Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Az izraeli parlament elôtt a zendülő katonák ügye

Izrael - Izraeli szélsőjobboldali parlamenti képviselők kérelmezték kedden a kneszetben, hogy hozzanak olyan törvényt, amely megtiltaná a hadsereget bevetését ciszjordániai zsidó kolóniák kiürítésére.
Az ügy előzménye, hogy hétfőn kisebbfajta zendülés tört ki egy katonai alakulatban, amely parancsot kapott, hogy vegyen részt zsidó vadtelepek felszámolásában a megszállt Ciszjordániában. A katonai bíróság egy parancsmegtagadót 21 napi, egy másikat pedig 14 napi elzárásra ítélt. Két másik társukat négyhetes laktanyafogsággal büntették.

Kedden a 120 tagú kneszet 15 szélsőjobboldali képviselője indítványozta a törvénytervezetet. Indoklásuk szerint a hadsereg feladata, hogy megóvja Izrael államot, megvédelmezze törvényeit és polgárait. A törvény betartatása a rendőrség felelőssége - fejtegette a rádiónak nyilatkozva a törvény egyik kezdeményezője, s azt hangoztatta, hogy a hadsereget a zsidó telepek felszámolásával megbízott vállalkozássá silányították.

A törvény kezdeményezői között a Benjámin Netanjahu kormányfő vezette Likud párt képviselői is vannak. A miniszterelnök aggodalmának adott hangot a hétfői zendüléssel kapcsolatban. Netanjahu kedden újságírók előtt azt a véleményét fejtette ki, hogy Izrael biztonságának szavatolása a védelmi erők kezében van. Ha folytatódnak a parancsmegtagadások a hadseregben, az az állam összeomlásához vezet - mondta Netanjahu, s leszögezte: ezért nincs helye engedetlenségnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barack Obama a Tiltott Városban

A pekingi tárgyalásai között kínálkozó lehetőséget kihasználva Barack Obama kedden szakított időt… Tovább olvasom