Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

31 ujjú kisfiút műtöttek Kínában

Sikeres műtéten van túl az a hatéves kínai kisfiú, aki 31 ujjal született; a beavatkozásnak köszönhetően társaihoz hasonlóan neki is már csak húsz ujja van.
A kisgyereknek 15 ujj jutott kezeire és 16 lábaira; a fejlődési rendellenességet, amellyel született, polidaktiliának (sokujjúság) nevezik.

A műtétet Lianoning tartományban, Kína észak-keleti részében végezték, de a kisfiú nevét nem fedték fel. Az egyik lap azonban fotókat közölt a kis beteg kezeiről és lábairól az operációt megelőzően, valamint azt követően.

A fiú anyja szerint a gyermek társai állandó gúnyolódásának célpontja volt, ezért nagyon magába forduló lett, kezeit állandóan zsebre dugta. A család épp ezért döntött az operáció mellett. A sokujjúság nemcsak a kisfiú lelkét gyötörte, hanem nehézséget okozott például az evésnél és az írásnál is.

A tartomány fővárosában, Sencsingben (Shenjing) működő klinika orvosai szerint szerencsésebb volt a gyereket még kiskorában megműteni, mert ilyen fiatalon még könnyebben hozzá tud szokni új kéz- és lábfejeihez. A beavatkozással amputálták a fölösleges ujjakat, valamint rekonstruálták a kisfiú kezeit és lábait.

A polidaktilia leggyakrabban hatujjúságban nyilvánul meg, a kínai kisfiú az első, akit 31 ujjal tartanak számon. A Guinness Rekordok Könyvében két indiai gyerek tartja ujjak tekintetében a rekordot, mindkettőjüknek 25 ujja van.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2010. március 25. 22:31
    „Nem biztos hogy a 20 ujj a normális. A tengerimalac mellső lábain 4-4 míg a hátsókon 3-3 van vagyis összesen 14. Az embernél az a lényeg hogy egy hüvelyk új legyen a többi csak a fogás stabilitását növeli.”
  • 1. gróf 2010. március 25. 20:29
    „Végre már egy normális ember!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempész-hálózatot lepleztek le

Embercsempész-hálózatot lepleztek le a román hatóságok amerikai, mexikói és magyar kollégáikkal… Tovább olvasom