Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

A gének is felelősek a korai szexuális életért?

A tinédzserek szexualitása egyre korábban ébredezik. Amerikai kutatók most úgy vélik, megtalálták annak genetikai okát, hogy bizonyos fiatalok különösen korán élik át első szexuális aktusukat.
Jane Mendle, az oregoni egyetem kutatója csapatával 1382 amerikai adatait értékelte ki, amelyeket egy országos kutatás számára gyűjtöttek. 1979 és 1994 között évente interjúvolták meg az önkénteseket, azt követően kétévente. A kutatók a csoportból olyan anyákat választottak ki, akik más résztvevőkkel rokonságban álltak: ikrek, testvérek vagy unokatestvérek voltak. A kiválasztott nők 14 évesnél idősebb gyermekeit interjúvolták meg.

Azok a fiatalok, akiket egyedül nevelt az anyjuk, jóval korábban kezdtek el szexuális életet élni, mint a többiek. A kategória 63 százaléka élt már át nemi aktust, míg azoknak a tiniknek, akiknek az apja legalább időszakonként a családdal élt, csak 53 százaléka. Az ép családban felnőtt gyerekek csupán 21 százalékának voltak ezirányú tapasztalatai. Másképp kifejezve az apák nélkül felcseperedett fiatalok átlagosan 15,28 évesek voltak az első közösüléskor, míg a klasszikus családok gyerekei 16,11 évesek - írják a kutatók a Child Development című szaklapban.

A kutatók a különbséget kevésbé tulajdonítják a környezeti tényezőknek, mint a genetikai okoknak. Összehasonlították az egymással rokon, de különböző családi helyzetben élő fiatalokat. Megállapították, hogy minél közelebbi rokonságban áll két résztvevő, annál közelebb esett egymáshoz az első aktus időpontja. A kutatók kijelentették, hogy arról nem tudnak nyilatkozni, milyen súllyal hat az örökítőanyag a fiatalkori szexualitásra.

Ettől függetlenül érte kritika a kutatást. A New Scientist honlapja például Bruce Ellist, a tucsoni Arizonai Egyetem kutatóját idézi, aki szerint a vizsgálatban sem a gének hatását, sem a szociális tényezőket nem lehet bizonyítani. Utalt arra is, hogy a testvérek gyerekei között amúgy is csekély a genetikai egyezés.

Olvasóink írták

 • 4. keiner 2009. szeptember 19. 20:12
  „3. hozzászólás KolompárRómeó, a cím érdekes, már vártam a "pérsze a .....", ott látszik-ra. :-)))
  Ez a mondat rögtön feltünt: "Az ép családban felnőtt gyerekek csupán 21 százalékának voltak."
  Psichologiá már foglálkosztott ezzel már régen nálunk és kiderült, ezzek a lányok föként minnél hamarabb akárnak saját családot, sürön nagyon fiatálon szülnek is.
  Az Amcsik néha kicsit lassúak. :-)))”
 • 3. KolompárRómeó 2009. szeptember 19. 19:50
  „2. hozzászólás keiner 2009.09.19. 19:35

  Akkor ez nem "genotípus", hanem "fenotípus". Ebben az esetben a cím faxság (fax, azaz papír másolására és elküldésére alkalmas telekommunikációs eszköz-ség).”
 • 2. keiner 2009. szeptember 19. 19:35
  „KolompárRómeó, szerintem is, mivel, aki olvasni tud, az látja, hogy stabil családokban ritkábban az eset.”
 • 1. KolompárRómeó 2009. szeptember 19. 19:10
  „Akkor genetika az, hogy az apja vele él, vagy sem? Ez megint egy rohadt nagy baromság!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tartják meg a melegek Belgrádba tervezett felvonulását

Mivel a szerb kormány ígéretei ellenére sem tudta szavatolni a melegek vasárnapi, Belgrádba… Tovább olvasom