Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Aktfotók jelentek meg egy Nobel-díjas kutatóról

Fridtjof Nansen Nobel-békedíjas norvég tudósról, sarkkutatóról és diplomatáról készült aktfotók borzolták fel a kedélyeket Norvégiában.
Az Aftenposten című oslói lap a napokban jelentetett meg Facebook-oldalán 1929-ből származó, önkioldóval készített két meztelen fotót az egy évvel később elhunyt tudósról. Mivel a felvételeken a kutató teljesen fedetlenül látható, az olvasók körében heves tiltakozó reakciókat váltottak ki a képek, és sokan törlésüket követelték.

Az akkor 67 éves Nansen titokban készítette a felvételeket és elküldte a nála harminc évvel fiatalabb Brenda Ueland újságírónak, akibe szerelmes volt.

A norvég kutató születésének 150. évfordulója alkalmából - október 10-én - az Eric Udne amerikai könyvkiadó jelentette meg először Nansen szerelmesleveleit és velük együtt a két képet is. Az Aftenposten szinte nyomban átvette a fotókat, de a lap végü meghátrált a felháborodás láttán és visszavonta őket Facebook-oldaláról.

A kutató 1893-ban hároméves expedícióra indult az Északi-sarkvidékre, útja során közelebb jutott az északi sarkhoz, mint korábban bárki. 1922-ben kapta meg a Nobel-békedíjat, menekültek és az éhezők megsegítéséért végzett munkájáért.

Fridtjof Nansen 1930-ban halt meg. Hazájában egy fregatt osztályt neveztek el róla, nevét kráter viseli a Holdon és a Marson is.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2011. október 22. 10:35
    „A gátlástalanság már régóta határtalan az emberségben, a politikában és a gazdaságban egyaránt! Lehetne persze ezen segíteni,csak néhány szív-lélek politikus és gazdasági szakember lenen szükséges a megvalósításhoz,hogy a gátlástalanság véget érjen, vagy legalább is ne lehessen minden jogkövetkezmény nélkül űzni sehol a világban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év végéig elhagyják az amerikai csapatok Irakot

Barack Obama amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy Washington az év végéig kivonja csapatait… Tovább olvasom