Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 8°C Még több cikk.

Az ENSZ-főtitkár sürgeti a megegyezést

Az ENSZ főtitkára hétfőn sürgette a megosztott Ciprus görög és török közösségének vezetőjét, tegyenek több erőfeszítést egy eredményes békemegállapodás megkötésére.
"Még több bátorságra és elszántságra lesz szükségünk az előttünk álló időszakban, hogy sikeresen lezárjuk a tárgyalásokat" - mondta Ban Ki Mun a nicosiai ENSZ-táborban.

Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi görög és Mehmet Ali Talat török ciprusi vezetővel az oldalán Ban kijelentette: "Bátorítólag hat rám, hogy a két vezető személyesen biztosított elkötelezettségéről egy mihamarabbi átfogó rendezés iránt".

A világszervezet évek óta kevés eredménnyel fáradozik azon, hogy véget vessen a ciprusi görög és török közösség közötti több évtizedes konfliktusnak, amely hátráltatja Törökország európai uniós csatlakozását. Az EU-ban a ciprusi görög közösség képviseli a szigetországot. Az észak-ciprusi török államot egyedül Ankara ismeri el.

Talat és Hrisztofiasz 2008 szeptemberében új tárgyalási fordulót kezdett. Ciprus az 1974-es török inváziót követően vált megosztottá, amelynek előzménye egy rövid életű, athéni ihletésű katonai puccs volt.

A nemzetközi közösség attól tart, hogy a békemegállapodás esélyei megcsappannak, amennyiben a mérsékeltnek tekintett Talat veszít az áprilisban esedékes észak-ciprusi elnökválasztáson. A legtöbb közvélemény-kutatás szerint ellenfele, egy keményvonalas politikus nyerésre áll vele szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pakisztán kiképzési segítséget ajánlott fel Afganisztánnak

Pakisztán hétfőn felajánlotta Afganisztánnak, hogy segít kiképezni biztonsági erőit; Pakisztánt… Tovább olvasom