Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Beatrix királynő a győztes liberális pártot bízta meg kormányalakítással

A szerdai hollandiai választásokon győztes Szabadságért és Demokráciáért (VVD) liberális pártot kérte fel szombaton Beatrix királynő, hogy tegyen lépéseket egy életképes koalíció összekovácsolására.
Uri Rosenthal a VVD felsőházi frakciójának vezetője elsőként azt vizsgálja meg, hogy van-e esélye a koalíciónak a szélsőjobboldali Szabadságpárttal (PVV). A legtöbb szavazatot a VVD kapta, de az iszlámellenes PVV erősödött meg a leginkább.

Beatrix királynő arra kérte a politikust, hogy a lehető legrövidebb időn belül lásson a feladatnak, tekintettel az ország "nehéz helyzetére".

A VVD vezetője, és kormányfőjelöltje, Mark Rutte pénteken úgy nyilatkozott: megvizsgálja, hogy a populista Geert Wilders pártjával közösen felgyorsíthatják-e a holland gazdaságnak a nemzetközi gazdasági válságot követő talpra állítását. Wilders egyébként 2004-ben a VVD-ből lépett ki és alapította meg a PVV-t.

A két pártnak még nem lenne többsége a hágai parlamentben, és egyértelművé tették, hogy harmadik partnernek Jan Peter Balkenende eddigi kormányfő pártját, a kereszténydemokrata CDA-t tekintik. Utóbbi azonban megosztott e kérdésben. Mint a Volkskrant amszterdami újság honlapja írja, még szombaton is a CDA több vezető politikusa úgy nyilatkozott, hogy komoly megfontolásaik vannak egy olyan kormány ellen, amelyben pártjuk együttműködne a PVV-vel, és ebben az esetben nem zárták ki távozásukat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Révkomáromban megrongálták a szlovák Trianon-emlékművet

Megrongálták a szlovák Trianon-emlékművet Révkomáromban - közölte Dusan Strauss, a Szlovák Nemzeti… Tovább olvasom