Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Aláírásgyűjtés indult az európai sajtószabadságért

Egymillió aláírást akarnak összegyűjteni az EU legalább hét tagországában az Európai kezdeményezés a média pluralizmusáért és a sajtószabadságáért nevű kezdeményezés elindítói.
Elsőként Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke csatlakozott az európai média pluralizmusáért és a sajtószabadságért indított kezdeményezéshez, melyet Rómában csütörtökön mutattak be.

Egymillió aláírást akarnak összegyűjteni az Európai Unió legalább hét tagországában az Európai kezdeményezés a média pluralizmusáért és a sajtószabadságáért nevű kezdeményezés elindítói.

Eddig már több mint száz európai sajtó- és civil szervezet támogatja az aláírásgyűjtést, mely papíron és online (www.mediainitiative.eu) szerdán kezdődött el. Az első aláíró Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke volt - jelentették be a kezdeményezés csütörtöki római bemutatóján.

Azért van egymillió aláírásra szükség, mivel ennyivel az európai polgárok egyenesen az Európai Bizottságnál nyújthatnak be törvénymódosítási kérelmet - magyarázta az olasz sajtónak Lorenzo Marsili, a kezdeményezés európai szóvivője.

"Mostanáig az európai intézmények mozdulatlanok maradtak az információszabadságnak a különböző európai országokban történt megsértésével szemben, Olaszországgal és Magyarországgal kezdve. Azt kérjük, hogy Európa ne csak akkor szankcionáljon, amikor mérlegügyi hiány jelentkezik, hanem - és főleg - akkor, amikor a deficit a demokráciában és a szabadságban van" - fogalmazott Marsili.
Hozzátette a jelenlegi európai médiaszabályozást azért kell megváltoztatni, hogy elkerüljék, hogy a médiatársaságok és reklámcégek tulajdona ugyanabban a kézben koncentrálódjon; garantálni tudják a médiát felügyelő szervek függetlenségét a politikai hatalommal szemben; elkerüljék, hogy az információszolgáltatást kézben tartó médiamágnások magas politikai tisztséget töltsenek be és átláthatóbb európai ellenőrzési rendszer működjék a tagállamok sajtója "egészséges állapotának" és függetlenségének biztosítására.
A kezdeményezés olasz szóvivője Tana De Zulueta újságíró, a balközép Demokrata Párt (PD) szenátora lett. A csatlakozó olasz szervezetek között van az Olasz Sajtószövetség (FNSI) és a CGIL, a legnagyobb olasz szakszervezeti tömörülés is.

Olvasóink írták

  • 1. tucat 2013. február 08. 13:39
    „Ejnye! Ez a nyughatatlan Marci gyerek mit lármázik itten? Már kezdtem beleájulni a hazai, megreformált sajtószabadságba és sokoldalúságba, hagytam, hogy a lelkemet andalítsák a királyi tévé és rádió szakadatlan győzelmi jelentései, ez meg netán arra akarna rávenni, hogy szélesítsem a látómezőmet? Minek, mikor elég ez is, és kényelmesen hátradőlve böföghetek? Na, mindegy, aláírom, oszt´ lesz, ami lesz. Csak nehogy aztán gondolkodóba ejtsen az a fene nagy pluralizmus, mer´ az roppant kényelmetlen, és el is szoktam már tőle kissé. De azé´ a mi nagyuraink aligha akarnák lesmárolni ezt a csibész Marcit ezért az ötletért. Azt tán én se tenném, de azt azért nem bánom, ha őrködik egy kicsit a sajtószabadságunk meg a sokszínűségünk felett, miután sikerült a szükséges "reset", természetesen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelőtte két társát egy volt rendőr

A fegyelmivel elbocsátott volt kaliforniai rendőr után hajsza indult az Egyesült Államokban. Tovább olvasom