Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Alaptörvénybe ütköznek Basescu egyes javaslatai

Alapjogokat sértőnek és alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította pénteken a román alkotmánybíróság Traian Basescu román államfőnek az alkotmány módosítására tett egyes javaslatait.
Az államfő a bukaresti kormány javaslatára terjesztett be alkotmánymódosító tervezetet a taláros testülethez, amelynek azt kellett megvizsgálnia, hogy a javasolt módosítások nem sértenek-e alapjogokat, megfelelnek-e az alkotmányos kereteknek.

A bírák egyebek között azt a javaslatot nyilvánították alkotmányellenesnek, amely törölte volna az alkotmányból azt a kitételt, miszerint "a vagyon megszerzésének törvényes jellege vélelmezett". Az alkotmánybíróság szerint ennek az elvnek a törlése megszüntetné a tulajdonhoz való jog egyik fontos biztosítékát.

Az alkotmánybírák azt az államfői javaslatot is kifogásolták, hogy a minisztereknek és a törvényhozóknak ne legyen mentelmi joguk. Emellett a Legfelső Bírói Tanács összetételére tett államfői javaslat is fennakadt a taláros testület szűrőjén. Basescu a jelenleginél több olyan személyt "építene be" a szakmai testületbe, akik a civil szférát képviselik.

Basescu konzultációra hívta a parlamenti pártokat június 21-re, hogy egyebek között az alkotmánymódosításról tárgyaljanak. Az alkotmánybíróság mostani véleményezése csak konzultatív jellegű, Basescunak nem kell kötelező módon figyelembe vennie.

A román államfő kezdeményezésére 2009-ben népszavazás volt Romániában arról, hogy a törvényhozók számát csökkentsék, illetve a jelenlegi kétkamarás parlament helyét egykamarás törvényhozói testület vegye át. A népszavazás érvényes és eredményes volt, azonban az alkotmányt azóta sem sikerült módosítani, mert a román parlamentben a kormányoldalnak nincs kétharmados többsége.

Basescu alkotmánymódosító tervezete nem csak a népszavazás által érintett kérdésekre vonatkozik, hanem átfogó jellegű. A parlamenti erőviszonyok ismeretében azonban bukaresti elemzők úgy vélik: kicsi a valószínűsége, hogy az államfőnek sikerül elfogadtatnia a törvényhozói testülettel az alaptörvény módosítását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszabadult líbiai fogságából egy bolgár orvos

Líbia - Elhagyta Líbiát az a bolgár orvos, akit március 29-én vettek őrizetbe kémkedés gyanújával az… Tovább olvasom