre a szomszédok területéről próbálja megvédeni.
  Figyelmetekbe ajánlom: SARAJEVO, ZENICA, DUBROVNIK, VUKOVAR, OSIJEK, OVČARA fogolytábor, KOSOVSKA MITROVICA, KOSOVSKI IZBEGLIČKI KAMP 98 zima, valamint a JUGOSZLÁVIA HALÁLA című, nemzetközi haditudósítók anyagaiból készített örökértékű dokumentumfilmet.”
 • 13. IVY 2009. március 25. 14:47
  „Ekkor fogannt a fiam.:)”
 • 12. heritage 2009. március 25. 14:18
  „Hát... szar egy időszak volt az amikor a pincékben kellett bujkálnunk a sziréna jelzésére! de szikora barátunk biztos jól érezte volna ott magát abban a tudatban, hogy azért bombáznak minket "mert mi vagyunk a hibásak!".”
 • 11. PEPE 2009. március 25. 11:48
  „Hágában mikor itélnek el nyugati had úrakat népirtásért,/Szerbia,Irak,Afganisztán, stb/.”
 • 10. BSC 2009. március 25. 10:51
  „rigómezei albán. állati. felírtam.”
 • 9. BSC 2009. március 25. 10:50
  „Szikora, ne haragudj, de a "rigómezei albán" kifejezés mindent elárul a témában való jártasságodról. Amit pedig visszamondtál szépen, az a lecke, amit még akkor adtak fel neked. Saddam és a tömegpusztító fegyverek - rémlik? Persze az ovisokat kötözték a légvédelmi ágyúhoz a szerbek. Meg belekormányozták a kínai nagykövetségbe a rakétát.”
 • 8. xene@freemail.hu 2009. március 25. 10:34
  „Szikora, lehet, hogy igazad van...viszont most egy csomó dokumentumfilmet leadott a szerb TV, amin Koszovó elvesztéséről és a NATO-bombázásról volt szó. És ezek nem szerb dokumentumfilmek voltak...az egyik cseh volt. A lényege az volt, hogy a II. világháború után elkezdett egyre több albán átköltözni Koszovóba, mert az anyaországukban szarabb volt a helyzet. Titó szerbek házait is odaadta a barátság és megbékélés jegyében az albánoknak, s megtiltotta, hogy a szerbek oda visszaköltözzenek. Mígnem a 80-as években már az albánok a szerb szomszédaiknak azt kezdték el mondogatni, hogy Koszovó Albániáé, s húzzanak el onnan a szerbek. Ennek jegyéül jó pár embert likvidáltak is az albánok. Aztán Milosevic hiteleket adott az albánoknak, amiket nem kellett visszafizetniük, sőt adót sem kellett fizetniük. Ezt mind fegyverre költötték. És ma látjuk hol tart Koszovó...gyakorlatilag minden, ami illegális, megtalálható ott. Sőt egy kitűnő hely, a terroristák képzésére...Önálló közigazgatást meg mindent kiépítettek...párhuzamosan a legitim szervekkel. 1997-ben, 1998-ban meg megindult a gyilkolászás...UCK stb. Ja, és ami érdekes, hogy azt mondták rendkívül hamar felépítették az Amerikán kívüli 2. legnagyobb bázist Koszovóban. 70000 katonával vannak ott. Jó kis stratégiai hely. Ami pedig minket illet...az adományozó konferenciákon mindig lökhetjük a lét az ilyen szegény kis országoknak. Ja, és a mostani miniszterelnök tegyük hozzá, ugyanolyan véreskezű, mint Milosevic....részt vett terrorista akciók tucatjaiban...őt miért nem vonják felelősségre Hágában??? Az a baj, hogy a HÍRADÓk, csak az egyik oldalt mutatják mindig. Az egyik jó, a másik rossz. Amerikában meg tudjuk hogy van ez. Vannak tömegpusztító fegyverek és atombomba Irakban???? Na, persze, hogy nincs. Vagy a CNN meginterjúvolt egy dél-oszét nőt, aki a grúz támadásokról mesélt, s mindjárt meg is szakították az élő adást, mert a szövetségesüket "bántotta", s akkor nem lehetne az orosz mackót lejáratni.”
