Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Az ENSZ BT szankciókat vezetett be Kadhafi, családtagjai és bizalmasai ellen

New York - Szankciókkal sújtotta szombaton Moammer el-Kadhafit és családtagjait, illetve a líbiai vezető közvetlen környezetéhez tartozó személyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amely egyben a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) elé terjesztette a líbiai vérengzések kivizsgálását.
A 15 tagú Biztonsági Tanács egyhangúlag döntött arról, hogy utazási korlátozásokat vezet be Moammer el-Kadhafi és gyerekei - négy fia és lánya - ellen, illetve a líbiai vezető más rokonaival és bizalmasaival, összesen 16 emberrel szemben. Elrendelte továbbá bankszámláik befagyasztását. A testület mély aggodalmát fejezte ki a líbiai helyzet miatt, elítélte az erőszakot és a polgári lakosság elleni erő alkalmazását, az emberi jogot széles körű és módszeres megsértését.

Obama: Kadhafinak "most" kell távoznia

Barack Obama amerikai elnök kijelentette szombaton, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőnek "most" kell távoznia a hatalomból, mert elvesztette legitimitását. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetéskor mondta ezt. "Ha egy ország vezetője csak tömeges erőszak alkalmazásával tud hatalmon maradni, akkor elvesztette legitimitását, és azt kell tennie, ami jó országának, vagyis most kell távoznia" - mondta Obama. A Fehér Ház mindeddig nem követelte nyíltan Kadhafi távozását, s azt az álláspontot képviselte, hogy csak Líbia polgárai mondhatják meg, ki vezesse az országukat.

A BT döntött arról, hogy azonnal ICC elé terjeszti a tüntetők elleni véres hatósági fellépés kivizsgálásának, illetve a civilek haláláért felelős személyek felelősségre vonásának az ügyét. Az ICC főügyészének két hónapon belül jelentést kell tennie a BT-nek a vizsgálatokról. A BT emellett fegyverszállítási embargót is elrendelt Líbiával szemben. A líbiai vezetőknek a hágai testület elé állításáról kizárólag a BT dönthet. A 15 tagállam azonban megosztott volt ebben a kérdésben. A BT eddig mindössze egyetlen ügyet utalt az ICC elé: a szudáni - dárfúri - konfliktust.

Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy a BT által foganatosított szankciók "világos figyelmeztetés jelentenek a líbiai kormánynak, hogy véget kell vetnie a gyilkosságoknak". "Azok, akik civileket mészárolnak le, személyesen fognak felelni érte" - mondta az amerikai nagykövet.

Olvasóink írták

 • 4. klj_54 2011. február 27. 19:01
  „3. kutyuka 2011.02.27. 14:50
  Én Kadhafiról írtam, hogy az ő popsiját puszilgatták az állam és kurmányfők, de ma szidják és lemondatnák!
  Szégyellem magam, hogy az emberi faj tagja vagyok, mert még ilyen kétszínűen aljas állatfaj a széles világegyetembe bizonyosan nincs!
  Hozzánk képest a Nyolcadik utas a halál szörnye egy vicces állatka...”
 • 3. kutyuka 2011. február 27. 14:50
  „Milyen fosztogatorol beszelsz zeuszka? Kuldok neked egy cikket,egy 11 eves kislanyrol van szo,akit megoltek,ARTATLANUL!!!Szerintem teljesen felreertetted amit klj_54 irt!
  http://news.sky.com/skynews/Article/201102115941325”
 • 2. zeuszka 2011. február 27. 12:00
  „Igazad van klj_54. Mindenki tudja,hogy a világban minden forradalomban vannak halálos áldozatok. Sajnos ilyenkor különösen fosztogatnak vandálok és kihasználják, hogy anarhia van. Ezeket sok esetben a golyó tudja megállítani őket ők nem frorradalmárok.”
 • 1. klj_54 2011. február 27. 10:34
  „Hazug világban élünk!
  Tegnap még a popsiját szaglászták, de most, hogy inogni látszik a hatalma máris belerúgnak.
  Hányingerem van az ilyen kétarcú emberektől!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dzsihádisták lehetőségei és esélyei Líbiában

Egyelőre valószínűtlen, hogy a szélsőséges iszlamisták valamiképpen uralmuk alá hajthatnák a kormányellenes felkeléssel küzdő Líbiát - véli a Stratfor. Tovább olvasom