Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A halottak száma ismeretlen - földrengés Haitin

Kétszáz éve nem tapasztalt, a Richter-skála szerint 7-es erősségű földrengés pusztított Haitin kedden.
A halálos áldozatok száma egyelőre ismeretlen. Csak az egyik hotelben kétszázan vesztek oda, amikor az épület összeomlott. A Vöröskereszt becslése szerint a katasztrófa legalább három millió embert érint.

A rendkívül nagy erősségű rengést Jamaicában, Kubában és a Dominikai Köztársaságban is érzékelték.

A haiti főváros, Port-au-Prince utcáin véres, porral lepett holttestek hevernek szanaszét. Sokkoló a látvány, ami kora reggel fogadta a tudósítókat. Az egyik szemtanú elmesélte: a rengés után mindenhonnan segítséget kérő emberek kiáltását hallotta, nők sikoltoztak, férfiak ordítottak, hogy mentse ki őket valaki a romok alól, ahová beszorultak. A rengés szinte a földdel tette egyenlővé az ország fővárosát.

Fotó: daylife.com
A halálos áldozatok száma egyelőre ismeretlen.
Fotó: daylife.com

A mentés egész éjszaka folytatódott, de még közel sincs vége.

Az országban káosz uralkodik, mert a távközlési rendszer is teljesen lebénult.

Az egyik összeomlott hotel kétszáz embert temetett maga alá, a mentőegységek szerint nincs remény arra, hogy bárki is túlélte volna az épületben a földrengést.

Fotó: daylife.com
Az országban káosz uralkodik.
Fotó: daylife.com

A Nemzeti Palota szintén romokban. Itt állították fel azokat a sátrakat, ahol a sérülteket látják el, és a hajléktalanná vált lakosságot is próbálják ugyanitt elhelyezni.

Az ENSZ békefenntartó missziójának épülete is megsemmisült. Az ötemeletes épületben valószínűleg a szervezet minden munkatársa életét vesztette. A jelentés szerint itt 250-en dolgoztak, de egyelőre nem találtak túlélőt az épület romjai között.

Mivel a tömegkommunikációs rendszer összeomlott, vélhetően napokat kell várni arra, mire Haiti összes részéről összegyűjtik a halottak számát és listáját.

Fotó: daylife.com
A mentés egész éjszaka folytatódott.
Fotó: daylife.com

A Vöröskereszt becslése szerint a katasztrófa legalább 3 millió embert érint, vélhetően több ezer a halálos áldozatok száma.

A tragédia hírére nagyon sok ország felajánlotta segítségét, többek között Barack Obama amerikai elnök is. Számos szervezet pénzt gyűjt a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére.

Felix Augustin, Haiti New York-ba delegált konzulja azt mondta: néhány napba beletelik, mire kiderül, hány áldozata van a földrengésnek. Rengeteg a halott és a sebesült, a helyben dolgozó orvosok és mentőegységek mindent megtesznek az épületek alatt rekedt, sebesült emberekért.

Olvasóink írták

 • 5. 19701230 2010. január 18. 18:57
  „:(”
 • 4. simonadri 2010. január 14. 12:19
  „rettenetes. :-(”
 • 3. Nornora 2010. január 14. 09:06
  „Nekem már elsőre irreálisnak tűnt a 4e halott. :( De amin nagyon fel vagyok háborodva, az az, hogy az itthoni tévécsatornák híradójában a Budapestet érintő Bkv sztrájk van első helyen, nem ez!”
 • 2. achilleus 2010. január 13. 20:33
  „A Google Earth már feltünteti a földrengés helyét és idejét.”
 • 1. varadipal 2010. január 13. 17:27
  „A természet erősebb a politikánál.A legnagyobb diktátor sem közelíti meg az erejét. Tragédia.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas csalás a rendőrségnél

Oroszország - A moszkvai városi önkormányzat térfigyelő kamerákat szereltetett fel a városban, s… Tovább olvasom