Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Az ír bárok most először Nagypénteken is kinyitnak

Amióta Írországban vannak bárok, Nagypéntek mindig is "száraz" nap volt, egészen 2010-ig. Most azonban bírósági döntés született arról, hogy Limerick városának 110 pubja kinyithat április 2-án.
A városban fontos rögbi meccset rendeznek, amelyre több tízezres nézősereget várnak. A sport tehát legyőzte a húsvétot, ez lesz Írország szerte az első Nagypéntek, amikor az írek ivásra adhatják fejüket.

A "régi" Írországban elképzelhetetlen lett volna, hogy hasonló döntés szülessen. A sziget a katolikus egyház megkérdőjelezhetetlen befolyása alatt állt, a katolikusoknál pedig a húsvét a legnagyobb ünnep. A hét végén született bírósági döntés szakértők szerint is egy gyorsan világiasodó Írország képét mutatja.

"Ez a Nagypéntek végének jele" - mondta a bártulajdonosok egyike, aki sikerrel perelte be az államot azért, hogy ez a péntek is ugyanolyan legyen mint bármelyik másik, legalábbis üzleti szempontból. "Minden bárnak meg kell hagyni a lehetőséget, hogy nyitva tartsanak, ha akarnak. A mostani döntés nagy lépés ebben az irányban" - mondta David Hickey.

A Hickey pártján állók azzal érveltek, hogy a pubok zárva tartása 7,3 millió eurós (1,9 milliárd forint) bevételkiesést jelentene a gazdasági válság által különösen súlyosan érintett Limericknek. A városban igen nagy a munkanélküliség azután, hogy a Dell komputergyártó bezárta helyi üzemét.

A bíró egyetértett a keresetben foglaltakkal, a katolikus egyház helyi papjai viszont szomorúak voltak, amiért az írek naptárában szereplő két száraz nap - a másik karácsony - egyike hosszú részeges hétvégébe fordul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szentföldön élő keresztényekért is imádkozott a pápa virágvasárnap

A Szentföldön élő keresztényekért is imádkozott a pápa virágvasárnap a római Szent Péter téren, arra… Tovább olvasom