Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 17°C Még több cikk.

Behatoltak a tatár tüntetők a krími parlamentbe

A krími eseményekbe történő közvetlen beavatkozással vádolta meg Oroszországot szerdán Ukrajna három egykori államfője.
Behatoltak a tüntetők a krími parlamentbe

Az Ukrajna egységéért tüntető krími tatárok közül mintegy húszan behatoltak szerdán a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjébe Szimferopolban.

Előtte felgyújtottak egy orosz zászlót az épület előtt "a Krím nem Oroszország!" felkiáltással. Helyi jelentések szerint az autonóm terület törvényhozásának épületébe egy oldalbejáraton jutottak be a tüntetők. Nem sokkal később megjelent az aulában Refat Csubarov, a krími tatárok parlamentjének (medzslisz) elnöke, akinek sikerült megnyugtatnia a radikális érzelmű demonstrálókat.

A Krími Autonóm Köztársaság parlamentje szerdán rendkívüli ülést akart tartani a félszigeten kialakult helyzetről, de ez végül elmaradt. A törvényhozás épülete előtt szerdán két tábor tüntetett. Az egyik Ukrajna területi egységének megőrzésért, jórészt krími tatárok részvételével, a másik a Krím Ukrajnától való elszakadásáért, oroszbarát aktivistákkal. A tüntetések csúcspontján mintegy tízezren voltak a parlament épülete előtt. A két tábor között összecsapások törtek ki, ami után mindkét oldal vezetői felszólították a demonstrálókat, hogy térjenek haza. A tüntetőknek csupán egynegyede tett ennek eleget.

Nem megerősített hírek szerint a dulakodásokban mintegy húszan sérültek meg, és állítólag két személyt agyonnyomtak a tüntetésen. Hivatalosan a krími egészségügyi minisztérium egy halálhírt erősített meg: egy idős férfi szívinfarktus következtében elhunyt a parlament épületénél.

Eközben a szintén Krím félszigeti Szevasztopol új, a héten megválasztott orosz állampolgárságú polgármestere, Alekszej Csalij nem oszlatta fel a Berkut rohamrendőri alakulatot. Épp ellenkezőleg, szerdán utasítást adott ki, hogy Berkut néven hozzák létre a városvezetés alá tartozó helyi különleges rendőri alakulatot. Közölte, hogy a szevasztopoli Berkut nem teljesíti az új vezetésű kijevi belügyminisztérium parancsait.

A félszigeten lévő Jaltában az orosz fekete-tengeri flotta szanatóriumának igazgatója azzal magyarázta a felfegyverzett orosz katonák feltűnését a városban, hogy a flotta szanatóriumában pihenő 31 orosz állampolgár védelmére érkeztek.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szerdán arra kérte az ENSZ-t, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a biztonsági helyzet alakulását a Krím félszigeten. Az SZBU azt is közölte, hogy folyamatosan tájékoztatja a krími fejleményekről a világszervezetet, ezenkívül az ország területi épségét garantáló nagyhatalmakat, köztük az Egyesült Államokat és Oroszországot.

Összecsapás a krími parlament előtt

Krími tatárok és oroszbarát aktivisták csaptak össze szerdán az ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság fővárosában, Szimferopolban.

Az autonóm terület parlamentje előtt két ellentábor kezdett tüntetést: a kijevi hatalomváltást támogató krími tatárok és az azt ellenző oroszbarát csoportok. Előbbiek közel ötezren vonultak a parlament elé, utóbbiak a megmozdulás kezdetekor néhány százan voltak, de helyi jelentések szerint létszámuk gyors ütemben növekszik. Az összetűzésnek már sérültjei is vannak, több vérző fejű sebesültről érkeztek jelentések.

A védőfelszerelés és pajzsok nélkül kivezényelt rendőrök nem képesek helyreállítani a rendet, kivonultak a két tábor közül, amelyet addig elválasztottak egymástól. Rohamrendőrök és más különleges belügyi rendőri alakulatok nem láthatók a helyszínen.

Fokozódik a feszültség a Krím félszigeten

A krími eseményekbe történő közvetlen beavatkozással vádolta meg Oroszországot szerdán Ukrajna három egykori államfője. A nap folyamán olyan videofelvételek kerültek fel az internetre, amelyek tanúsága szerint a Krím félszigeti Jaltában szabadon mozognak felfegyverzett orosz katonákat szállító, orosz rendszámú teherautók. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdai bejelentése szerint pedig Vlagyimir Putyin államfő a harckészültség azonnali, rendkívüli ellenőrzését rendelte el két oroszországi katonai körzetben, köztük az Ukrajnával is határos Nyugati Katonai Körzetben.

Egy, a Krímben állomásozó orosz fekete-tengeri flottához közel álló forrás egy helyi televíziónak azt mondta, hogy orosz katonák érkeztek Jaltába.

A többségében orosz ajkú Krími Autonóm Köztársaságban fővárosában, Szimferopolban szerdán egyszerre kezdtek tüntetést az ország területi egységének megőrzését követelő krími tatárok és oroszpárti aktivisták. A krími tatárok ukrán és EU-zászlókkal, illetve a tatár közösség lobogóival a kezükben teljesen megtöltötték az autonóm terület parlamentje előtti teret. Közvetlen közelükben oroszpárti aktivisták, köztük a helyi kozákság képviselői gyűltek össze ellendemonstrációra, karjukon fekete-narancsszínű, orosz cári György-szalaggal. A két tábort rendőrök választották el egymástól.

