Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Az ENSZ a Miszráta elleni harcok beszüntetését követeli

Líbia - Magas rangú ENSZ-hivatalnokok jártak Líbiában, és Bagdadi Mahmúdi miniszterelnöktől azt kérték, hogy Moammer el-Kadhafi erői fejezzék be Miszráta ostromát.
A vasárnapi találkozóról a világszervezet hétfőn számolt be. Meg nem erősített információk szerint a felkelők kezén lévő Miszrátában a harcoknak már mintegy ezer halálos és háromezer sebesült áldozatuk van.

Abdul al-Hatib, az ENSZ főtitkárának különmegbízottja, valamint Valérie Amos, a humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettes Mahmúdin kívül Abdelati Obeidi külügyminiszterrel is találkozott.

Az ENSZ tisztségviselői felszólították a líbiai illetékeseket, hogy Tripoli "mindenütt azonnal szüntesse be a támadásokat, de különösen a Miszráta ellenit, s segítsen abban, hogy a humanitárius segítség minden rászorulóhoz eljusson" - jelentette be Farhan Hak, az ENSZ szóvivője.

A főtitkár különmegbízottja sürgette, hogy Kadhafi "kötelezze el magát egy azonnali és komoly tűzszünet mellett. Ez első szakasza lenne egy politikai folyamatnak. A politikai folyamat célja pedig az lenne, hogy kielégítsék a líbiai nép követeléseit és jogos törekvéseit".

Mindeközben Axel Poniatowski, a francia nemzetgyűlés külügyi bizottságának elnöke arra szólította fel hétfőn a NATO-t, hogy küldjön különleges szárazföldi erőket Líbiába, elkerülendő a "megfeneklést".

Poniatowski szerint a különleges szárazföldi erők küldése teljesen megfelelne az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott 1973-as számú határozat szellemének, hiszen segítenének a földi célok meghatározásában.

Poniatowski szerint a líbiai katonai helyzet "a megfeneklés összes jegyét magán viseli". A légierő kizárólagos alkalmazásának megvannak a maga korlátai, amikor, mint például most Líbiában, a célpontok állandóan változnak és felismerhetetlenek a Kadhafihoz hű erők és a felkelők összegabalyodásának következtében. Földi információk nélkül a koalíciós erők légiereje vakon cselekszik és megsokszorozza a hibázás lehetőségeit - vélekedett a francia politikus.

Olvasóink írták

 • 2. jozko 2011. április 19. 21:04
  „Kadhafi élt-halál harcot folytat-katonai szempontból profi módon.
  Esze ágában sincs "kérésre" abbahagyni és kiengedni a kezéből a nyerés lehetőségét!

  Gondolom, készül a diplomáciai forgatókönyv arra az esetre is, ha leveri a felkelőket,
  és megszilárdítja a hatalmát!

  Van idő elkészíteni, az amcsiknak szerintem még elég sok lejárt szavatosságú hadianyaga van, és kapóra jön
  egy kisebb háború...aminek a kitörését nem is bízták teljesen a véletlenre!”
 • 1. Jozsoci 2011. április 18. 22:28
  „Semmi dolga Európának ott. Nyírják egymást az arabok magukban! Már írtam többször, nehogy vissza kelljen még sírni Kadhafit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetben meghalt a 47 éves Nutella-örökös

Olaszország - Életét vesztette Dél-Afrikában Pietro Ferrero, az édességeiről ismert olasz Ferrero… Tovább olvasom