Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Berlusconi pártja kilépett az olasz kormánykoalícióból

Nem adottak a kormánytöbbségben való maradás feltételei - hangoztatta Renato Brunetta.
A Forza Italia (FI) kilépett az olasz nagykoalíciós kormányból és ellenzékbe vonul - jelentette be kedden a FI szenátusi és képviselőházi frakcióvezetője.

Nem adottak a kormánytöbbségben való maradás feltételei - hangoztatta Renato Brunetta, Silvio Berlusconi volt miniszterelnök pártjának alsóházi frakcióvezetője. Hozzátette: ezzel vége az április végén felállt balközép-jobbközép koalíciónak. "Kiskoalíció marad kormányon" - fogalmazott Brunetta.

Szenátusi kollégája, Paolo Romani hozzátette, hogy Enrico Letta miniszterelnököt már értesítették az FI döntéséről. Hangsúlyozta, hogy a Forza Italia a kormány gazdasági csomagjának sem szavaz bizalmat a kedd esti parlamenti voksoláson, mert az szerintük csődöt hoz az országra.

A Silvio Berlusconi által november 16-án újraindított FI röviddel azelőtt lépett ki a kormányból, hogy a felsőház szerdán - várhatóan este hét órától - az adócsalásért elítélt Berlusconi parlamenti kizárásáról szavaz.

A Forza Italia parlamenti frakciótagjaival találkozva Berlusconi kijelentette, reméli, hogy a szenátori mentelmi jogáról tartandó szerdai szavazáson "minden rendben lesz, máskülönben a San Vittore milánói börtönben találkozunk". Berlusconi még nem közölte, hogy részt vesz-e a sorsáról döntő voksoláson, vagy ehelyett a mellette rendezett szolidaritási tüntetésen vesz részt, melyre az FI tízezer tagját várják Rómába.

Ami a szavazást illeti: a 315 fős szenátus nyílt szavazással dönt. A baloldali Demokrata Párt (PD) és az 5 Csillag Mozgalom (M5S) bejelentette, hogy Berlusconi kizárására szavaz. A Berlusconi pártjából kilépett és kormányon maradt Angelino Alfano belügyminiszter, az Új Jobbközép (NCD) alapítója korábban úgy nyilatkozott, Berlusconi mellett szavaz. Most azonban felelőtlenségnek nevezte azt, hogy a Forza Italia nem hajlandó támogatni a kormány stabilitási csomagját.

Niccolo Ghedini, Berlusconi védőügyvédje kedden sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy Berlusconit a parlamentből való kizárás politikailag megerősíti. Ez a következő választáson fog kiderülni - mondta. Hozzátette, nem tart attól, hogy mentelmi joga elveszítése után Berlusconival szemben az olasz ügyészségek más ügyekben letartóztatást rendelhetnek el.

Enrico Letta a Triesztben zajló olasz-orosz gazdasági csúcson értesült az FI kilépéséről. A miniszterelnök kijelentette, nehéz 24 óra előtt áll Itália. "El kell kerülni, hogy Olaszországban káosz alakuljon ki" - hangoztatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína ˝zöld autókat˝ vezényel a nagyvárosok útjaira

Az új energiával hajtott járművek népszerűsítése 2009-ben kezdődött Kínában. Tovább olvasom