Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Bajnai: a megújulásnak nem a szélsőségek felől kell jönnie

A miniszterelnök péntek este Washingtonban az Amerikai Magyar Koalíció Mikulás-napi vacsoráján beszélt, amelynek Martonyi János volt külügyminiszter is vendége volt.
A válság után a megújulásnak középről, nem pedig a szélsőségek felől kell érkeznie - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök péntek este Washingtonban az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) Mikulás-napi vacsoráján, amelynek Martonyi János volt külügyminiszter is vendége volt. "Arról vitázhatunk, hogy a megújulás honnan fog jönni, jobbközépről vagy balközépről, de arról nincs vita, hogy nyilván középről kell jönnie, nem pedig valamelyik szélsőség felől, ami a válság egyik veszélye" - fogalmazott. Gondolatát nagy taps fogadta az amerikai és magyar diplomaták, köztük volt nagykövetek, továbbá magyar szervezetek vezetői, konzulok és közéleti személyiségek részvételével megrendezett vacsorán.

A válság egyik nagyon fontos tanulsága, hogy meg kell érteni a jövőt; mint Darwin mondta 150 éve, nem az erősebb és a legintelligensebb fajok maradnak fenn, hanem azok, amelyek a legjobban alkalmazkodnak a változáshoz - mondta a kormányfő. A HAC amerikai magyar ernyőszervezet közös Bajnai-Martonyi Mikulás-estje tulajdonképpen a véletlen műve volt. A 18 éve minden évben megrendezett ünnepség díszvendége és vezérszónoka idén eredetileg Martonyi János lett volna, de mivel az ünnepség a váratlan miniszterelnöki látogatás idejére esett, Bajnai Gordont is meghívták. A miniszterelnök és a volt külügyminiszter egy asztalnál vacsorázott.

Martonyi János beszédében egyebek között arról beszélt, hogy Magyarország megosztott, akárcsak a magyar diaszpóra. Azt mondta, ezzel együtt kell élni, de a helyzeten lehetne javítani például azzal, ha a felek nem bélyegeznék meg egymást, hanem csak vitát folytatnának a kérdésekről, ha nem sértegetnék egymást. "Meg kell szabadulnunk valószínűleg az egész gondolkodásunkat jellemző történelmi eredetű kétpólusú szemlélettől" - fogalmazott. "Ha valamit el akarunk érni, meg kell teremtenünk egy minimális nemzeti egyetértést" - szögezte le.

A miniszterelnök washingtoni látogatásának harmadik napján előzőleg találkozott James Jones jelenlegi és Zbigniew Brzezinski volt nemzetbiztonsági tanácsadóval, valamint Tim Geithner pénzügyminiszterrel. Mindhárom találkozó a sajtó nyilvánossága nélkül zajlott. Bajnai Gordon ugyancsak találkozott a kongresszus magyar baráti csoportjával a Capitoliumban, ahol később állami kitüntetést adott át a tavaly elhunyt Tom Lantos magyar származású képviselő özvegyének, Annette Lantosnak, valamint egyik lányának. Annette Lantos, a Lantos Alapítvány elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést vette át a határon túli magyar kisebbség védelme, valamint a budapesti Lantos Intézet létrehozása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként; lánya, Katrina Swett, a Lantos Alapítvány elnök-vezérigazgatója pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta a Lantos Intézet létrehozása érdekében végzett tevékenysége elismeréseképpen.

Bajnai Gordon a tervek szerint szombaton - hazautazása napján - megtekinti az őrségváltást az Arlingtoni Nemzeti Temetőben, ahol katonai tiszteletadás mellett koszorút helyez el az ismeretlen katonák sírjánál, majd megkoszorúzza Julius Stahel és Alexander Sandor Asbóth magyar származású vezérőrnagyok sírját.

Olvasóink írták

 • 2. .suhym. 2009. december 05. 12:08
  „"Annette Lantos, a Lantos Alapítvány elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést vette át a határon túli magyar kisebbség védelme, valamint a budapesti Lantos Intézet létrehozása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként; lánya, Katrina Swett, a Lantos Alapítvány elnök-vezérigazgatója pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta a Lantos Intézet létrehozása érdekében végzett tevékenysége elismeréseképpen."

  Nagyon szeretném tudni, ez a kitüntetés kinek is szólt valójában, vagy kérdezzem inkább úgy, kiknek?
  Egyébként roppant nagy büszkeséggel tölt el, hogy egy egész családot sikerült a Magyar Köztársaság nevében kitüntetni, csak tudnám miért is?

  Ajánlom (libás) Bajnai figyelmébe, talán a kitüntetés odaítélése előtt tájékozódni kellett volna a kinti magyarok körében. Nem vagyok benne biztos...sőt..., hogy egyetértenek a jelenleg regnáló kormány ezen gesztusával!”
 • 1. dodó 2009. december 05. 11:52
  „Folytatódik a közeledés "a szélsőségek elleni harc" jegyében, avagy összenő, ami összetartozik!

  Gyurcsány bábja Bajnai és a Fidesz ügynöke az MSZMP-s III/II besúgó zsák a foltját alapon egy asztalnál vacsorázott és picit szélsőségezett.
  A jól sikerült kellemes vacsora után a cionizmus jegyében Bajnai találkozott a kongresszus "magyar" baráti csoportjával a Capitoliumban, ahol később állami kitüntetést adott át a tavaly elhunyt magyargyűlölő zsidó, Tom Lantos özvegyének, Annette Lantosnak, valamint egyik lányának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz egy permi éjszakai bárban, 102 halott

A tüzet és az azt követő pánikot egy úgynevezett "hideg tűzijáték" petárda okozta. Tovább olvasom