Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Egyiptom - Tovább dúl az erőszak, az alelnök csitítani próbál

Kairó - A kairói tiltakozások központjában, a Tahrír téren csütörtökön immár tizedik napja tartott a feszültség, és délután ismét összecsaptak egymással Hoszni Mubarak elnök hívei, illetve ellenfelei.
Eközben Omar Szuleimán újonnan kinevezett alelnök újabb ígérettel próbálta lezárni az országot mindinkább megbénító megmozdulásokat.

Késő délután, kora este egy külföldi is meghalt a tiltakozások központjának számító téren - közölték szemtanúk és a mentők. Külföldiként ő az első áldozata az erőszaknak, amely ENSZ-adatok szerint több mint háromszáz egyiptomi életét követelte. A külföldi nemzeti hovatartozása az esti órákig nem volt ismert.

A rendszer első számú támaszát jelentő hadsereg ugyan jelen van a téren - harckocsikkal és páncélozott csapatszállítókkal -, de csütörtök estig, híven ígéretéhez, nem lépett közbe a csatározásokba, amelyeket ököllel, kővel és botokkal vívnak a szemben álló felek. A téren számos tüntetőt látni bekötött fejjel, orral, a korábbi napok összetűzéseinek látható következményeivel.

A tér szemmel láthatóan az elnök lemondását követelőké, Hoszni Mubarak hívei a közeli Október 6. hídról dobáltak köveket ezúttal is az Egyiptomi Múzeumnak otthont adó térre. Időnként benzines palackokat hajítottak a tiltakozók közé.

A hajnali órákban vagy öt ember halt meg és több száz megsebesült. Ahmed Safík, az új miniszterelnök bocsánatot kért az áldozatokért és a rombolásért, és megígérte, hogy vizsgálatot indít a történtek kiderítésére.

Az elnök távozását követelő mozgalom január 25-én lépett ki az utcára, de csak azután szabadult el az erőszak, hogy kedd este Mubarak bejelentette: szeptemberben nem indul az elnökválasztáson, addig viszont a helyén marad. Az ellene tüntetők fogadkoznak, hogy addig maradnak a téren, amíg az elnök le nem mond.

Omar Szuleimán alelnök csütörtök este a kairói televízióban egyfelől eloszlatni igyekezett azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a 82 éves Mubarak a fiára, Gamalra akarja örökíteni hatalmát. Gamal nem indul a választásokon - mondta az alelnök.

Másfelől közölte, hogy a "nemzeti párbeszédbe", amely a tüntetőket támogató ellenzék pártjai és az újonnan felállított kormány között hivatott lezajlani, meghívták az ellenzék legszervezettebb erejét, az elvben betiltott, de gyakorlatilag megtűrt Muzulmán Testvériséget.

Kairóban számosan tartanak az események pénteki alakulásától, minthogy az iszlám világban ez a heti nagy ima napja, amely hatalmas tömegeket vonz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptom - Folytatódó összecsapások Kairó központjában

Folytatódnak az összecsapások Kairó központjában, a Tahrír téren és környékén: Hoszni Mubarak elnök… Tovább olvasom