Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Autókat gyújtottak föl Észak-Írországban

Újabb összecsapások voltak hétfőn este Észak-Írországban a rendőrség és protestáns tiltakozók között, immár az ötödik egymást követő napon.
Miközben nagyjából ezer protestáns békésen tüntetett hétfőn a belfasti városi tanács épületénél, egy másik városrészben a tiltakozók több autót fölgyújtottak, és téglákat hajigáltak a rendőrök felé. A rendőrség vízágyút vetett be, megpróbálva szétválasztani egymástól a protestáns és katolikus fiatalokat.

A Londonhoz hű protestánsok az ellen tiltakoznak, hogy a belfasti városi tanács a katolikusok javaslatára december 3-án úgy döntött, az évszázados gyakorlattal szakítva vegyék le az Egyesült Királyság Union Jack néven is emlegetett zászlaját az északír középületekről, és csak jeles napokon tűzzék ki.

Az ilyen szimbolikus ügyek rendszerint felszítják az indulatokat az egymással szembenálló protestáns és katolikus felekezetek között. A katolikusok azt szeretnék, ha Észak-Írország egyesülne az Ír Köztársasággal, a protestánsok viszont kitartanak amellett, hogy Észak-Írországnak meg kell maradnia a Nagy-Britanniával közös államban.

Az ötödik napja tartó esti zavargásokban eddig több mint 60 rendőr megsérült, legalább száz embert őrizetbe vettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagelt a Pentagon, Brennant a CIA élére jelölte Obama

A két új vezető hivatalos kinevezéséhez a demokrata többségű szenátus jóváhagyása szükséges. Tovább olvasom