Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Brit választások: tartósan feljöttek a liberálisok

Nagy-Britannia - Tartósnak tűnik a brit liberálisok váratlan előretörése, az eddigi örök harmadik parlamenti erő ugyanis a jövő csütörtöki brit választások előtt alig több mint egy héttel továbbra is a második helyen áll a népszerűségi listákon.
A ComRes közvélemény-kutató, amely a The Independent című vezető liberális brit napilap megbízásából készít heti kimutatásokat, kedden ismertetett új felmérésében kétpontos nyereséggel 31 százalékos támogatottságot jelzett a Liberális Demokratáknak, és kétpontos veszteséggel 32 százalékot a Konzervatív Pártnak. A kormányzó Munkáspárt változatlanul 28 százalékkal a harmadik.

Az ICM friss közvélemény-kutatásában - amely a baloldali The Guardian megbízásából készült - 30 százalékos a liberális tábor, a toryknak 33 százalékuk, a Labournek szintén 28 százaléka van; ezek a múlt hetivel azonos arányok.

E szavazatmegoszlások továbbra sem ígérnek abszolút többséget egyik nagy pártnak sem a következő parlamentben, így felmerülhet a brit parlamentáris rendszerben rendkívül ritka koalíciókényszer, vagy az új választások kiírása.

Ebben a helyzetben különös jelentősége van a Liberális Demokraták előretörésének, ugyanis koalíciós tárgyalások esetén ők határozhatják meg, hogy Nagy-Britannia következő miniszterelnökét a tizenhárom éve ellenzékben lévő Konzervatív Párt, vagy továbbra is a Munkáspárt adhatja-e.

Gordon Brown kormányfő és David Cameron, a toryk miniszterelnök-jelöltje - éppen e helyzetet felismerve - egyaránt azzal az érvvel igyekszik eltántorítani a liberálisoktól a szavazókat, hogy ha a Liberális Demokratákra voksolnak, azzal Cameron vagy Brown miniszterelnökségét segítik elő.

Nick Clegg, a liberálisok első embere már tett utalást arra, hogy választási patthelyzet esetén megfontolná a koalíciós tárgyalásokat a Munkáspárttal, ám világossá tette, hogy ha a Labour a szavazatarányok alapján a harmadik helyre kerül, nem tudja elképzelni, hogy Gordon Brown maradjon a kormányfő.

A liberális párt, amelynek támogatottsága a korábbi években 17-20 százalék körül mozgott, az elmúlt hetekben hirtelen kitört ebből sávból, és azóta mindegyik felmérés 30 százalékhoz közeli, sőt e szint feletti népszerűséget mutat a brit liberálisoknak.

Politikai kommentátorok egyöntetű magyarázata szerint a brit választási kampányok történetében most első ízben megrendezett miniszterelnök-jelölti televíziós vitákon Cleggnek - váratlanul jó szereplésével - sikerült rengeteg szavazót meggyőznie arról, hogy a Liberális Demokraták a 65 éve folyamatos politikai váltógazdálkodást folytató két hagyományos fő párt valós alternatíváját jelentik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt egy magyar hegymászó a Himaláján

Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himaláján; Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült -… Tovább olvasom