Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

A történelem eddigi egyik legnagyobb temetése lehet Mandeláé

A történelem eddigi egyik legnagyobb temetése lehet a csütörtökön elhunyt Nelson Mandela állami tiszteletadás melletti búcsúztatása nemzetközi sajtóértesülések alapján.
Sajtóbeszámolók szerint a Nobel-békedíjas politikus, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke temetésén részt vesz Barack Obama és az Egyesült Államok valamennyi még élő valamikori elnöke, valamint rajtuk kívül számos további magas rangú személyiség, Károly brit trónörököstől Robert Mugabe zimbabwei elnökig.

A 95 éves korában, johannesburgi otthonában elhunyt Mandela 27 évet töltött börtönben a faji megkülönböztetésen alapuló dél-afrikai apartheid-rendszer elleni küzdelme miatt, és a faji megkülönböztetés elleni harc jelképévé vált világszerte.

A The Guardian című brit lap szerint Mandela temetése "minden bizonnyal vetekedni fog II. János Pál pápáéval", amelyen öt király, hat királynő, illetve királyné, hetven állam-, illetve kormányfő, valamint kétmillió hívő vett részt.

A washingtoni Fehér Ház azt közölte a CNN televízióval, hogy Obama elnök utazása már előkészítés alatt áll.

A gyászszertartás pontos lefolyását egyelőre nem dolgozták ki. Az eddigi tervek szerint négy nap múlva nagy gyászistentiszteletet tartanak a sowetói futballstadionban - adta hírül a CNN. Mandela 2010 júliusában, a labdarúgó világbajnokság döntője alkalmával ebben a stadionban tartotta utolsó nyilvános beszédét.

A Business Day című dél-afrikai lap úgy értesült, hogy az állami gyászszertartást Pretoriában rendezik meg, katonai tiszteletadás mellett, míg a politikus végső nyughelye a Kelet-Fokföld tartományban lévő Qunu faluban lesz. Mandela ebben a faluban nőtt fel és itt élt utolsó éveiben, egészségi állapota miatt a nyilvánosság elől visszavonultan.

A Business Day úgy tudja, hogy Mandela búcsúztatása tíz napig vagy akár tovább is tart majd, hogy minél több embernek legyen lehetősége lerónia kegyeletét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Xaver súlyos fennakadásokat okoz Európában - már ölt is az orkán

Nagy-Britanniában két ember meghalt és háztartások tízezrei maradtak áram nélkül. Belgiumban ezreket… Tovább olvasom