Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Beidézték Hillary Clintont, mert betekintést akarnak az összes emailjébe

Clinton 2009-től 2013-ig tartó hivatala ideje alatt kizárólag egy magán email-címet használt, és elképzelhető, hogy ezzel törvényt sértett.

Beidézte Hillary Clintont szerdán a washingtoni képviselőháznak a bengázi amerikai konzulátus elleni támadást kivizsgáló bizottsága, mert betekintést akar az összes olyan emailjébe, amelyet még mint külügyminiszter küldött vagy kapott.

A The New York Times amerikai napilap kedden jelentette, hogy Clinton 2009-től 2013-ig tartó hivatala ideje alatt kizárólag egy magán email-címet használt hivatalos levelezésre a kormányzat által biztosított fiók helyett, és elképzelhető, hogy ezzel törvényt sértett. Kérdés, hogy a minisztérium így betekinthetett-e Clinton minden hivatalos levelébe, és az előírások szerint el tudta-e tárolni azokat.

A képviselőházi bizottságot - amely a 2012-ben történt támadást vizsgálja - azok a levelek érdeklik elsősorban, amelyeket Clinton a támadást közvetlenül megelőzően küldött vagy kapott. A republikánusok kezdettől fogva azzal vádolták Clintont, hogy mint külügyminiszter nem tett meg mindent a Líbiában szolgálatot teljesítő amerikai diplomaták védelmére.

Trey Gowdy, a bizottság republikánus elnöke közölte szerdán, hogy a külügyminisztérium nem tudja átadni a bizottságnak Clinton összes akkori levelét, mert nincs a birtokában. Ezért idézik be a volt külügyminisztert - mondta.

Ezzel szemben Clinton szóvivője azt állította, hogy a volt külügyminiszter a tárca kérésére decemberben átadta az összes, több mint 55 ezer oldalnyi internetes levelezését.

Elijah Cummings, a bizottság vezető demokrata párti tagja azt mondta, hogy a republikánusoknak egyetlen céljuk van, támadni Clintont, aki a Demokrata Párt legnépszerűbb potenciális elnökjelölt-aspiránsa a 2106-os elnökválasztásra. A republikánus párti Colin Powell volt külügyminiszter is használt hivatalos célra magán email-fiókot - tette hozzá.

Közben kiderült, hogy Clinton nem is valamely internetszolgáltató által adott magán email-fiókot használt, hanem egy saját szerverhez kötődőt, amely férjével, Bill Clinton volt amerikai elnökkel közös házukban van. Hillary Clinton mindeddig nem adott magyarázatot arra, hogy ezt miért csinálta így, mindenesetre ezáltal jobban el tud rejteni bizonyos leveleket. 

A republikánusok közölték, hogy ezek a tények megerősítik bennük azt a régóta kialakult képet a Clinton házaspárról, hogy titkolózók és öntörvényűek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs semmilyen ˝ördögi terv˝ a görög kormány megdöntésére

Jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán egy madridi energiaügyi… Tovább olvasom