 • 7. szikora 2009. március 25. 08:48
  „A tudathasadásos állatok !
  Azt bezzeg elfelejtették megemlíteni, hogy.1. a bombázasokat az váltotta ki, hogy a Szerb önkéntesek és a speciális milíciák szisztematikusan irtották rigómezei albánokat (ezet szó szerint kell érteni) 2.a stratégiai célpontokat Milosevity a sűrűn lakott városokba, ott is iskolákba stb. helyeztette el, a mobil radarokat pl. lakótömbök tövébe, iskolák udvarába. 3. Nem maga Milosevity volt a célpont, hanem a milosevityi eszme miszerint etnikailag tiszta szerbiát kellett volna létrehozni.
  Ami a NATO bombákat illeti, nyugodjon meg mindenki, Csernobil hatása az amit most érez közép-kelet európa, csak azt úgyszintén megpróbálják elködösíteni, pláne ha tudjuk, hogy akkor még magyarhonnak is kussolnia kellet ha a ruszki azt mondta.”
 • 6. Boytronic 2009. március 25. 06:51
  „A "nagy igazságosztónak"mi csak egy terepasztal vagyunk voltunk,a szomszédos háborunak biztos hogy reánk nézve is vannak egészségre ártalmas utóhatásai,csak erről szemérmesen hallgatnak,illetve az egészségtelen életvitelre fogják a dolgokat.Most nem akarok az akkori rengeteg háborus menekültről sem beszélni mert ugye a politikai,háborus befogadópolitikának is megvannak a káros "mellékhatásai"...lásd munkanélküliség,bűnözés ,és a betegségek.Akkoriban nyakló nélkül utaltak ezeknek az embereknek lakást házat mig az állampolgárnak ez nem volt oly egyszerü de ma sem az .....”
 • 5. xene@freemail.hu 2009. március 25. 00:11
  „Tegyük hozzá, hogy jó kis foszfor, meg sugárzó anyagokkal teli bombákat is ledobtak, s ez növeli az áldozatok számát...rákos betegek stb. (ja és ez a kis foszfor-felhő meg minden, gondolom nem áll meg a határnál, hanem kaptunk belőle egy kicsit mi is). Ha jól tudom a DÉL-ALFÖLDI régió vezet a rákos megbetegedések számában...
  Mindenesetre Milosevicet egyszerűbben is kicsinálhatták volna...elvileg vannak az USA-nak G.I.Joe kommandói...amik bárkit likvidálni tudnak...”
 • 4. PEPE 2009. március 24. 22:44
  „NATONAK csak ugródeszkának kelletünk.”
 • 3. Logaritmus 2009. március 24. 22:30
  „Elég kínos pillanata volt a fiatal NATO tagságunknak, amikor az akkori magyar miniszterelnök bejelentette a sajtónak (!), hogy ígéretet kapott arra, hogy a Vajdaságot, tekintettel a magyarokra, nem fogják bombázni. Erre a hírre a szerbek egy csomó haderőt át is csoportosítottak a Vajdaságba, magyarok lakta települések közelébe - amire a NATO persze elkezdte keményen támadni ezeket az állásokat, nem kímélve a magyarok vagyonát sem.

  Ezúton is köszönjük meg az akkori balfácán kormányfőnek, hogy ennyire "okos" és szószátyár volt.”
 • 2. PEPE 2009. március 24. 21:35
  „És ebben a magyarok is részt válaltak/pedig rossz szomszédság török átok/.”
 • 1. Popipárna 2009. március 24. 20:41
  „Azért nem gyenge számok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendszeres a családon belüli erőszak Japánban

Japán - Minden harmadik japán feleség fizikai vagy lelki kínzást szenved el a férjétől - derült ki… Tovább olvasom