Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A járvány terjed, a hatóságok tehetetlenek Németországban

Szinte óráról órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött személyek száma.
Csütörtök délelőtti adatok szerint a Robert Koch országos járványügyi intézet csaknem 2400 fertőzött, illetve gyanús személyt regisztrált. Az áldozatok száma előző estéhez képest nem változott, a járvány eddig 16 halottat követelt, közülük 14 nő.

Továbbra is aggodalomra ad okot, hogy a betegek közül mintegy 500-an életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Az ő esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

Közben a járvány újabb és újabb arcát mutatja. Az északi Schleswig-Holstein tartományban az orvosok közölték: egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik.

Több mint két héttel a hasmenésjárvány kitörése után a hatóságok egy tapodtat sem jutottak előre annak kiderítésében, hogy mi terjeszti a fertőzést okozó, különleges EHEC bélbaktériumot. A Robert Koch intézet szerint mindent elkövetnek a baktériumhordozó felkutatására, elhangzottak ugyanakkor már olyan kétkedő vélemények is, amelyek szerint az illetékesek képtelenek lesznek a fertőzés forrásának megállapítására.

Miután a Spanyolországból importált uborkát kizárták a vélt "vétkesek" sorából, változatlanul az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta áll a gyanú középpontjában. Erre vonatkozóan azonban a hatóságok semmilyen konkrét bizonyítékokkal nem rendelkeznek. Ezért a németországi parasztok szövetsége tiltakozásának adott hangot az általa megalapozatlannak tartott riogatások miatt, és a kormánytól - valamint az Európai Uniótól - ismételten kártérítést követelt. Csütörtöki értesülések szerint a fogyasztás drasztikus visszaesése miatt a parasztok napi vesztesége 4 millió eurót tesz ki.

Olvasóink írták

 • 3. jozko 2011. június 02. 15:32
  „Változatlan a véleményem.”
 • 2. keiner 2011. június 02. 12:25
  „A WHO mondja, hogy ez a betegség két EHEC-bacillusbol eredetik, ami mutans a kettöböl és eddig még nem látott nagyon mérges fájta.
  17 halott
  http://www.n24.de/news/newsitem_6943552.html”
 • 1. gumikacsa111 2011. június 02. 12:19
  „Ez kalács!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlusconi átadja pártja irányítását Alfanónak

Silvio Berlusconi olasz kormányfő átadja pártja, a Szabadság Népe (PDL) irányítását a posztjáról… Tovább olvasom