Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

A Szentatya magyarul köszöntötte Áder Jánost, ünnepeltek az olaszok

Semjén zsolt szerint megrendítő volt a vatikáni szertartás.
Dörgő tapssal üdvözölték Buenos Airesben Ferenc pápa beiktatását

Dörgő tapssal üdvözölte Buenos Airesben a Május téren (Plaza de Mayo) lévő székesegyház előtt összegyűlt több ezres tömeg Ferenc pápa beiktatását, amelyet egy óriásvásznon élőben követhetett nyomon.

Az emberek egy része már a hétfő estét is a katedrálisnál töltötte, ahol virrasztáson vett részt. A Buneos Aires-i székesegyházban rendszeresen tartott misét a pápává választott Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros. A téren keddre virradóan a pápát dicsőítő énekeket adtak elő katolikus iskolások, és különböző helyi együttesek is felléptek. Sokan vatikáni zászlót lengettek, és az új katolikus egyházfőt támogató táblákat tartottak a magasba. Mauricio Macri, az argentin főváros polgármestere keddre iskolaszüneti napot rendelt el.

Ferenc pápa kedd délelőtti beiktatása előtt a Vatikánból külön köszöntötte a Buenos Aires-i vigílián megjelenteket, akiktől azt kérte, hogy imádkozzanak érte, kerüljék a gyűlöletet és az irigységet, válasszák a párbeszédet. "Ne kritizáljátok a másikat, hanem beszélgessetek egymással" - hangoztatta.

A pápaválasztó bíborosi gyűlés hat napja választotta meg Jorge Mario Bergogliót a februárban váratlanul lemondott XVI. Benedek pápa utódjának. Bergoglio az első latin-amerikai bíboros és az első jezsuita, aki a katolikus egyház legmagasabb tisztségébe került.

Megválasztása után több argentin lapban is olyan hír látott napvilágot, hogy Bergoglio szerepet játszott az 1976 és 1983 között tartó argentínai katonai diktatúrában. A spanyol hírügynökség ezzel kapcsolatban kedden közzétett egy volt argentin miniszterrel készített interjút, amelyből kiderül, hogy Ferenc pápa nem szolgálta ki a régi elnyomó rendszert. Graciela Fernández Meijide, aki 2000 és 2002 között vezette az argentin szociálisügyi tárcát - és akinek a legutóbbi diktatúra idején eltűnt 17 éves fia -, elmondta: személyesen ismeri Bergoglio bíborost. Fernández emberi jogi harcosként számos jogvédő szervezettel tart kapcsolatot. Mint mondta, a tőlük szerzett információk alapján is bátran állítja, hogy Ferenc pápának soha semmi köze nem volt a diktatúrához.

Olaszok és argentinok is ünnepelték a pápát

Üdvrivalgás, taps, zászlólobogtatás és néma ima váltotta egymást a Szent Péter téren a Ferenc pápa szentbeszédét hallgató tömegben, amelynek egy része a mise után is a Vatikánban maradt.

Többen a Szent Péter téri kivetítők előtt időztek még a szertartás vége után is. Azt nézték egyenesben, hogy Ferenc pápa a bazilikában a főoltárnál fogadta az állami delegációkat.

"Jól beszélt, szép beszédet mondott!" - mondta Ferenc pápa homíliájáról egy olasz tanárnő a hívőket kérdező tudósítóknak.

"Úgy beszélt, ahogyan egy pápának kell! A szegények felkarolását hangsúlyozta!" - tette hozzá egy nyugdíjas hölgy. Mások azt mondták, "olyan mintha a pápa közülünk került volna ki, életet ad az egyháznak!"

A tömegben a dél-amerikaiak ünnepeltek a leghangosabban. "Éljen Latin-Amerika! Éljen Ferenc!"- kiabálták. A pápa kedvenc labdarúgócsapata, a Buenos Aires-i San Lorenzo de Almagro zászlaját is lobogtatták. Argentinok a "világ végéről jöttem" feliratú pólót viselték Ferenc pápa megválasztása utáni első szavait idézve.

Az olaszok felismerték a pápai beszédben az elődök szavait: II. János Pál 1978-as (Ne féljetek!) és XXIII. János (jószándékú emberek) 1958-as beiktatási beszédeinek ismert mondatait.

A téren sok volt a ferences és a jezsuita pap, a tömegben voltak az olasz nagycsaládosok és az elvált apák egyesületének tagjai is. Egy ügyvédnő elmondta, kora reggel érkezett a Szent Péter térre és mise után ment dolgozni az irodájába. "Itt akartam lenni, mert Ferenc pápa engem a nagyon szeretett II. János Pálra emlékeztet!"- magyarázta.

A mise alatt argentinok csoportja olyan transzparenst is a magasba emelt, amelyen a Falkland-szigeteket "nyitott sebnek" nevezte. A politikai tartalmú feliratot az olasz rendőrség felszólítására összehajtották.

"Ferenc pápa csupa meglepetés. Gyalog ment be a térről a bazilikába, és itt állva üdvözölte a delegációkat. Folyamatosan mosolyog" - kommentálták az olasz és külföldi újságírók. Nem kerülte el a figyelmet, hogy a delegációk köszöntésekor a pápa mellett állt Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár, akit Ferenc pápa egyelőre megerősített tisztségében.

A szentszéki sajtóközpontban hangoztatták, hogy Ferenc pápa maga írta a misén elhangzott beszédét.

A katolikus egyházfő szerdán az egyházi delegációkat fogadja a Vatikánban, szombaton Castel Gandolfóba megy, ahol XVI. Benedekkel találkozik. A nyugalmazott pápa a televízióban nézte utódja beiktatását.

Virágvasárnap Ferenc pápa Úrangyala imát mond a Szent Péter téren.

A beiktatási mise után Twitteren (Ópontifex) megjelent a pápa két új üzenete beszédének részleteivel.

Semjén zsolt szerin megrendítő volt a vatikáni szertartás

Megrendítőnek nevezte a keddi római szentmisét és az új pápa beiktatási szertartását Semjén Zsolt az MTI-nek nyilatkozva.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese kiemelte: különösen kedves gesztus volt a Szentatyától, hogy Áder János államfőnek magyarul köszönt, Isten éltesse! mondással.

Semjén Zsolt a szertartás után nyilatkozva kiemelte: Ferenc pápának nagyon jó kapcsolata volt és van a buenos aires-i magyarsággal. Hozzátette: nagyon jó és büszke érzés most Rómában magyarnak lenni. Erdő Péter bíboros, esztergomi-budapesti érsek megnyilatkozásai nagy megbecsülést szereztek Magyarországnak - tette hozzá.

A keddi vatikáni ünnepi szertartáson Magyarországot Áder János köztársasági elnök és felesége, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hölvényi György egyházügyi államtitkár képviselte.

Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost múlt szerdán választotta meg a konklávé a római katolikus egyház új vezetőjének. A 266. pápa a Ferenc nevet választotta.

Olvasóink írták

  • 1. kormoska 2013. március 19. 23:44
    „Az elképzelt beszélgetés:-Isten éltesse a magyarokat!
    -Köszönöm szentatyám,Viktor már nagyon várja magát audienciára a parlamentünkbe.
    -Rendben,hamarosan megyek hozzá Pestre és megáldom a dolgozószobáját.De addig is elnök úr,hogy
    mondják latinul:rezsicsökkentés:-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdte szolgálatát Róma új püspöke, Ferenc pápa - videóval

Az egyházfő megáldotta a Szent Péter téren összegyűlt mintegy százezer embert. Tovább olvasom