Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

A WHO szerint nincs járvány Kínában

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO szerint nincs bizonyíték arra, hogy Kínában madárinfluenza-járvány volna. Január folyamán már az ötödik kínai páciens halt meg hétfőn a H5N1-es madárinfluenza-vírus okozta fertőzésben.
A halálesetek elszaporodása miatt sokan attól félnek, hogy Kínában járvány tört ki. A WHO nyilatkozata szerint azonban fölösleges riadalmat kelteni. "Ami eddig történt, az megfelel a várakozásainknak, és a korábbi évek tendenciáinak. Semmi sem utal járványra" jelentette ki egy WHO-szóvivő.

"A halálesetek földrajzilag elszórtan jelentkeztek, semmi jele annak, hogy összefüggés volna közöttük" - tette hozzá a szóvivő.

A WHO-szóvivő szerint azonban a halálesetek jelzik, hogy valami baj van Kínában a baromfiállomány ellenőrzésével.

Tavaly egész évben csak 3 ember halt meg madárinfluenzában, igaz azok az esetek is mind január-februárban történtek.

Szakértők Kínát tekintik a legkockázatosabb országnak a madárinfluenza szempontjából, mivel ott van a világ legnagyobb baromfiállománya, és vidéken nagyon sok helyen a szárnyasokat az ember közvetlen közelében tartják.

A H5N1-es vírus közvetlen kontaktus útján tud átjutni baromfiról emberre. A vírus terjedését segíti a hideg idő, amely most Kína nagy területein uralkodik. Most van a holdújév egy hetes ünnepe is, amely alatt ugrásszerűen nő az élőbaromfi-vágás.

A madárinfluenza először Kínában bukkant fel, még a 90-es évek végén, majd 2003-ban ütötte fel újra a fejét. Azóta 25 ember halt meg tőle Kínában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: Amerika nem az ellenségetek!

Az amerikai elnök hétfőn azt üzenete a világ muzulmánjainak, hogy Amerika nem az ellenségük. Tovább olvasom