Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Börtönőrök és rendőrök összecsapása Franciaországban

Börtönőrök és rendőrök csaptak össze hétfőn Franciaországban azon a tüntetésen, amit az őrök tartottak a börtönök túlzsúfoltsága miatt.
A rendőrök könnygázt is bevetettek a tiltakozó őrök ellen Fleury-Merogis-ban, Európa egyik legnagyobb börtönénél. Előzőleg a demonstrálók felgyújtották azokat a faládákat, amelyeket a börtön kapujánál halmoztak fel, hogy megakadályozzák a ki-bejutást. A tüntetést a börtönőröket képviselő három szakszervezet hirdette meg, mert az elmúlt időkben feltűnően sok öngyilkosság történt a börtönökben, amelyek oka az érdekképviseletek szerint a túlzsúfoltság és a 200 francia börtönön belül állapotok leromlása.

A hatályos francia törvény tiltja a sztrájkot a börtönszemélyzetnek. Ennek ellenére több száz őr tiltakozott hétfőn, hogy a szakszervezeteik állítása szerint kikényszerítsék a változásokat. "Nem újabb munkacsoportra, hanem konkrét intézkedésekre van szükségünk" - mondta Celine Verzeletti, az egyik szakszervezet képviselője. "Források kellenek, hogy kezelni és megszüntetni lehessen a túlzsúfoltságot" - közölte Jean-Francois Forget, egy másik szakszervezet vezetője.

Az igazságügyi miniszter már tárgyalásokat ajánlott a szakszervezeteknek keddre, és azt mondta: lehet szó a börtönőrök számának növeléséről. Rachida Dati a túlzsúfoltság megszüntetéséről egyelőre nem szólt.

Egy felmérés szerint az 52,535 fogoly befogadására épített francia börtönökben jelenleg 63,351 ember van összezsúfolva. Tavaly 115 fogoly lett öngyilkos, ami becslések szerint nagy arányú emelkedés az előző esztendőkhöz képest. A francia börtönviszonyokat bírálta az Európa Tanács is, amely szerint Franciaországban a legrosszabb a helyzet ebben a tekintetben Nyugat-Európában.

Olvasóink írták

  • 1. bo 2009. május 04. 15:22
    „Hülye rendőrök! Mentse meg az ég őket, hogy valamiért bekerüljenek a kaptárba! Nem csak a rabok fogják utálni őket, hanem az őrök is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A WHO legfrissebb adatai: 985 fertőzés 20 országban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb, hétfő reggeli adatai szerint a világ 20 országa… Tovább olvasom