Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

125 ember halt meg a permi tűzben

A permi tűzvész újabb sérültjei hunytak el szerdán, s ezzel 125-re emelkedett a halálos áldozatok száma, de a szám még tovább nőhet, hiszen a kórházban lévő 105 sérült közül 42 van súlyos, életveszélyes állapotban.
Az állami duma - a parlament alsóháza - egy perces néma csenddel emlékezett meg az áldozatokról.

Három nap alatt közel 24 millió forintnyi adomány gyűlt össze azon a számlán, amelyet a kormányzó hivatala nyitott hétfőn az áldozatok családjainak, valamint a sérülteknek a megsegítésére.

A permi önkormányzathoz mintegy 70 kérés érkezett olyan személyektől és családoktól, akik, illetve amelyek szeretnék örökbe fogadni a tűz miatt árván maradt gyerekeket. Korábbi adatok szerint 14 gyerek vesztette el mindkét, 44 gyerek egyik szülőjét.

A legújabb adatok szerint még csak nem is a tűzijáték-petárdák zárt helyiségben való tiltott használata okozta a tüzet, s nem az alacsony álmennyezet szalmafonatból készült díszítése, hanem az azon ülő porcicák fogtak tüzet, s ezek miatt terjedtek el a lángok végzetes sebességgel.

A permi önkormányzati testület tagjai lemondtak tisztségükről. Oleg Csirkunov kormányzó hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy bárki bűnössége bebizonyosodott volna, hanem azért döntöttek így, mert ez lehetővé teszi a történtek objektív kivizsgálását. Csirkunov azt mondta, saját tisztségét illetően is fel szándékozik vetni a bizalmi kérdést az államfőnek.

Csirkunov elbocsátotta az önkormányzat több tisztségviselőjét, Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere felfüggesztette a permi tűzvédelmi felügyelet vezetőjét, annak helyettesét és hat munkatársát, a Fogyasztóvédelmi Felügyelet pedig felfüggesztette helyi irodája vezetőjét és egy munkatársát, több más tisztségviselő lemondott, vagy felajánlotta lemondását.

A kormányzó szerdán a helyi lakossághoz fordult, hogy segítsenek a szórakozóhely engedély nélküli átépítése körülményeinek és időpontjának tisztázásában. Mint kiderült, 2003-ben eredetileg azt engedélyezték, hogy a korábbi üzlethelyiséget legfeljebb 50 vendég befogadására alkalmas vendéglátó hellyé alakítsák át, amelyben az utcára néző, hatalmas kirakat-ablakok is menekülési lehetőséget biztosítottak volna. Ám még 2003-2004-ben engedély nélkül több mint 200 négyzetméterrel bővítették a klubot, s a tervezett ablakok helyére falat húztak fel.

Az Oroszország legújabb kori történelmében legtöbb áldozatot követelő tűz szombatra virradó éjszaka tört ki a Moszkvától 1200 kilométerre keletre lévő Perm Sánta ló elnevezésű belvárosi klubjában. Az eddigi vizsgálatok kiderítették, hogy a klub számos szabálytalanság árán nyílt meg és működött, engedély nélkül építették át, semmilyen tekintetben nem felelt meg még a 40-50 éve kidolgozott orosz tűzvédelmi előírásoknak sem, s a tűzvédelmi felügyelőket vélhetően megvesztegették.

Szerdai hír, hogy Moszkvában vesztegetés elfogadásán tetten érték a fővárosi tűzvédelmi felügyelet egyik tisztségviselőjét. Az illető azt ígérte, hogy eléri annak a bírósági döntésnek a megváltoztatását, amely a tűzvédelmi előírások megsértése miatt leállította egy cég tevékenységét, s ennek fejében 1400 dollárt kért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolországot is leminősítésre jelölte az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta szerdán Spanyolország egyébként magasan elsőrendű… Tovább olvasom