Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Befejezte németországi látogatását a pápa

Az alkotmánybíróság tagjaival, majd helyi katolikus hívők egy csoportjával találkozott vasárnap délután Freiburgban XVI. Benedek.
A két találkozó XVI. Benedek négynapos németországi látogatásának két utolsó programpontja volt. Az alkotmánybíróság tagjai előtt a katolikus egyházfő a hit és a törvény közötti érintkezési pontokat emelte ki, és hangsúlyozta az alaptörvény tiszteletben tartásának különleges jelentőségét.

A hívőkkel találkozva XVI. Benedek aggodalommal szólt arról, hogy évtizedek óta csökken az aktív vallásgyakorlók száma, és egyre többen távolodnak el az egyházi élettől. Mindazonáltal közvetve az egyház modernizálása ellen emelt szót. Hangsúlyozta, hogy a katolikus egyháznak nem elsősorban a jelenhez kell igazodnia. Elismerte, hogy változásokra szükség van, ugyanakkor úgy értékelte, hogy ellen kell állni az egyház elvilágiasodásának.

Vatikáni források szerint a pápa sürgette, hogy az egyház mondjon le privilégiumairól. "Az anyagi és politikai terheitől, valamint a privilégiumaitól megszabadított egyház jobban és valóban keresztény módon fordulhat a világ felé, és valóban nyitott lehet" - jelentette ki XVI. Benedek, aki szerint az egyház ily módon jobban végezhetné szociális, karitatív tevékenységét, a keresztény hit közvetítését.

Értesülések szerint az egyházon belüli, Mi vagyunk az egyház (Wir sind Kirche) nevű reformmozgalom ezzel egy időben csalódottságának adott hangot a pápai látogatás eredményei miatt, és a hívőket engedetlenségre szólította fel. A többnyire laikus hívőkből álló szervezet Freiburgban közzétett nyilatkozatában annak a nézetnek adott hangot, hogy a keresztény hívőknek nem az egyházi vezetés további lépéseiben kell reménykednie, hanem saját lelkiismeretét kell követnie.

A mozgalom szót emelt a keresztény egyház csaknem 500 éve tartó megosztottsága ellen. XVI. Benedek pápa vasárnap este Freiburgból visszautazott a Vatikánba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegsírra találtak Líbiában

A hatóságok vasárnapi közlése szerint több mint 1270 tetemet tartalmazó tömegsírt találtak a líbiai… Tovább olvasom