Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

A részeredmények szerint Komorowski győzött

A hivatalos részeredmények szerint Bronislaw Komorowski ideiglenes lengyel államfő győzött az elnökválasztás vasárnap megtartott első fordulójában, két százalékkal megelőzve Jaroslaw Kaczynski volt kormányfőt.
A lengyel választási bizottság hétfőre virradóra közölte, hogy a voksok 15,79 százalékának összeszámlálása alapján Komorowski, a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) jelöltje a voksok 39,69 százalékát szerezte meg. Legfőbb vetélytársa, az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt színeiben induló Jaroslaw Kaczynski 37,68 százalékot kapott. A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezése alapján készített felmérések Komorowski nagyobb arányú, öt százalékot meghaladó győzelmét jelezték.

A választási bizottság szerint a harmadik helyezett, Grzegorz Napieralski, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) nevű párt elnöke, aki a voksok 13,94 százalékát gyűjtötte össze. A többi, hét jelölt eredménye messze elmarad a három élen végzett politikusétól.

A várakozásoknak megfelelően a július 4-én tartandó második fordulóba Komorowski és Kaczynski jut tovább. Elemzők szerint a második fordulót illetően egyik legfontosabb kérdés az, hogy kire adják majd a voksukat Napieralski baloldali szavazói. Ilyen szempontból a liberális Komorowski esélyei jobbak, mint a konzervatív Kaczynskié.

Az eredmények közzététele után Komorowski elégedettségét és örömét fejezte ki, megköszönte a támogató szavazatokat, és a második fordulóra utalva arra szólította híveit, hogy "a végsőkig harcoljanak Lengyelország szebb jövőjéért". Jaroslav Kaczynski is arra hívta fel támogatói figyelmét, hogy a választásnak még nincs vége, és a nyerés szempontjából kulcsfontosságú a győzelembe vetett hit.

A megméretés az idén ősszel lett volna esedékes, de a lengyel kormánygép április 10-i oroszországi katasztrófája nyomán - amelyben Lech Kaczynski elnök és hitvese mellett számos politikai, katonai, gazdasági és egyházi vezető, a társadalmi és kulturális élet több kiválósága is életét vesztette - korábbra kellett kiírni a választást.

Az 57 éves Komorowski, aki a szerencsétlenség után a szejm elnökeként automatikusan ügyvezető államfő lett, ezzel némileg kényes helyzetbe került, tekintve, hogy pártja már korábban őt választotta elnökjelöltjének.

A katasztrófa előtti közvélemény-kutatások Komorowski győzelmét jelezték előre az újabb mandátumért indulni szándékozó, de nem túl népszerű Lech Kaczynskival szemben. A tragédia után viszont megnőtt a rokonszenv a Kaczynski-család iránt, és miután az elnök ikertestvére, a volt kormányfő, a 61 éves Jaroslaw Kaczynski bejelentette, hogy fivére helyett ő indul a választáson, szorosabbá vált a küzdelem a két egymással vetélkedő párt aspiránsa között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs videó! Ahogy még soha nem láttad a Földet

Nagyszerű látni, mennyire nem hatott a globális recesszió azokra a művészekre, aki a sufnituningnak… Tovább olvasom