Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Az olaszok minden feltett kérdésben leszavazták Berlusconi kormányát

Olaszország - Érvényes az olasz referendum, amelyen az elsöprő többség minden kérdésben a kormánnyal szembeni álláspontra voksolt - derült ki hétfőn a nem végleges eredményből.
A választásra jogosultak közel 57 százaléka vett részt Olaszországban a vasárnap és hétfőn tartott referendumon, így az érvényes - jelentették be hétfőn hivatalos források. A választópolgárok a vízszolgáltatás privatizációjával kapcsolatban két kérdésről, az atomerőművek újranyitásáról és a kormánytagok mentelmi jogáról nyilváníthattak véleményt.

A szavazók 92 százaléka elutasította, hogy ismét atomerőművekből nyerjenek energiát, 95 százalék a vízszolgáltatás privatizációja ellen foglalt állást és 94 százalék vélte úgy, hogy a kormány tagjai nem kaphatnak felmentést az alól, hogy részt vegyenek az ellenük indított bűnvádi eljáráson.

Berlusconi elismerte vereségét. "Olaszországnak most le kell mondania arról, hogy az atomenergia ismét energiaforrása legyen, és a megújuló energia termelésére kell összpontosítania" - mondta.

A legerősebb olasz ellenzéki párt, a Demokratikus Párt (PD) hatalmas lelkesedéssel üdvözölte a referendum eredményét: "A Berlusconi-kormány nagy jelentőségű törvényeivel szembeni ilyen erős részvétel politikai trendváltásról tanúskodik Olaszországban, amit nem hagyhat figyelmen kívül a miniszterelnök" - mondta a PD elnöke, Rosy Bindi.

Maurizio Sacconi munkaügyi miniszter vitatja, hogy a referendum Berlusconi elleni politikai jelzés volna. "A népszavazás eredménye nem fogja megnehezíteni a kormánykoalíció munkáját" - hangoztatta.

A népszavazás érvényességéhez a szavazópolgárok abszolút többségének kellett leadnia voksát. Az elmúlt tizenhat évben egyetlen olasz népszavazás sem volt érvényes az alacsony részvétel miatt.

Olvasóink írták

  • 2. queenmargareth 2011. június 13. 20:30
    „na, ugye! meg lehet ezt oldani!”
  • 1. csafe 2011. június 13. 19:27
    „Majd adnak a franciák villanyt (atomvillanyt) jó pénzért. Van az olaszoknak pénzük...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybírák mondtak le

Spanyolország - A spanyol jogtörténetben első alkalommal fordult elő, hogy lemondott az… Tovább olvasom