Délután rendkívüli ülést tart a krími parlament. Elemzők nem zárják ki, hogy a jelenlegi krími kormány távozik hivatalából.

Ukrajna három egykori államfője, Leonyid Kravcsuk, Leonyid Kucsma és Viktor Juscsenko közös közleményt adott ki, amelyben elítélik, és Ukrajna alkotmányos rendjének, valamint az ország területi egysége megsértésének minősítik azt az orosz parlamentben felvetetett javaslatot, hogy írjanak ki népszavazást a Krím Oroszországhoz csatlakozásáról - jelentette Kovács Andrea, az MTI kijevi tudósítója.

Ukrajna új vezetése hitet tesz a jószomszédi kapcsolatok mellett Oroszországgal és kész az átfogó párbeszéd felújítására Moszkvával az ország új kormányának megalakulását követően - hangsúlyozta a kijevi külügyminisztérium előzőleg, még kedden éjszaka közzétett nyilatkozatában.
Gyakorlatilag ugyanekkor Arszenyij Avakov megbízott ukrán belügyminiszter Facebook-oldalán azt írta: a Berkut ukrán különleges rendőri egység felszámolásáról írt alá parancsot.

A lembergi (Lviv) zajló megmozdulásokon részt vevő civil szervezetek szerdán bejelentették: a nyugat-ukrajnai nagyvárosban a jövőben csak a tüntetők jóváhagyásával nevezhetők ki vezetők a helyi államhatalmi szervekbe. Kárpátalján a Jobboldali Szektor három telefonszámból és egy e-mail címből álló forródrótot létesített a lakosság számára, amelyen egyebek mellett a megbukott ukrán hatalom híveinek elszámoltatásával kapcsolatban tehetők bejelentések.

Ungváron a tüntetők nem készülnek a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal elhagyására - jelentette Varga Béla, az MTI tudósítója. A tiltakozók múlt szerdán békésen foglalták el a kormányzati épületet. A hivatal jelenleg rendben működik.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője még keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: az Egyesült Államok úgy gondolja, az Európai Uniónak és Oroszországnak is az érdeke, hogy Ukrajnában csillapodjon az erőszak, helyreálljon a stabilitás, lépések történjenek egy egységkormány létrehozásra, és előre hozott választást tartsanak. A szóvivő szerint lépéseket kell tenni "annak biztosítására, hogy a stabilitás gazdasági része is megvalósuljon". Mint mondta, Washington szövetségeseivel együtt megvizsgálja, hogyan lehetne kiegészíteni a Nemzetközi Valutaalap ezzel kapcsolatos erőfeszítéseit. Oroszországgal kapcsolatban kijelentette: az Egyesült Államok az ukrán válságot nem tekinti kétpólusú ügynek. Carney szerint az ukránok az elmúlt hetekben-hónapokban világosan kifejezték, hogy nagyobb mértékű európai integrációt szeretnének - jelentette Pogár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója.

Eközben az amerikai pénzügyminisztérium arra szólította fel az ország bankjait, hogy fokozott éberséggel figyeljenek arra, Viktor Janukovics elűzött ukrán elnök és kormányának tagjai nem próbálnak-e eltulajdonított állami vagyont elhelyezni számláikon.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdán kiadott közleményben arra szólította fel az EBESZ-t, hogy ítélje el az erősödő nyugat-ukrajnai nacionalizmust.

A Financial Times szerdán megjelent írásában Anders Aslund, az ukrán kormány egykori gazdasági tanácsadója azt írta: Ukrajna rendbe teheti a gazdaságát, de gyorsan kell cselekednie. A svéd közgazdász emlékeztetett, hogy azok a gazdasági problémák, amelyek - az azóta ukrán államfői tisztségéből leváltott - Viktor Janukovicsot Vlagyimir Putyin orosz elnök "karjaiba lökték", továbbra is fennállnak.

A vezető orosz lapok szerdán az ukrajnai válsággal kapcsolatban arról írtak, hogy az ukrán vezetőknek fel kell nőniük a rájuk váró feladathoz. Állítólag senki sem akarja elfoglalni a kormányfői széket, miközben a miniszteri posztokon alkudoznak az ellenzéki politikusok Kijevben - ismerte el az ukrán Haza párt (Batykivscsina) egyik képviselője a Vedomosztyi című orosz napilapnak. A hatalomhoz közeli Izvesztyijának Vitalij Klicskó, a Viktor Janukovics elnök hatalmának megdöntésében fontos szerepet játszó Ütés (Udar) párt vezetője kijelentette, nem tartja helyesnek, hogy az ukrán parlament eltörölte a kisebbségi nyelvek regionális státusát, s közölte, hogy a nyelvtörvényt felül kell vizsgálni. Az Izvesztyija arról is írt szerdán, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) átadta moszkvai társszerveinek azon orosz állampolgárok listáját, akik részt vettek a Janukovics-kormány bukásához vezető kijevi tüntetéseken - jelentette Kegyes Csilla, az MTI moszkvai tudósítója.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azért nem vették őrizetbe Janukovicsot, hogy béke maradjon a térségben

Azért nem próbálták meg őrizetbe venni a hatóságok Viktor Janukovics eltávolított elnököt a Krím… Tovább olvasom