Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Amnesty International: Szlovákiában továbbra is diszkrimináció éri a romákat

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint Szlovákia iskoláiban továbbra is hátrányos megkülönböztetés éri a roma gyerekeket.
A kormány egyik államtitkára azt mondta: tartós problémáról van szó, amelyről a kormány tud.

A roma gyerekek számos iskolában a többségi diákoktól elkülönítve tanulnak, elkülönített ebédlőkben étkeznek, tiltják nekik a többségi gyerekekkel való érintkezést, illetve az állam továbbra is tisztán roma óvodákat vagy iskolai osztályokat tart fenn - olvasható az AI legújabb jelentésében, amelyet csütörtökön ismertettek Pozsonyban.

"Ezeket a gyerekeket durván elkülönítik, ami elnyomásnak minősíthető" - jelentette ki David Diaz-Jogeix, az AI képviselője. A szervezet 2006 óta kíséri figyelemmel a szlovákiai romák helyzetét, és rendszeresen jelentéseket készít tapasztalatairól.

A nemzetközi jogvédő szervezet szerint a roma gyerekeket gyakran erővel és válogatás nélkül kényszerítik a speciális iskolákba, osztályokba, amelyeket eredetileg a gyengébb képességű gyerekek számára hoztak létre.

A romáknak nyújtott oktatás nem egyenértékű a többségieknek nyújtott oktatással - mutatott rá Barbora Cernusáková, az AI szlovákiai képviselője és kutatója. Kifejtette: a roma gyerekek döntő többsége nagyon szegény családból, környezetből kerül ezekbe az iskolákba, így többszörösen hátrányos helyzetbe jut, s nem tud érvényesülni az életben.

A képzetlen roma szülők az esetek többségében nem is igen értik, mit jelent a speciális iskola.

"A szülők nehéz döntés előtt állnak. Ha normális iskolába adják gyereküket, kiteszik őt a mindennapi megkülönböztetésnek, s annak, hogy nem fogja bírni a többi gyerek tempóját. Ha speciális iskolába íratják, nem nézik le ugyan osztálytársai, de nem is tanul meg sok mindent" - fejtette ki David Diaz-Jogeix.

"Tudunk róla, tartós, megoldatlan problémáról van szó" - reagált a jelentésre Lucia Nicholsonová, a munkaügyi tárca államtitkára. Leszögezte, hogy a kormány intézkedéseket tervez a helyzet javítására. "Az általános iskolákban megemeljük a hátrányos helyzetben lévő gyerekekre szánt állami támogatást. Ez az iskolaigazgatókat ösztönözni fogja arra, hogy a hátrányos helyzetű gyerekekért is harcoljanak" - jelentette ki az államtitkár.

Nicholsonová szerint a legnagyobb problémát az emberek gondolkodásmódjának a megváltoztatása jelenti. "Néhány igazgató nem titkolta előttem rasszista nézeteit" - jegyezte meg.

Az Amnesty International felszólította a szlovák kormányt, hogy tegyen lépéseket a romák megkülönböztetésének mielőbbi megszüntetésére. "A kormány kötelezte magát, hogy harcolni fog a megkülönböztetés ellen, de ez nem elég. Konkrét intézkedésekre van szükség" - mutatott rá az AI.

A szervezet aktivistái több európai fővárosban is tiltakozó akciókat rendeznek a szlovák nagykövetségek előtt, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a problémára.

Olvasóink írták

  • 3. savos 2010. szeptember 03. 09:51
    „Szerintem az a legnagyobb bajuk az elkülönítéssel, hogy így csak egymástól tudnak lopni.”
  • 2. abinya 2010. szeptember 02. 21:44
    „Méé?Van olyan?”
  • 1. dodó 2010. szeptember 02. 20:58
    „...mer a jó cigánt mindönki csak báncsa!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a betlehemi Születés Templomának tetőszerkezetét

Történelmi jelentőségűnek minősített megállapodást írtak alá a palesztin hatóság, valamint az… Tovább olvasom