Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Az elnök ellen és mellett is tüntettek Venezuelában

Több ezren tüntettek szombaton Venezuelában a szocialista Nicolas Maduro elnök ellen az ellenzék felhívására, miközben Maduro hívei az "imperialisták" elleni gyűlést tartottak.
A 2014-es, országszerte több tízezer embert mozgósító és 43 halálos áldozatot követelő ellenzéki tüntetésekkel ellentétben ezúttal békésen zajlottak le a megmozdulások.

A kormány bírálói fehér ingbe öltözve vonultak fel Caracasban és a politikai foglyoknak tekintett ellenzéki személyiségek szabadon bocsátását, valamint Maduro távozását követelve. Az ellenzék a gazdasági válságért és három számjegyű inflációért és rendkívül rossz közbiztonságért a kormányt tartja felelősnek.

Ugyanerre a napra Maduro elnök is az utcára szólította híveit, elsősorban arra válaszul, hogy az Egyesült Államok az országot "szokatlan és rendkívüli veszélyforrásnak" nevezte Amerikára nézve. Maduro ezért "antiimperialista" menetre szólította támogatóit. "Esküszöm, hogy soha nem adom meg magam az oligarchiának" - jelentette ki Maduro a városközpontban, a Caracas plazában tartott gyűlésen.

Az elnök ellenzéke a legutóbbi parlamenti választáson elsöprő győzelmet aratott tavaly decemberben, ám a legfelsőbb bíróság, amely az ellenzék szerint az elnök híveiből áll, s őt támogatja, fokozatosan korlátozni kezdte a törvényhozás jogköreit. A kétharmados többséggel rendelkező ellenzék egyrészt népszavazás útján, másrészt alkotmánymódosítással, az államfő megbízatásának lerövidítésével akarja eltávolítani a hatalomból Madurót.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb határok lezárását tartja szükségesnek Európában az osztrák külügyminiszter

Újabb határok lezárását tartja szükségesnek Európában az osztrák külügyminiszter egy német lapnak… Tovább olvasom