Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Ausztria elutasítja a Lisszaboni Szerződés módosítását

Ausztria - Ausztria elutasítja, hogy bármilyen változtatást hajtsanak végre a Lisszaboni Szerződésen - közölte az osztrák külügyminiszter Václav Klaus cseh elnök ezzel kapcsolatos követelésére utalva.
"Szeretnénk, ha egyértelműen kiderülne, mit is akar valójában Klaus, és hogy az-e a cseh álláspont" - tudatta szóvivője útján Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter.

A szerződést már nem lehet módosítani; 27 állam elfogadta - hangoztatta a külügyminiszter. Bármilyen változtatáshoz - akár csak egy "vesszőéhez" - minden EU-tagállamnak hozzá kell járulnia - hangsúlyozta.

Klaus a soros EU-elnök Svédország kormányfője szerint azt követeli, hogy a Lisszaboni Szerződéshez csatolt emberi jogi chartát egészítsék ki egy függelékkel, amely megakadályozná, hogy a II. világháború után az akkori Csehszlovákiából kitelepített németek utólag kárpótlást követelhessenek elveszített vagyonukért.

A cseh kormány - jelezve, hogy nem osztja Klaus félelmeit, mert szerinte az emberi jogi charta nem alkalmazható visszamenőlegesen, s annak alapján a II. világháború után kialakult vagyonjogi viszonyok nem kérdőjelezhetők meg - hétfőn ígéretet tett a cseh államfőnek, hogy tárgyalni fog az EU-tagállamokkal a kérdésről; erre minden bizonnyal az október 29-30-i brüsszeli EU-csúcstalálkozón lesz majd lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúbban lépnek fel a lesifotósokkal szemben

Egyesült Államok - Aláírta Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó azt a törvénymódosítást,… Tovább olvasom