Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Berlin jubileumi lázban ég

Németország - A készülődés tetőpontjára hágott, Berlin jubileumi lázban ég a fal leomlásának 20. évfordulója előtt. A turisták már elárasztották a belvárost, ahol a november 9-i ünnepségeket rendezik.
Az idegenforgalmi hatóságok több mint 1 millió hazai és külföldi vendégre számítanak, a szállodák túlnyomó többsége már lehúzta a redőnyt, az előzetes foglalások ugyanis minden várakozást felülmúltak. A közlekedési káosz már most óriási. A 20 évvel ezelőtti történelmi események fő helyszínének számító Brandenburgi kapu szinte megközelíthetetlen, mindenütt színpadok és tribünök állnak. Mindennek ellenére Berlin igyekszik legszebb arcát mutatni.

Az idegenforgalmi hatóságok az elmúlt napokban különböző televíziós és internetes reklámokon azzal az üzenettel próbáltak csalogatni: "Jöjjenek Berlinbe, és saját szemükkel győződjenek meg arról, hogy két évtized alatt mennyire megváltozott a város." A kíváncsi turistákat pedig az idegenforgalmi hivatal mosolygó - és szinte kizárólag női - alkalmazottai igyekeznek eligazítani.

Ünnep ide vagy oda, hatalmas a rendőri készülődés. Szerencsére mostanáig egyetlen terrorista szervezet sem állt elő olyan üzenettel, hogy az évfordulóra bármit is tervezne, az illetékesek szerint azonban az ördög nem alszik. Több ezer rendőr van bevetésben, különös tekintettel arra, hogy az évforduló napján államfők és miniszterelnökök sokasága tartózkodik majd Berlinben.

Rendőri források szerint az orosz államfő és az amerikai külügyminiszter esetében a 2. számú biztonsági fokozatot léptették életbe, azaz azt a fokozatot, amely a leginkább veszélyeztetett személyeknek jár. Az 1. számú biztonsági fokozat elrendelésére csak akkor kerülne sor, ha a hatóságok eleve úgy ítélnék meg, hogy terrortámadással mindenképp számolni kell. A magas rangú külföldi vendégek túlnyomó többségének - szám szerint 31-nek - azonban be kell érnie a 3. számú biztonsági fokozattal. Mindenesetre a rendőrök számára már napok óta teljes a szabadságtilalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belgiumban is megkezdődött a tömeges influenzaoltás

Belgium - Szombaton Belgiumban is megkezdődött a lakosság tömeges beoltása a H1N1 influenzavírus… Tovább olvasom