Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A legrosszabb besorolást adta a ciprusi Laiki Banknak a Moody´s

A "C" besorolás a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja által alkalmazott 21 fokozatú osztályzati lista alsó széle.
A lehetséges legrosszabb, "C" osztályzatra rontotta a második legnagyobb ciprusi bank, a Laiki - angol nevén Popular - Bank nem fedezett betéti és adósbesorolását csütörtökön a Moody's Investors Service a pénzintézet átalakítása során várható betétesi és hitelezői veszteségek miatt.

A "C" besorolás a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja által alkalmazott 21 fokozatú osztályzati lista alsó széle. A Moody's nyilvántartásában a Laiki Bank most e szintre rontott besorolásai eddig "Caa3" minősítéssel szerepeltek.
A Moody's a csütörtöki leminősítés során kihagyta a köztes "Ca" besorolási sávot, és egyből a gyakorlatilag teljes csődöt jelző "C" szintre süllyesztette az érintett besorolásokat.

Indoklásában a cég felidézte, hogy a héten a ciprusi jegybank csődgondnokot nevezett ki a Laiki Bank élére, azzal a feladattal, hogy a bank rossz eszközállományát egy e célra létrehozandó "rossz bankba" csoportosítsák át, és ezt az intézményt a tervek szerint fokozatosan leépítik.

A teljesítő eszközállományt egy "jó bank" kapja, amelyet azután átvesz a legnagyobb ciprusi bank, a Bank of Cyprus.

A Moody's közölte, hogy saját becslései szerint ez a megoldás valószínűleg 65 százalékot meghaladó veszteséget fog okozni a Laiki Bankkal szemben követeléssel bíró ügyfeleknek, köztük az elsőbbségi hitelezőknek és a nem fedezett betéteseknek. Az ilyen szintű veszteség a cég besorolási kritériumai szerint a legrosszabb, "C" osztályzattal összeegyeztethető - tette hozzá a hitelminősítő.

A Moody's előző este Londonban bejelentette, hogy "Caa2" szintre, mélyen a spekulatív kategóriába süllyesztette azt a legfelső adósosztályzati határt, amely ezentúl a ciprusi gazdaságban honos bármely adósságkibocsátó számára a cég besorolási listáján megadható.

A "Caa2" - más hitelminősítők módszertanában "CCC"-nek megfelelő - osztályzat rendkívüli adóskockázatokra figyelmezteti a befektetőket.

Az euróövezeti tagországokra - Görögország és immár Ciprus kivételével - a nemzetközi hitelminősítők rendre a lehető legmagasabb, "AAA/Aaa" besorolási plafont tartják érvényben, tükrözve azt a megítélést, hogy az euróövezeten belül elhanyagolható a konvertibilitási és tőkeáramlási korlátozások kockázata.

A ciprusi osztályzati plafon rontásához fűzött elemzésében a Moody's közölte: jelentős annak a kockázata, hogy Ciprus távozik az euróövezetből, és bár a cégnek nem ez a fejlemény a központi előrejelzési forgatókönyve, megítélése szerint azonban a két legnagyobb ciprusi bank átstrukturálása és a tőkekorlátozások bevezetése nyomán még tovább nőhet a ciprusi eurótagság megszűnésének kockázata.

A héten egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is hasonló intézkedést jelentett be Londonban Ciprussal kapcsolatban. A Fitch közölte, hogy az euróövezeti tagoknak kijáró, lehetséges legjobb, "AAA" besorolási plafont Ciprus esetében "B"-re rontotta. A cég indoklása szerint ugyanis az "AAA" legfelső osztályzati határ fenntartásának alapja az, hogy tilos a tőkeáramlás korlátozása az euróövezeten belül, márpedig a Fitch Ratings megítélése szerint a múlt héten elrendelt - csütörtökön feloldott - ciprusi bankzárlat és a betétátutalások korlátozásának valószínű folytatódása tényszerűen tőkekorlátozásnak minősül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földcsuszamlás Washingtonban

Hatalmas földterület zuhant a mélybe a Washington állambeli Whidbey Island területén a heves… Tovább olvasom